Ukrajinska komisija stigla u Kijevsko-pečersku lavru, vjernici brane manastir

GS/Agencije
Foto: Ria Novosti

MOSKVA,KIJEV -Rat u Ukrajini – 496. dan. Kijev tvrdi da ukrajinske trupe nastavljaju operacije u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti. Presretnuta dva drona u Rusiji, nad Moskovskim i Kaluškim regionom, javlja Tas.

Ukrajinska komisija stigla u Kijevsko-pečersku lavru, vjernici brane manastir

Oko sto parohijana kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, među kojima je bilo mnogo žena i djece, došli su da brane Kijevsko-pečersku lavru od komisije koja je pokušala da zapečati nekoliko manastirskih objekata.

Po riječima očevidaca, okupljeni vjernici blokirali su pristup 45. i 69. korpusu Kijevsko-pečerske lavre koje su pokušali da zapečate predstavnici državnog spomenika "Kijevska lavra".

Vjernici su donijeli veliku ikonu svetaca Kijevsko-pečerske lavre, molili su se i pjevali crkvene pjesme.

Na licu mjesta dežura i policija.

Prethodno je ukrajinsko Ministarstvo kulture saopštilo da komisija namjerava da provjeri i zapečati pet objekata na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre. Nakon toga su vjernici blokirali pristup komisije 69. korpusu.

Ranije je advokat manastira Nikita Čekman objavio ukaz Ministarstva kulture i informacione politike Ukrajine u kome se navodi da je resor formirao komisiju koja će zapečatiti objekte Kijevske lavre.

Monasi UPC su pozvani da napuste objekte do 4. jula. Iz Ukrajinske pravoslavne crkve je saopšteno da je takav zahtjev nelegitiman.

Putin: Nije moguće uništiti kulturu ruskog naroda

Ruska kultura dio je evropskog i svjetskog nasljeđa i nemoguće ju je uništiti, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Što se tiče kampanje ukidanja ruske kulture: dosta smo govorili o tome - smijali smo se i ozbiljno smo pričali. Ruska kultura je multinacionalna i dio je i evropske i svjetske kulture. Ako neko želi da uništi rusku kulturu - to je pokušaj samoubistva, jer time uništavaju sebe", rekao je Putin na sastanku sa diplomcima Predsjedničke akadenmije.

Prema njegovim riječima, moguće je ubiti čovjeka, ali je nemoće ubiti kulturu koju on nosi, a posebno nije moguće ubiti kulturu cijelog naroda, posebno jedne velike nacije kao što je ruska, prenio je TASS.

"Naš posao je da samo imamo to na umu i da podržimo kreativno odjeljenje čiji ste vi dio. To garantuje nova dostignuća na osnovu onoga što smo naslijedili od predaka", poručio je Putin.

Premijer Češke: Ukrajina mora da zna perspektive za članstvo na NATO samitu

Češka i Slovačka se slažu u mišljenju da Ukrajina mora na predstojećem NATO samitu u Viljnusu dobije veliku političku podršku, uključujući i perspektive njenog članstva u Alijansi, izjavio je češki premijer Petr Fiala nakon razzgovora sa premijerom Slovačke Ljudovitom Odorom u Pragu.

„Ukrajina, na NATO samitu u Viljnusu 11-12. jula, očekuje jasan signal zemalja članica Alijanse. Češka i Slovačka se slažu da bi na samitu trebalo težiti da Ukrajina dobije što jaču političku podršku, uključujući i informacije o perspektivi njenog članstva u savezu“, rekao je on.

Naglasio je da Češka i Slovačka i dalje namjeravaju da aktivno podržavaju Ukrajinu i da učestvuju u njenoj obnovi. Istakao je da će Češka obnoviti Dnjepropetrovsku oblast, ali da je spremna i da učestvuje u obnovi i drugih regiona.

Fiala je izjavio i da je zadovoljan činjenicom da će na samitu u Viljnusu učestvovati i lideri nekih država Jugoistočne Azije, dodao je i da je neophodno podržati članstvo Švedske u NATO koje još uvek nisu ratifikovale Turska i Mađarska.

Britanski ekspert: Ruska vojska uspješno zapadne „pametne“ bombe

Ruska armija efikasno onesposobljava zapadne „pametne“ avijacione bombe koje upotrebljavaju Oružane snage Ukrajine, piše list „Biznis insajder“, pozivajući se na izjavu eksperta Kraljevskog instituta za odbrambena istraživanja Tomasa Vitingtona.

„Vrlo je moguće da je problem zaista u kapacitetu zaglušujućeg signala koji koriste Rusi“, rekao je stručnjak.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući sistemima radioelektronske borbe, ruska armija može da zagluši signale sistema navođenja GPS za bombe kao što je JDAM, zbog čega ukrajinske snage više ne mogu da računaju na 'pametno' oružje.

Ministarstvo odbrane Rusije je 23. juna saopštilo da je uništilo 15 projektila iz višecevnih raketnih sistema HIMARS i navođenih avijacionih bombi JDAM.

Ruska vojska uspješno odbija ukrajinske napade u zaporoškom pravcu

Ukrajinska vojska pokušava da napadne Zaporošku oblast kako bi izašla na Tokmak i Melitopolj, kao i na put ka Zaporoškoj nuklearki, ali ruska vojska uspješno blokira sve pokušaje napredovanja ukrajinskih snaga, saopštio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

„Ukrajinski borci napadaju sa sjevero-istoka, u vasiljevskom pravcu, pokušavajući da probiju našu liniju odbrane. Cilj im je da prođu ka Vasiljevki, odakle se otvara put ne samo ka Tokmaku i Melitopolju, nego i ka Zaporoškoj nuklearnoj elektrani“, rekao je Rogov.

Prema njegovim riječima, duž čitave linije fronta nastavljaju se intezivne borbe.

„Naša strategija aktivne odbrane daje svoje rezultate, neprijatelj ne može da napreduje na liniji borbenog kontakta“, dodao je Rogov.

Zapadne zemlje su nervozne, jer se napredovanje ukrajinskih snaga tokom kontraofanzive meri u metrima, a ne u kilometrima, javila je televizija „Si-En-En“.

Jedan od predstavnika Oružanih snaga Ukrajine, kojeg je citirao kanal, objasnio je nedostatak napretka zbog minskih polja.

Spor tempo kontraofanzive znači da podrška Zapada može da oslabi, ako se sukob bude odugovlačio, primećuje kanal. Kako se navodi, lideri zapadnih zemalja uskoro će morati da objasne svojim biračima, koji „jedva sastavljaju kraj s krajem“, na šta se troše ogromna sredstva.

Karša:Ukrajina presjekla napojni kabl ka elektrani “Zaporožje”

Ukrajina je presjekla napojni kabl iz eklektrane “Dnjeprovskaja” kojim struja stiže u nuklearnu elektranu “Zaporožje”, rekao je zvaničnik ruske agencije za atomsku energiju “Rosatom” Renat Karša.

Iz elektrane je saopšteno da su nakon presijecanja kabla prešli na upotrebu agregata.

-Nije registrovano kršenje ograničenja i uslova bezbjednog rada elektrane. Normalan je nivo radijacije na teritoriji elektrane i u bezbjednosnoj sanitarnoj zoni - navodi se u saopštenju iz elektrane.

Međunarodna agencija za atomsku energiju /IAEA/ saopštila je juče da je elektrana “Zaporožje” ponovo spojena na jedan od rezervnih napojnih kablova nakon četvoromjesečnih problema.

Karša je istakao da je ponovno spajanje elektrane na pomoćnu liniju napajanja podigla stepen sigurnosti. Prema njegovim riječima, prije ponovnog spajanja, postrojenje je struju dobijalo samo preko linije “Dnjeproskaja”, što je ugrožavalo sigurnost, prenio je TASS.

Priveden državljanin Ukrajine zbog špijunaže

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je danas da je privela ukrajinskog državljanina u Luganskoj Narodnoj Republici (LPR) zbog špijunaže.

-FSB je u Luganskoj Narodnoj Republici osujetila kriminalnu aktivnost stanovnika ove Republike, koji je državljanin Ukrajine - saopštio je FSB, dodajući da je protiv osumnjičenog pokrenut krivični postupak pod optužbom za špijunažu.

U saopštenju se navodi da je osumnjičeni od oktobra 2022. prikupljao i dijelio informacije o raspoređivanju i kretanju vojnika LPR-a i ruskih oružanih snaga kako bi pomogao ukrajinskim snagama u borbi protiv ruskih vojnika koji učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Istraga je u toku.

MO Rusije: Osujećen pokušaj terorističkog napada dronovima Ukrajine na Podmoskovlje

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska protivvazdušna odbrana jutros sprečila pokušaj Ukrajine da sa pet dronova izvede napad na objekte u Moskvi i Moskovskoj oblasti.

Ministarstvo je pokušaj napada ocijenilo kao teroristički.

-Jutros je osujećen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa pet bespilotnih letjelica na objekte u Podmoskovlju i Novoj Moskvi - navedeno je u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Precizira se da je PVO uništila četiri ukrajinska drona na teritoriji Nove Moskve, a da je peti dron onesposobljen sredstvima radioelektronske borbe i srušio se na teritoriji Odincovskog okruga Moskovske oblasti.

Nije bilo žrtava niti materijalne štete, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Zaharova: Napad dronovima na Podmoskovlje akt terorizma

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je da pokušaj Kijeva da napadne oblast u Moskvi u kojoj se nalaze objekti civilne infrastrukture, uključujući i međunarodni aerodrom, predstavlja još jedan akt terorizma.

-S obzirom na to da Zelenski vrši ove terorističke napade oružjem koje isporučuje Zapad ili koje je kupljeno iz zapadnih fondova, ovo je međunarodni terorizam - napisala je Zaharova na Telegramu.

Prema njenom mišljenju, međunarodna zajednica mora da shvati da Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, stalne članice Savjeta bezbednosti UN, kako je navela, "finansiraju teroristički režim".

Ruske službe sa vanredne situacije saopštile su ranije jutros da su dve bespilotne letelice onesposobljene u Novoj Moskvi, moskovskom administrativnom okrugu, a još jedna u Kaluškoj oblasti, jugozapadno od ruske prestonice.

RIA Novosti kasnije su javile da su u Novoj Moskvi oborena još dva drona.

Moskva: Aerodrom Vnukovo nastavio rad

Moskovski aerodrom Vnukovo, koji je jutros uveo ograničenja za slijetanje i polijetanje aviona, nastavio je rad, saopštila je Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

Nekoliko letova je preusmjereno na druge aerodrome, prenose RIA Novosti.

Ostali aerodromi u Moskvi radili su normalno.

Nije poznato da li su ograničenja na Vnukovu bila u vezi sa dronovima koji su jutros presretnuti u Novoj Moskvi i Podmoskovlju.

RIA: U Novoj Moskvi oborena još dva drona

Ruski sistem PVO oborio je još dva drona u Novoj Moskvi, moskovskom administrativnom okrugu, povrijeđenih nije bilo, rečeno je RIA Novostima u Hitnoj pomoći.

-Još dvije bespilotne letelice oborio je PVO sistem u Novoj Moskvi kod sela Krivošejevo, nije bilo žrtava - rekao je izvor.

Prethodno su ruske službe sa vanredne situacije saopštile da su dve bespilotne letjelice onesposobljene u Novoj Moskvi, a još jedna u Kaluškoj oblasti, jugozapadno od ruske prestonice.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je posle prvog napada da su ruske snage odbile današnji pokušaj napada ukrajinskih dronova na Novu Moskvu i Podmoskovlje.

Sobjanin je na Telegramu napisao da nema žrtava ni povređijenih.

-Danas je izveden još jedan pokušaj napada ukrajinskih dronovi na Novu Moskvu i Moskovsku oblast. Za sada su snage PVO odbile sve napade, sve otkrivene bespilotne letjelice su eliminisane - naveo je Sobjanin.

IAEA: Nuklearna elektrana Zaporožje ponovo priključena na rezervni dalekovod

Nuklearna elektrana Zaporožje ponovo je priključena na jedini raspoloživi rezervni dalekovod prvi put u četiri mjeseca, izvijestila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Od početka marta, elektrana se oslanjala samo na jedan glavni dalekovod za spoljnu električnu energiju potrebnu za hlađenje reaktora i druge kritične funkcije nuklearne bezbjednosti.

Rezervna linija je sada pod naponom i spremna za napajanje stanice ako primarni vod postane nedostupan ili oštećen, prenosi Kijev independent.

-Rezervni dalekovod od 330 kilovolti (kV) prekinut je 1. marta zbog oštećenja na suprotnoj obali reke Dnjepar i obnovljen 1. jula -  saopštila je  IAEA. Prije rata u Ukrajini, nuklearna elektrana u Zaporožju imala je šest rezervnih vodova i četiri glavne linije od 750 kV.

-Ponovno priključenje rezervnog dalekovoda je pozitivan korak, ali spoljna elektroenergetska situacija u elektrani ostaje veoma ranjiva, što ukazuje na neizvjesnu nuklearnu bezbjednosnu situaciju na toj lokaciji - rekao je šef IAEA Rafael Grosi.

Ruske snage zauzele su elektranu u Zaporožju, najveću nuklearnu elektranu u Evropi, u martu 2022.

Tokom sveopšteg rata, elektrana je sedam puta bila potpuno isključena sa ukrajinske električne mreže zbog ruskih napada na energetsku infrastrukturu zemlje, navodi Kijev independent.

Zelenski pozvao Bajdena da odmah uputi poziv Ukrajini za članstvo u NATO-u

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je američkog predsjednika Džozefa Bajdena da "odmah" uputi poziv Ukrajini za članstvo u NATO-u, čak i ako ona može postati članica tek poslije završetka rata sa Rusijom.

Zelenski je za CNN rekao da Bajden "donosi odluku" o tome da li će Ukrajina biti u NATO ili ne.

-On podržava našu budućnost u NATO-u - rekao je Zelenski, ali je dodao da bi poziv za članstvo u Ukrajini u ovom trenutku veoma važan jer bi to bio veliki motiv za ukrajinske vojnike.

Zelenski je dodao da razumije da Ukrajina "nikada neće biti u NATO prije nego što se rat završi" i da je jrešavanje teritorijalnih sporova "faktor u odlučivanju prilikom poziva državi da se pridruži Alijansi".

-Sve razumijemo. Ali ovaj signal je zaista veoma važan. I zavisi od Bajdenove odluke - istakao je Zelenski.

On je priznao teškoće na frontu, ali je rekao da Ukrajina "postiže napredak".

NATO bi trebalo da održi samit u Litvaniji 11. i 12. jula, a očekuje se da će jedna od tema biti članstvo Ukrajine.

Rusija: Oboreni dronovi u dvije oblasti

Dvije bespilotne letjelice onesposobljene su u Novoj Moskvi, moskovskom administrativnom okrugu, a još jedna u Kaluškoj oblasti, jugozapadno od ruske prestonice, saopštile su danas iz ruske službe za vanredne situacije.

-Prema preliminarnim izvještajima, tri bespilotne letjelice su se kretala ka Moskvi u različitim vremenskim intervalima. Dvije su onesposobljene u Novoj Moskvi, a treća u Kaluškoj oblasti - saopštio zvaničnik za vanredne situacije.

Nema prijavljenih žrtava ili štete, prenosi TASS.

Prema saopštenju, hitne službe trenutno rade na licu mjesta u selu Valujevo, gdje su pali ostaci drona, a provjeravaju se izvještaji o padu još jedne bespilotne letjelice u blizini Kubinke, gdje se nalazi vazdušna baza ruske vojske.

Bauer: Ukrajina neće dobiti borbene avione dok se ne završi kontarofanziva

Ukrajina neće dobiti borbene avione dok se njena dugo očekivana kontraofanziva na Rusiju ne završi, izjavio je predsjedavajući Vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer.

On je za LBC rekao da pitanje obezbjeđivanja borbenih aviona Ukrajini "neće biti riješeno u kratkom roku".

-Obuka pilota, obuka tehničara, obezbeđivanje logistike koja može da održava te avione neće biti dostupno pre kontraofanzive - naveo je Bauer.

Ukrajina traži od zapadnih zemalja da je snabdiju borbenim avionima, uključujući F-16.

Kuleba: Ukrajina se intenzivno priprema za samit u Vilijusu

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da Ukrajina nastavlja intenzivne pripreme za samit NATO-a u Viljnusu kako bi postigla zadovoljavajuće rezultate.

-Mi od jutra do mraka posmatramo samit u Viljnusu i neprestano pregovaramo... Sada smo ušli u veoma intenzivnu fazu pregovora. Nisu laki. Rezultati već postoje, ali to nisu u potpunosti zadovoljavajući", rekao je ministar komentarišući diplomatske kontakte Kijeva prije samita Alijanse, prenosi Ukrajinska pravda.

Samit NATO-a biće održan u Viljnusu 11-12. jula.

Kako je ranije saopšteno, Ukrajina je formulisala dva konkretna očekivanja od predstojećeg samita u vezi sa članstvom i bezbjednosnim garancijama  i insistiraće na njihovoj realizaciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana