Ukrajinska vojska tvrdi da je napredovala na obodima Bahmuta, Šojgu posjetio ruske trupe u Ukrajini

GS/Agencije
Ukrajinska vojska tvrdi da je napredovala na obodima Bahmuta, Šojgu posjetio ruske trupe u Ukrajini

MOSKVA; KIJEV -Rat u Ukrajini ušao je u 487. dan. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu posetio je ruske vojnike u Ukrajini, što je njegovo prvo javno pojavljivanje nakon pobune grupe „Vagner“. U Moskvi su i danas pojačane mjere bezbjednosti, dok Duma sprema zakon o privatnim vojnim kompanijama. Ukrajinska vojska tvrdi da je napredovala između 600 i 1.000 metara na južnim i sjevernim obodima Bahmuta, grada koji su „Vagnerove“ snage zauzele u maju.

Njemačka se protivi namjeri EU da zaplijeni rusku imovinu u korist Ukrajine

Njemačka se protivi namjeri EU da zaplijeni zamrznutu imovinu ruske centralne banke (CBRF) u inostranstvu i iskoristi je za obnovu Ukrajine.

Prema danas objavljenom članku lista Fajnenšl tajms (FT), Njemačka i neke druge evropske zemlje smatraju da je prijedlog Evropske komisije (EK), koji predviđa ovaj korak, pravno sumnjiv i da predstavlja rizik za budućnost.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Nemačke je za FT rekao da Moskva “mora da plati za štetu koju je nanijela Ukrajini”, ali korišćenje zamrznutih ruskih aktiva u tu svrhu je vezano sa “komplikovanim finansijskim i pravnim pitanjima”.

Drugi službenik njemačkog Ministarstva spoljnih poslova je saopštio da je ministar pravde ove zemlje Marko Bušman prostudirao prijedlog EK o zapleni ruske imovine i zaključio da je ona “pravno neizvodiva”.

Predstavnik EK Kristijan Vigand je 25. maja izjavio da su države EU zamrzle rusku imovinu vrijednu više od 200 milijardi evra, prenele su agencije.

EU odobrila izdvajanje 3,5 milijardi evra za vojnu pomoć Ukrajini

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU, odobrili su danas izdvajanje 3,5 milijardi evra za fond iz kojeg Brisel dodjeljuje novac za snabdijevanje Ukrajine oružjem.

-Savjet (EU) je danas usvojio odluku o povećanju ukupne finansijske granice Evropskog mirovnog fonda EPF za 3,5 milijardi, na osnovu ranijeg sporazuma od 20. marta 2023. Ova odluka ima za cilj da obezbijedi finansijsku održivost EPF-a na duži rok, i očuva obim i sposobnost EU da spriječi krize i sukobe i brzo reaguje na njih - navodi se u saopštenju.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore u EU, specijalni izaslanik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel zatražio je da s podigne granica fonda, koji je do sada već dodijelio oko 4,6 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini.

Stoltenberg: Pobuna ukazuje na stratešku grešku Moskve

Obustavljena pobuna privatne vojne grupe "Vagner" u Rusiji pokazuje da je Moskva počinila stratešku grešku vodeći rat protiv Ukrajine, izjavio je danas generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg.

On je novinarima tokom posjete Vilnjusu rekao da su događaji koji su se dogodili tokom vikenda unutrašnja ruska stvar i još jedna demonstracija velike strateške greške koju je predsjednik Rusije Vladimir Putin napravio onim što je Stoltenberg nazvao "nelegalnom aneksijom Krima i ratom protiv Ukrajine".

Stoltenberg je dodao da je "još važnije" na NATO nastavi da podržava Ukrajinu "dok Rusija nastavlja svoj napad", javio je Rojters.

Maljar: Ukrajina povratila dodatnu teritoriju duž južne linije fronta

Ukrajina je povratila dodatnu teritoriju duž južne linije fronta, a situacija se na ratištu malo promijenila tokom protekle sedmice, izjavila je danas zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar.

Maljar je navela da su ukrajinske snage oslobodile oko 130 kvadratnih kilometara na jugu Ukrajine od početka ukrajinske kontraofanzive.

Ona je prije nedjelju dana rekla da je u kontraofanzivi oslobođeno 113 kvadratnih kilometara.

Maljar je za ukrajinski javni servis precizirala da je prošle sedmice bilo oko 250 sukoba duž istočnog dijela linije fronta, koji obuhvata pravce Liman, Bahmut, Avdijevku i Marinku, navodeći da se na tom području i dalje vode teške borbe.

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je napredovala između 600 i 1.000 metara na južnim i sjevernim obodima Bahmuta, grada koji su snage "Vagnera" zauzele u maju.

Ukrajinska vojska je izvijestila o napredovanju i u subotu, u vrijeme dok su snage ruske paravojne organizacije tokom pobune, marširale prema Moskvi, prenosi Gardijan.

Nije bilo moguće potvrditi te izvještaje. Ukrajinske vlasti su ukazale da je pobuna "Vagnera" u subotu dala priliku da ukrajinska vojska napreduje u kontraofanzivi.

Albaneze: Australija daje novi paket vojne pomoći Ukrajini od 73,5 miliona dolara

Australijska vlada obezbijediće novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 73,5 miliona dolara, uključujući 70 vojnih vozila, izjavio je danas premijer Australije Entoni Albaneze.

Albaneze je na brifingu za novinare u Kanberi rekao da najnoviji paket pomoći Ukrajini nije podstaknut događajima u Rusiji tokom vikenda.

Najnoviji paket vojne pomoći uključivaće 28 M113 oklopnih vozila, 14 vozila za specijalna dejstva, 28 srednjih kamiona i 14 prikolica, precizirao je Albaneze.

U cilju podrške ekonomije i trgovine Ukrajine, Australija će produžiti bescarinski režim za uvezenu robu iz Ukrajine za još 12 mjeseci, rekao je Albaneze, prenio je Rojters.

On je rekao da njegova vlada pozdravlja odluku visokog suda Australije da odbije prigovor Rusije da spriječi saveznu vladu da preuzme kontrolu nad zemljištem zakupljenim za izgradnju nove ruske ambasade u blizini zgrade parlamenta u Kanberi.

-Očekujemo da cće Ruska Federacija djelovati u skladu sa sudskom presudom - naveo je Albaneze.

Australija je 15. juna otkazala Rusiji zakup za izgradnju nove ambasade, pozivajucći se na nacionalnu bezbjednost. Kremlj je saopštio da taj potez Kanbere odražava njen antiruski stav. Australija je jedna od zemalja koja je uputila najveću vojnu pomoć Ukrajini, a nisu članice NATO. Australija je uvela sankcije prema oko 1.000 ruskih fizičkih i pravnih lica.

Šojgu izvršio kontrolu isturenog komandnog mjesta grupacije trupa "Zapad"

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je kontrolu isturenog komandnog mjesta grupacije trupa "Zapad", u zoni specijalne vojne operacije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Na komandnom mjestu Šojgu je saslušao izvještaj komandanta grupe general-pukovnika Jevgenija Nikiforova o trenutnoj situaciji, karakteru neprijateljskih dejstava i izvršavanju borbenih zadataka ruskih trupa na glavnim taktičkim pravcima, saopštilo je Ministarstvo.

Nikiforov je izvjestio Šojgua i o formiranju i tekućoj borbenoj koordinaciji novoformiranih rezervnih pukova Zapadne grupe snaga, prenijele su RIA Novosti.

To je prvo pojavljivanje Šojgua u javnosti posijle neuspjele pobune privatne vojne grupe "Vagner" u subotu.

Ukrajinska vojska tvrdi da je napredovala na obodima Bahmuta

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je napredovala između 600 i 1.000 metara na južnim i sjevernim obodima Bahmuta, grada koji su „Vagnerove“ snage zauzele u maju.

Ukrajinska vojska je izvjestila o napredovanju i u subotu, u vrijeme dok su snage ruske privatne vojne kompanije, tokom pobune, marširale prema Moskvi, prenosi Gardijan.

Nije bilo moguće potvrditi te izvještaje.

Ukrajinske vlasti su ukazale da je pobuna "Vagnera" u subotu dala priliku da ukrajinska vojska napreduje u kontraofanzivi.

Zelenski telefonski razgovarao sa Bajdenom, Trudoom i Dudom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ministar odbrane Oleksij Reznjikov saopštili su da su „održali niz telefonskih razgovora sa saveznicima Kijeva o situaciji u Rusiji i ukrajinskoj kontraofanzivi, nakon neuspjelog pokušaja pobune ruske vojne organizacije 'Vagner'“.

-Svijet mora da vrši pritisak na Rusiju dok se ne uspostavi poštovanje međunarodnog poretka - rekao je Zelenski poslije telefonskog razgovora sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, objavio je Rojters.

Zelenski je rekao da je zahvalio Bajdenu na velikoj podršci Ukrajini, posebno na isporuci "patriot" sistema.

On je napisao na „Tviteru“ da je zahvalio Bajdenu i zbog najavljene isporuke aviona F-16 Ukrajini.

Zelenski i Bajden razgovarali su i o proširenju ukrajinskih zaliha dalekometnog oružja,

-Zahvalan sam na spremnosti Amerike i naroda SAD da stanu uz Ukrajinu do potpunog oslobađanja svih naših teritorija unutar međunarodno priznatih granica - poručio je Zelenski.

Predsjednik Ukrajine rekao je da je zahvalio premijeru Kanade Džastinu Trudou u telefonskom razgovoru za posjetu Kijevu i svim Kanađanima za "kontinuiranu podršku Ukrajini".

Zelenski je naveo da je prenio Trudou da su ruske snage, kako je naveo, napravile prijeteću situaciju u nuklearnoj elektrani u Zaporožju.

Zelenski je ocijenio da je nedovoljna reakcija svijeta na razaranje brane hidroelektrane Kahovka i na pokušaj uništenja brane u Krivom Rogu.

-Partneri moraju da demonstriraju snažan odgovor, posebno na samitu NATO u Vilnjusu - istakao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je rekao da je sa poljskim predsjednikom Andžejem Dudom razgovarao o nedavnim događajima u Rusiji i situaciji u vezi sa nuklearnom elektranom u Zaporožju, prenio je TASS.

-Razgovarali smo o najnovijim događajima u Rusiji i o tome kako bi oni mogli da utiču na napredak vojnih operacija i situaciju u regionu - napisao je Zelenski u Telegramu.

Reznjikov je rekao da je sa ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom razgovarao o ukrajinskoj kontraofanzivi i narednim koracima za jačanje ukrajinskih snaga.  

-Stvari se kreću u dobrom pravcu - napisao je Reznikov na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana