Zelenski u Sofiji, Kremlj optužio Kijev da pokušava da uvuče što više zemalja u sukob

GS/Agencije
Zelenski u Sofiji, Kremlj optužio Kijev da pokušava da uvuče što više zemalja u sukob

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 498. dan. Tokom noći širom Ukrajine na snazi je bila vazdušna opasnost. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je želio da ukrajinska kontraofanziva počne ranije i da je pozivao zapadne saveznike da Ukrajini isporuče oružje da bi se to omogućilo.

Harčenko:Dijelimo ocijene Vučića,ima razloga za posebnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o KiM

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da Rusija u potpunosti dijeli ocijene predsjednika Srbije Aleksadra Vučića povodom "nepodnošljive situacije" na KiM i poručio da postoje svi razlozi da se situacija razmotri na posebnoj sednici Saveta bezbednosti UN u cilju "prave deeskalacije, okončanja progona Srba".

 Bocan-Harčenko je na Tviteru naglasio da se Rusija zalaže da se kosovsko pitanje rešava u međunarodno-pravnom okviru rezolucije 1244 SB UN, uz potpunu transparentnost i objektivnost pristupa svih učesnika.

 "U potpunosti dijelimo oijene predsejdnika Srbije Aleksandra Vučića povodom nepodnošljive situacije na Kosovu i Metohiji. Postoje svi razlozi da se situacija razmotri na posebnoj sednici SB UN u cilju prave deeskalacije, okončanja progona Srba. Zalažemo se da se kosovsko pitanje rešava u međunarodno-pravnom okviru rezolucije 1244 SB UN, uz potpunu transparentnost i objektivnost pristupa svih učesnika", naveo je Bocan-Harčenko.
 

Patrušev: Vojne prijetnje Rusiji od NATO se inteziviraju

Vojne prijetnje Rusiji od NATO se intenziviraju, izjavio je danas sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

 "Izgradnja vojne infrastrukture NATO u blizini ruskih granica, intenziviranje obavještajnih aktivnosti, prisustvo taktičkog nuklearnog oružja u Evropi povećavaju vojne pretnje Rusiji", rekao je Patrušev u Krasnodaru na skupu o obezbjeđenju nacionalne bezbjednosti u regionima Južni federalni okrug, prenijela je agencija RIA Novosti.

On je kazao da je vježba NATO "Branilac Evrope", održana u junu ove godine, na kojoj su razrađeni planovi za prebacivanje snaga i sredstava duž cijelog istočnog krila, još jednom je potvrdila agresivnost NATO.

Prema njegovim riječima, Rusija je vijekovima morala da se bori i preduzima mjere da održi nacionalne interese, da se zalaže za ruski svijet.

"Naši neprijatelji povremeno pokušavaju da sprovedu planove da unište Rusiju. Tako su 90-ih godina prošlog vijeka izazvali sukob na Sjevernom Kavkazu koristeći međunarodne terorističke organizacije. A sada smo ponovo prinuđeni da zaštitimo rusko stanovništvo, koje je... završilo van granica Rusije i bilo podvrgnuto genocidu", istakao je Patrušev i povukao paralele sa borbom sovjetskog naroda protiv nacističkih osvajača.

"Naši preci, koji su pobijedili fašizam u Velikom otadžbinskom ratu, koji je postao najkrvaviji u istoriji čovečanstva, zavještali su: "Pamtite, kroz vijekove, u godinama, sjećajte se onih koji više nikada neće doći, budite dostojni sjećanja na pale!", prisjetio se Patrušev.

Pokušaji Zapada da poraze herojski ruski narod osuđeni su na neuspjeh, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

 "Kroz kontrolisane medije Zapad nastavlja da širi rusofobiju. Treba napomenuti da diskriminacija ruskog stanovništva ima duboke istorijske korijene“, naveo je Patrušev.

NATO, predvođen SAD, planira i koordinira vojne operacije kijevskog režima protiv ruske vojske, rekao je on.

Prema njegovim riječima, "na osnovu nacističke ideologije, politika negiranja svega ruskog označila je početak urušavanja ukrajinske državnosti".

"Kao rezultat krvavog puča koji su organizovale Sjedinjene Američke Države i njihovi sateliti, neonacisti su preuzeli vlast u Ukrajini. U potrazi za sopstvenim sebičnim ciljevima, Sjedinjene Američke Države vode neobjavljeni rat protiv Rusije, koristeći teritoriju i stanovništvo Ukrajine", kazao je Patrušev.

Neće biti moguće obnoviti unipolarni svjetski poredak zasnovan na pravilima koja diktiraju SAD, okupljanje Zapada pred "ruskom prijetnjom" koja im je nametnuta je privremeno, rekao je sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije.

 "Kurs ka nanošenju strateškog poraza našoj zemlji već je doveo do zaoštravanja globalnih problema u svijetu. Cilj neprijateljskih akcija Anglosaksonaca i njihovih poslušnika je da održe svoju dominaciju u svetu“, rekao je Patrušev.

Izdajničke akcije rukovodstva privatne vojne kompanije "Vagner" dovele su Rusiju na ivicu građanskog sukoba, ali su odlučne akcije policajaca, šefova državnih organa, jedinstvo i patriotizam naroda pokazali da će se zemlja suprotstaviti bilo kakvim prijetnjama, izjavio je sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije.

"Jedinstvo u podržavanju nacionalnih interesa i suvereniteta zemlje čini naš narod nepobjedivim. Tako je bilo, tako će i biti", istakao je on.

Izvršen napad na vojsku, plaćenike i opremu

Oružane snage Rusije pokrenule su napad na lokacije gdje su privremeno raspoređeni vojno osoblje ukrajinskih oružanih snaga i strani plaćenici, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju se napominje da su mete napada i skladišta zapadnih oklopnih vozila u Ukrajini.

"Koncentrisani udar pomoću dalekometnog preciznog naoružanja izveden je sinoć na mjesta privremenog razmještanja osoblja Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika, kao i na mjesta skladištenja oklopnih vozila strane proizvodnje", navodi se u saopštenju.

Neimenovani izvor istakao je da su pogođeni svi zadati objekti.

"Cilj je postignut. Strateške rezerve neprijatelja pretrpjele su značajnu štetu", ističe se u saopštenju Ministarstva.

Kremlj: Kijev pokušava da uvuče što više zemalja u sukob

Posjeta ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Bugarskoj pokazuje da on čini sve što može da uvuče što više zemalja u sukob, saopštio je ruski Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da razgovori Zelenskog u Bugarskoj neće značajnije uticati na ishod specijalne vojne operacije u Ukrajini, što pokazuje i trenutna situacija na ratištu.

Zelenski je izjavio da je u posjeti Sofiji kako bi razgovarao sa bugarskim predsjednikom i premijerom o pitanjima koja uključuju bezbjednost i samit NATO-a naredne sedmice u Vilnjusu.

Lukašenko: Evropa spremna za mir, ali Kijev nije

Evropa je spremna za mirovne pregovore o Ukrajini, SAD će biti kada se završi ukrajinska kontraofanziva, ali Kijev namjerava da nastavi da se bori, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

-Pokušavam da objasnim, da iznesem razloge zašto moramo sada da započnemo pregovore. Stav Zapada je ovakav: Evropa je spremna da pregovara sada. Evropske zemlje, uključujući Francusku. Stoga je neophodno da se pregovara dok je to još moguće - rekao je Lukašenko, čije je komentare objavila novinska agencija Belta.

Lukašenko je istakao da predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski namjerava da se bori do posljednjeg Ukrajinca, prenijela je RIA Novosti.

-SAD su u sredini i biće spremne da pregovaraju nakon kontraofanzive - naveo je Lukašenko.
Prema njegovim riječima, Kina može da igra ključnu ulogu u pronalaženju rješenja za sukobe u Ukrajini.

Lukašenko je istakao da će Zelenski insistirati da Ukrajina bude primljena u NATO i da tako direktno umiješa Alijansu u rat sa Rusijom.

-On će insistirati na tome da Ukrajina bude članica Alijanse, kako bi se NATO pridružio ratu protiv Rusije - naglasio je Lukašenko.

Bjeloruski lider napomenuo je da je Zelenski konačno shvatio da neće dobiti rat i da je postepeno počeo da iznosi zahtjeve onima koji su njegovu zemlju gurnuli u sukob, prenio je TASS.

 - Sukob u Ukrajini neće postati razlog da se upotrijebi nuklearno oružje, za razliku od potencijalne NATO agresije na Bjelorusiju ili Rusiju - izjavio je bjeloruski predsjednik.

On je pojasnio da bi NATO agresija podrazumijevala invaziju na teritoriju Rusije ili Bjelorusije, te da bi u tom slučaju Moskva i Minsk bili ujedinjeni.

-Čini mi se da rat u Ukrajini, odnosno ruska specijalna vojna operacija, nije niti će biti razlog za nuklearni napad sa bilo koje strane. Ali, ako postoji NATO agresija protiv Bjelorusije ili Rusije, što znači invazija na našu teritoriju, onda smo ujedinjeni - istakao je Lukašenko.

Zelenski doputovao u Sofiju

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski doputovao je u bugarsku prestonicu Sofiju.

On je na “Telegramu” saopštio da se nalazi u Sofiji i da će razgovarati sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevom i bugarskim premijerom Nikolajem Denkovom.

Zelenski je istakao da će sa Radevom i Denkovom razgovarati o raznim pitanjima, uključujući bezbjednost i samit NATO-a koji se sljedeće sedmice održava u Litvaniji, prenio je Rojters.

-Podrška odbrani, evroatlantska intergracija (Ukrajine), samit NATO-a, bezbjednosne garancije i sprovođenje Mirovne formule (za završetak sukoba Ukrajine i Rusije) - napisao je Zelenski.

Sadovi: Broj poginulih u ruskom napadu na Lavov porastao na četiri

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na grad Lavov, na zapadu Ukrajine porastao je na četiri, saopštio je danas gradonačelnik Andrij Sadovi.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da je u napadu, u kojem su uništena dva gornja sprata dva dijela stambene zgrade u Lavovu, povrijeđeno devet osoba, prenosi Gardijan.

Vlasti su saopštile da spasioci pretražuju ruševine stambene zgrade u potrazi za preživjelima i žrtvama.

Sadovi je prethodno na svom Telegram kanalu napisao da je u napadu oštećeno oko 60 stanova i 50 automobila.

Regionalni guverner Maksim Kozitski objavio je video snimak na kojem se vidi široka, zakrivljena četvorospratna stambena zgrada kojoj nedostaju dijelovi gornjih spratova. Tokom noći širom Ukrajine na snazi je bila vazdušna opasnost, a bilo je i izvještaja o ulasku krstarećih raketa u ukrajinski vazdušni prostor.

(Kraj) sku/sn

Zelenski: Želio sam da kontraofanziva počne ranije i tražio oružje za to

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je želio da ukrajinska kontraofanziva počne ranije i da je pozivao zapadne saveznike da Ukrajini isporuče oružje da bi se to omogućilo.

Zelenski je rekao u srijedu da kontraofanziva sada ide sporijim tempom zbog toga što je počela kasnije i zbog toga što je Rusija učvrstila odbranu.

Zelenski je za CNN istakao da je zahvalan SAD kao lideru u podršci Ukrajini, ali je dodao da je bio rekao i američkim i evropskim liderima da Ukrajina želi da počne ranije kontraofanzivu i da je za to potrebna njihova pomoć u oružju i opremi.

-U pojedinim dijelovima zemlje ukrajinska vojska ne može "ni da pomisli da započne" napade jer nema odgovarajuće oružje - napomenuo je Zelenski, navodeći da je veći deo teritorije sada miniran.

 Zelenski je rekao da su Rusi dobili dodatno vrijeme da postave više mina i pripreme svoje odbrambene linije, što je dovelo do usporavanja ukrajinske kontraofanzive.

 

Najmanje troje poginulih u pogođenoj zgradi u Lavovu

Najmanje tri osobe poginule su kada je tokom noći u ruskom raketnom napadu na Lavov pogođena stambena zgrada, saopštio je gradonačelnik tog grada na zapadu Ukrajine Andrij Sadovi.

On je na svom Telegram kanalu naveo da su ispod ruševina zgrade izvučena tri tijela, a da spasioci nastavljaju potragu.

Sadovi je u prethodnom postu napisao da je osam ljudi ranjeno, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, u napadu je oštećeno oko 60 stanova i 50 automobila.

Regionalni guverner Maksim Kozitski objavio je video snimak na kojem se vidi široka, zakrivljena četvorospratna stambena zgrada kojoj nedostaju delovi gornjih spratova.

Tokom noći širom Ukrajine na snazi je bila vazdušna opasnost, a bilo je i izvještaja o ulasku krstarećih raketa u ukrajinski vazdušni prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana