Stoltenberg: Počela obuka ukrajinskih pilota na F-16

GS/Agencije
Foto: CNN

MOSKVA; KIJEV - Rat u Ukrajini traje 476. dana. Ukrajina tvrdi da kontraofanziva napreduje, Rusija negira te tvrdnje. Ponovo je gađan Krivi Rog, a tamošnje vlasti navode da su pogođeni civilni industrijski objekti. Napad dronovima prijavljen je i u Odesi, a Rusija tvrdi da je zabilježila napade bespilotnim letjelicama na Krimu.

Stoltenberg: Počela obuka ukrajinskih pilota na F-16

Nekoliko NATO zemalja je objavilo da je počelo sa obukom ukrajinskih vojnih pilota za upravljanje savremenim borbenim avionima, poput F-16, što otvara mogućnost da se razmotri odluka o njihovoj isporuci Ukrajini kada piloti budu spremni za to, prenio je danas Unkrinform.

Ovu vijest je prenio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prije susreta ministara odbrane NATO zemalja u Briselu.

"Pozdravljam odluku nekoliko zemalja NATO da pruže obuku ukrajinskim pilotima. Ovo je važno i omogućiće nam, da u posljednjoj fazi, takođe donosimo odluke o isporuci aviona četvrte generacije, kao što je to, na primjer, F-16", rekao je on.

On je takođe pohvalio Dansku da igra vodeću ulogu u sprovođenju ovog dogovora, tako što nudi ukrajinskim pilotima da nastave da pružaju značajnu ulogu Ukrajini.

"Prerano je reći kada će se tačno ova odluka donijeti. Ali, činjenica da je počelo treniranje pruža nam opciju da takođe donosimo odluke o isporuci aviona i tada će piloti biti u mogućnosti da lete njima", istakao je Stoltenberg.

On je dodao da je ranije ove sedmice posjetio Vašington kako bi razgovarao sa američkim predsjednikom o pripremama za NATO samit u Vilnjusu (11-12. jul). 

Među glavnim temama ovih pregovora bila je pomoć za Ukrajinu, potreba da se ojača ulaganje u odbranu NATO, i još neka pitanja za Alijansu.

Dvodnevni ministarski sastanak NATO počeo je u Briselu danas, a glavna tema će biti nastavak pomoći Ukrajini.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

-  Oružane snage Rusije u području Kamiševahe DNR pogodils u komandni centar 128. Brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Tokom borbi na donjeckom pravcu likvidiramo je oko 340 ukrajinskih vojnika;

- Ruske trupe su odbile pet napada Oružanih snaga Ukrajine u donjeckom pravcu;

- Ruske trupe su uništile skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti;

- Oružane snage Rusije uništile su skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Novomihajlovke, Novgorodskog i Slavnog u DNR;

- Oružane snage Rusije uništile su dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u pravcu Kupjanska;

- Oružane snage Rusije oborile su dva ukrajinska aviona Su-27 u DNR.

Šef IAEA Rafael Grosi stigao na teritoriju Zaporoške oblasti

Šef IAEA Rafael Grosi stigao je na teritoriju Zaporoške oblasti, koju kontroliše Rusija. On će danas posjetiti Zaporošku nuklearku.

Predsjednici Južnoafriče republike, Zambije i Komorskih ostrva u mirovnoj misiji u Ukrajini

Predsjednici Južnoafriče republike, Zambije i Komorskih ostrva krenuli su u mirovnu misiju u Ukrajinu, prenosi list Rzeczpospolita.

„Predsjednici Južnoafričke republike, Zambije i Komorskih ostrva posetiće u četvrtak Varšavu, odakle će otići u Kijev u mirovnu misiju", navodi se u tekstu.

Napominje se da će se poljski predsjednik Andžej Duda sastati sa šefovima ovih država u četvrtak popodne.

Istovremeno, ukrajinski ambasador u Poljskoj Vasilij Zvarič, na koga se list poziva, rekao je da će se Vladimir Zelenski u Kijevu sastati sa predsjednicima afričkih zemalja.

Anketa Rojtersa među zapadnim stručnjacima o tome kako teče kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine

Rojters je napravio anketu među zapadnim stručnjacima o tome kako teče kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine. Evo nekoliko ključnih zaključaka:

- obe strane nastoje da iscrpe resurse protivnika

– rizik za Ukrajince je da će, prije nego što stignu na rusku liniju odbrane, pretrpeti velike gubitke i da će biti suviše teško da je probiju.

– glavna linija ruske odbrane ima dubinu od 10-15 kilometara

– Ukrajina ne može da iznenadi protivnika, ali će se potruditi da postigne operativno i taktičko iznenađenje uz pomoć maskiranja i dezinformacija.

- do sada su samo tri od 12 jurišnih brigada, obučenih za ofanzivu, učestvovale u neprijateljstvima na jugoistoku.

- 5-6 dana nakon početka glavne faze kontraofanzive izgleda da je sve stalo. Zamah koji su Oružane snage Ukrajine imali u prvih nekoliko dana „suštinski je nestao".

– Ukrajina bi mogla da izgubi i do 15 odsto svojih vozila Bredli i nekoliko procenata svojih Leoparda.

Norveška i Danska poslaće Ukrajini dodatnih 9.000 komada artiljerijske municije

Norveška i Danska poslaće Ukrajini dodatnih 9.000 komada artiljerijske municije, saopštilo je danas norveško Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da je Norveška već poslala Ukrajini 7.000 komada artiljerijske municije iz sopstvenih zaliha.

Ta municija se može koristiti u nekoliko vrsta artiljerije, uključujući američku samohodnu haubicu M109 koje je Norveška ranije poslala Ukrajini, navodi se u saopštenju, prenio je Rojters.

Saobraćaj preko svih administrativnih prelaza, posebno Brnjaka, Jarinja i Merdara je smanjen i tokom noći zabilježeni su samo pojedinačni prelasci.

Odluka vlade u Prištini od sinoć o zabrani uvoza robe i zabrani ulaska sa srpskim tablicama na Kosovo i Metohiju unijelo je veliko uznemirenje kod građana južno od Ibra pošto veliki broj Srba posjeduje automobile sa srpskim tablicama.

Kadirov demantovao da je Delimhanov ubijen ili ranjen u Ukrajini

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da je jedan od njegovih visokih komandanata Adam Delimhanov živ, demantujući na taj način izvještaje da je ubijen ili ranjen u Ukrajini.

Delimhanov je na čelu čečenske divizije ruske nacionalne garde i takođe je član ruske skupštine.

Kadirov je napisao na Telegramu u sredu da je Delimhanov živ i zdrav i da nije čak ni ranjen.

Kadirov je naveo da je od početka znao da je Delimhanov nepovrijeđen, ali da je ćutao da bi, kako je rekao, "osramotio ukrajinske medije" koji su izvještavali o navodnoj povredi komandanta, prenio je Rojters.

Ruski televizijski kanal Zvezda prethodno je objavio u srijedu, pozivajući se na skupštinsku pres-službu, da je Delimhanov ranjen u Ukrajini.

To je uslijedilo nakon što se na ukrajinskim društvenim mrežama pojavila informacija da je čečenski komandant ubijen u artiljerijskom napadu na jugu Ukrajine.

Aksjonov: Ruska PVO oborila devet dronova na Krimu

Ruska PVO oborila je devet dronova tokom noći i jutros na Krimu, a jedan od njih je eksplodirao u selu Dokučajevo i niko niije povrijeđen, a razbijeni su prozori na nekoliko kuća, rekao je danas lider Krima Sergej Aksjonov.

Aksjonov se oglasio na Telegramu.

Selo Dokučajevo se nalazi na oko 40 kilometara od glavnog grada Krima, Simferopolja.

Prethodni masovni napad dronovima na Krim dogodio se u noći 4. juna kada je oboreno devet dronova, preneo je TASS.              

Ukrajina: Pogođena dva industrijska civilna objekta u Krivom Rogu, značajna šteta

Ruske rakete pogodile su jutros dva industrijska objekta u centralnom ukrajinskom gradu Krivi Rog, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Vilkul, a napad dronom je takođe prijavljen u Odesi.

Vilku je rekao da su tri rakete pogodile dva industrijska preduzeća "koja nemaju nikakve veze sa vojskom", pri čemu je povrijeđen jedan 38-godišnji muškarac, prenosi Rojters.

Jedan automobil je oštećen dijelovima rakete koje je oborila protivvazdušna odbrana.

-Šteta je značajna - napisao je Vilkul na Telegramu.

U južnom lučkom gradu Odesi, vlasti su saopštile da je protivvazdušna odbrana danas oborila svih 18 ruskih dronova koji su se približili regionu.

Ruske vlasti na Krimu takođe su prijavile napad bespilotnim letjelicama, i saopštile da su oborili devet ukrajinskih dronova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana