Peskov: Još nema osnova za mirovne pregovore sa Kijevom

GS/Agencije
Peskov: Još nema osnova za mirovne pregovore sa Kijevom

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 488 dana. Proruske vlasti tvrde da su ukrajinske snage zabranjenom hemijskom municijom napale ruske položaje u blizini grada Soledara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obišao je prve pozicije ukrajinskih trupa u pravcu Berdjanska.

Zelenski: Ukrajina treba da dobije politički poziv da se pridruži NATO-u

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelovao je danas da Ukrajina dobije politički poziv da se pridruži NATO-u na samitu Alijanse sljedećeg mjeseca u Litvaniji.

-Postoje svi razlozi za politički poziv da se Ukrajina pridruži Alijansi - napisao je Zelenski na Telegramu.

On zahtijeva i bezbjednosne garancije od NATO-a, u slučaju da Ukrajini ne bude dato članstvo u tom savezu u bliskoj budućnosti, prenosi Rojters.

Zelenski je rekao da postoji „potpuno razumijevanje u vezi sa bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu do momenta pristupanja“, ali nije izneo više detalja. Samit NATO-a biće održan 11. i 12. jula u Viljnusu.

Zolotov: Ruska Nacionalna garda će dobiti teško naoružanje i tenkove

Ruska Nacionalna garda će dobiti teško naoružanje i tenkove, rekao je danas komandant te formacije Viktor Zolotov, nakon obraćanja predsjednika Rusije Vladimira Putina na Sabornom trgu Kremlja.

On je naveo da je o tom pitanju razgovarao sa Putinom, prenose RIA Novosti.

Zolotov je napomenuo da su borci Ruske garde kompetentno djelovali tokom pokušaja oružane pobune proteklog vikenda.

-Garda je u cilju sprečavanja krvoprolića sarađivala sa FSB-om, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom za vanredne situacije - rekao je Zolotov.

Papin mirovni izaslanik ove nedjelje u Moskvi

Italijanski kardinal Mateo Zupi, koga je papa Franja zadužio da sprovede mirovnu misiju i pokuša da pomogne da se okonča rat u Ukrajini, posjetiće ove nedjelje Moskvu, nakon što je početkom mjeseca boravio u Kijevu, saopštio je danas Vatikan.

U saopštenju se navodi da će Zupi u Moskvi boraviti u srijedu i četvrtak, a da je glavni cilj inicijative da se ohrabre “gestovi humanosti koji mogu da doprinesu pronalaženju rješenja za trenutnu tragičnu situaciju i pronalasku puta ka postizanju mira”. U saopštenju nije navedeno s kim će se Zupi sastati u moskvi, prenosi Rojters.

Papin izaslanik je 6. maja u Kijevu razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji je tada pozvao Vatikan da doprinese implementaciji “ukrajinskog mirovnog plana”. Formula Zelenskog za mir u Ukrajini podrazumijeva obnavljanje teritorijalnog integriteta te zemlje, povlačenje ruskih trupa i prestanak neprijateljstva, kao i obnavljanje državnih granica Ukrajine.

Peskov: Još nema osnova za mirovne pregovore sa Kijevom

 Kremlj je saopštio danas da još ne vidi osnove za mirovne pregovore sa Ukrajinom.

Na pitanje o izvještaju njemačkih medija da bi pregovori mogli da počnu u julu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da u ovom trenutku nema znakova da postoji bilo koji od preduslova za takve razgovore.

Moskva je u prošlosti isticala da svi mirovni pregovori moraju da uzmu u obzir "novu realnost" - što je referenca na četiri ukrajinske oblasti za koje Moskva navodi da su sada dio Rusije - a što Ukrajina i Zapad odbacuju.

Kijev je objavio da neće pregovarati sa Moskvom sve dok posljednji ruski vojnik ne napusti Ukrajinu.

Rogov: Kijev planira provokaciju kod nuklearke "Zaporožje"

Vlada Ukrajine razmatra nekoliko scenarija za provokaciju kod nuklearne elektrane "Zaporožje", uključujući raketne i terorističke napade, izjavio je visokorangirani zvaničnik regionalne uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

-Režim (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog smišlja nekoliko scenarija u vezi sa nuklearnom elektranom usljed neuspjeha kontraofanzive. To može biti raketni napad, teroristički napad ili pokušaj da se ona zauzme forsiranjem Dnjepra - rekao je Rogov.

On je istakao da Zelenski i šef ukrajinske vojno-obavještajne službe Kirilo Budanov stoje iza priprema za potencijalnu provokaciju.

Prema njegovim riječima, Kijev planira da iskoristi i medije u sklopu svoje provokacije, kako bi se Rusija, između ostalog, optužila za miniranje nuklearke "Zaporožje", a takvu optužbu je već odbacila Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je prisutna u elektrani.

Rogov je upozorio da bi potencijalna provokacija mogla biti izvršena pred Samit NATO-a u Vilnjusu, koji će se održati 11. i 12. jula, prenio je "Sputnjik".

Nuklearka "Zaporožje", koja se nalazi na lijevoj obali Dnjepra, najveća je nuklearna elektrana u Evropi po broju jedinica i proizvodnji energije. Ruske snage preuzele su kontrolu nad nuklearkom u martu prošle godine i od tada je to postrojenje često meta granatiranja, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg nuklearnog incidenta.

IAEA je uspostavila stalno prisustvo svojih stručnjaka u elektrani u septembru, kako bi osigurala bezbjednost nuklearke tokom vojnih sukoba Rusije i Ukrajine.

Rusija: Ukrajinske snage izvršile napad hemijskom municijom kod Soledara

Ukrajinske snage su zabranjenom hemijskom municijom napale ruske položaje u blizini grada Soledara, u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici na istoku Ukrajine, tvrde proruske vlasti.

-Ukrajinske oružane formacije su gađale hemijskom municijom naše položaje kod Soledara. Kada detoniraju, emituju iritirajući dim koji izaziva peckanje kože, a ljudi gube svijest kada ga udišu - rekao je za TASS Andrej Maročko, potpukovnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike, pozivajući se na izvore na prvoj liniji fronta.

Maročko je istakao da specijalisti ruskih radijacionih, hemijskih i bioloških odbrambenih snaga trenutno utvrđuju vrstu otrova koju su ukrajinski vojnici koristili u napadu.

Rusija sprovodi vojne vježbe iznad Baltičkog mora

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da sprovodi taktičke vojne vježbe iznad Baltičkog mora, da bi provjerilo spremnost borbenih aviona, kao i pilota za izvođenje specijalnih zadataka.

-Posade Su-27 (borbenih aviona) Baltičke flote pucale su iz vazdušnog oružja na krstareće rakete i lažne neprijateljske avione - saopštilo je ministarstvo na Telegramu.

Ministarstvo je saopštilo i da su, osim usavršavanja veština, posade borbenih aviona na "danonoćnom borbenom dežurstvu", čuvajući vazdušni prostor ruske eksklave Kalinjingrad.

Zelenski obišao prve pozicije ukrajinskih trupa u pravcu Berdjanska

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obišao je prve pozicije ukrajinskih trupa u pravcu Berdjanska.

-Frontalni položaji ukrajinskih trupa u pravcu Berdjansk. Veoma je važno biti ovdje danas. Posebno mi je drago što mogu da pozdravim 3. bataljon Odvojene predsjedničke brigade Hetmana Bogdana Hmeljnickog Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine - napisao je Zelenski na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

On je zahvalio pripadnicima vojske što su branili Ukrajinu, borili se za njenu nezavisnost i slobodu, i „slobodu za svakoga od nas“.

-Čuvajte se. Ako spasite svoje živote, spasićete Ukrajinu - poručio je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana