Ruske snage napreduju u pravcu Avdejevke i Marjinke

GS/Agencije
Foto: Ria Novosti

MOSKVA, KIJEV-Rat u Ukrajini ušao je u 453. dan. Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je Rusija izvršila tokom protekle noći vazdušne napade na grad Dnjepropetrovsk na jugoistoku Ukrajine. Lider ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je da su njegove trupe, "kako su i obećale, osvojile cijelu teritoriju Bahmuta" i da će napustiti zonu konflikta u toj oblasti u toku sljedeće nedjelje.

Ruske snage napreduju u pravcu Avdejevke i Marjinke

Ruska vojska napreduje u pravcu Avdejevke i Marjinke, bez obzira na prebacivanje rezervi Oružanih snaga Ukrajine na to područje, rekao je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.

„Ne tako brzo, ali ipak bilježimo napredovanje – kako i marjinskom, tako i u avdejevskom pravcu“, rekao je Pušilin.

Prema njegovim riječima, u oba pravca ukrajinska komanda nastavlja da prebacuje pojačanje i pokušava da probije rusku odbranu.

Osnovni dio ukrajinskih snaga iz Artjomovska je otišao u Časov Jar, koji će postati naredna tačka odbrane na putu ka uporištu Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka, saopštio je potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„Neprijatelj se povukao u oblast naselja Časov Jar. Tamo je izvršeno djelimično prebacivanje snaga nakon popunjavanja snaga na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu, ali su glavne jedinice ostale upravo u Časovom Jaru. Sada je ovo sljedeće naselje koje ukrajinske snage braniti, jer poslije Časovog Jara tamo ima nekoliko malih naselja, a dalje su ogromne teritorije do sledećeg ogromnog utvrđenog područja Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka. I snage će raditi u ovim pravcima“, objasnio je Maročko za televiziju „Rusija 24“.

IAEA: Stanje u elektrani u Zaporožju ''izuzetno ranjivo''

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu bezbednost (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je nuklearna elektrana Zaporožje danas ostala bez eksternog napajanja električnom energijom, zbog čega je stanje nuklearne bezbjednosti u tom objektu ''izuzetno ranjivo''.

''Ukrajinska ZNPP je jutros izgubila svu spoljnu struju po sedmi put tokom sukoba, što ju je primoralo da se oslanja na hitne dizel generatore, kako bi bila osgirana nuklearna sigurnost, i situacija u elektrani je izuzetno ranjiva. Moramo se složiti da zaštitimo elektranu sada, ova situacija ne može da se nastavi'', napisao je na svom nalogu na Tviteru Grosi.

Prethodno je ukrajinsko državno preduzeće za proizvodnju nuklearne energije „Energoatom“ saopštilo da je nuklearna elektrana u Zaporožju isključena sa elektromreže zbog ruskog granatiranja eksternog dalekovoda. 

„Energoatom“ je naveo na Telegramu da je dalekovod u Dnjepropetrovsku, koji snabdjeva strujom nuklearnu elektranu u Zaporožju, koja je sada pod kontrolom Moskve, obustavio isporuke nakon što je pogođen u ruskom granatiranju tokom noći.

Kijev ponavlja da ukrajinske trupe u Bahmutu napreduju po bokovima

Kijev tvrdi da ukrajinske trupe i dalje napreduju na bokovima razorenog istočnog grada Bahmuta, iako je, kako se kaže, „intenzitet“ njihovog kretanja opao i Rusija dovodi nove snage.

Vladimor Putin objavio je u nedjelju oslobođenje  Bahumata, dok su ukrajinski zvaničnici uzvratili da kijevske snage i dalje kontrolišu mali dio grada.

Zamjenica ministra odbrane Hana Malijar ponovila je da Ukrajina ima malo uporište u samom gradu.

„Kroz naše kretanje na bokovima – sjeverno i južno – uspjevamo da uništimo neprijatelja. Kretanjem po bokovima i tamošnjim zauzimanjem određenih viših koti, naše oružane snage su neprijatelju veoma otežale boravak u samom gradu“, naglasila je Malijarova.
Kako je navela, ukrajinska vojska i dalje napreduje, ali da je intenzitet „donekle smanjen.“

Oružane snage Rusije spriječile prebacivanje novih ukrajinskih snaga na zaporoški front

Oružane snage Rusije su preciznim udarom na Dnjepropetrovsk spriječile noćas prebacivanje nove grupe ukrajinskih snaga na zaporoški front, izjavio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, sredstva vizuelne kontrole i poruke koje stižu od stanovnika grada svjedoče o velikim gubicima među ukrajinskom vojskom.

Ukrajinske oružane snage: Bahmut ostaje epicentar borbi

Bahmut ostaje epicentar borbi sa ruskim snagama, saopštile su jutros ukrajinske oružane snage, nakon što je Rusija tokom vikenda tvrdila da su ruske snage zauzele taj grad na istoku Ukrajine.

-Borbe se nastavljaju u Bahmutu, a ruske snage nastavljaju da vode ofanzivne akcije, navele su ukrajinske snage, prenosi Gardijan.

Ukrajinske snage su izvestile da su tokom proteklog dana ruske snage "neuspješno pokušale da povrate izgubljene položaje južno od (obližnjeg) naselja Ivanivske".

Rusija je takođe izvršila vazdušne udare na Bahmut.

Gardijan piše da nije u mogućnosti da verifikuje oprečna saopštenja ukrajinske i ruske strane o Bahmutu.

„Energoatom“: Nuklearka u Zaporožju nema struju zbog ruskog napada na dalekovod

Ukrajinsko državno preduzeće za proizvodnju nuklearne energije "Energoatom" saopštilo je danas da je nuklearna elektrana u Zaporožju isključena iz elektromreže zbog ruskog granatiranja eksternog dalekovoda.

„Energoatom" je naveo na Telegramu da je dalekovod u Dnjepropetrovsku koji snabdijeva strujom nuklearnu elektranu u Zaporožju, koja je sada pod kontrolom Moskve, obustavio isporuke nakon što je pogođen u ruskom granatiranju tokom noći.

Nuklearna elektrana Zaporožje isključena je sa spoljnog napajanja preko linije sa teritorije Ukrajine i prebačena na dizel generatore, objavljeno je na Telegram kanalu nuklearke.

-Usljed gašenja visokonaponske linije od 750 kilovolta, nuklearka  Zaporožje je izgubila eksterno napajanje. Snagu za sopstvene potrebe obezbeđuju dizel generatori - navedeno je u objavi, prenosi Interfaks.

Dodaje se da je radijacija na lokaciji nuklearne elektrane normalna.

Zaporožje ​​je najveća nuklearna elektrana u Evropi, sa šest blokova. Stanica ne proizvodi struju od 11. septembra 2022. godine. Pet reaktora je u hladnom režimu, a jedan radi zbog obezbjeđivanja sopstvenih potreba elektrane.

Od marta prošle godine nuklearka Zaporožje je pod kontrolom ruskih snaga, a od 1. septembra prošle godine u njoj dežura nekoliko stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji se periodično smjenjuju.

Povratak ruskih banaka u sistem "svift" nakon okončanja sukoba

Evropska unija (EU) ne namjerava da ponovo poveže ruske banke, uključujući "Roselhozbank" u sistem "Svift" i zabrane će biti ublažene tek nakon završetka sukoba u Ukrajini, rekao je portparol evropskog bloka Piter Stano za ruski dnevnik "Izvestija".

Ruski list podsjeća da, istovremeno, povezanost "Roselhozbanke" ostaje jedan od pet zahtjeva ruske strane iz okvira Sporazuma za izvoz žitarica iz crnomorskih luka u Ukrajini, koji je produžen do 17. jula.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je upozorilo da, ukoliko ovi zahtjevi ne budu ispunjeni, Sporazum neće biti produžen.

Sredinom maja, Sporazum o izvozu žitarica je istekao i skoro do posljednjeg trenutka 18. maja nije bilo jasno da li će se Rusija saglasiti sa potpisivanjem dokumenta o produženju.

List ukazuje i na to da se samo poštuje dio Sporazuma povezanog sa izvozom ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda ali da nema nikakvog napretka u izvozu ruske robe te vrste na svjetska tržišta.

-U prestonicama zapadnih zemalja i u prostorijama UN mnogo se govori o globalnoj bezbjednosti hrane i prijetnje glađu. Ovi zadaci su direktno i detaljno izneseni u memorandumu između Rusije i UN i čije sprovođenje sistematski sabotiraju Vašington, Brisel i London - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Moskva se, ipak saglasila sa produženjem Sporazuma koji važi do 17. jula.

Ukrajina: Rusija izvršila vazdušne napade na Dnjepropetrovsk, čulo se oko 15 eksplozija

Rusija je izvršila tokom protekle noći vazdušne napade na grad Dnjepropetrovsk na jugoistoku Ukrajine, saopštili su jutros ukrajinski zvaničnici, a mediji su izvijestili o nizu eksplozija.

Načelnik Dnjepropetrovske oblasti, Serhij Lisak, pohvalio je ukrajinsku PVO za obaranje ruskih raketa.

Lisak je na Telegramu ruske snage nazvao "teroristima", prenio je Rojters.

Novinska agencija RBC-Ukrajina javila je da se čulo oko 15 eksplozija u Dnjepropetrovsku tokom više od 90 minuta upozorenja za vazdušne napade.

Rusija je ovoga mjeseca nastavila raketne i napade dronovima na ciljeve u Ukrajini nakon gotovo dvomjesečnog zatišja, a sada su napadi najintenzivniji od početka rata i dešavaju se nekoliko puta nedjeljno, javlja Rojters.

Prigožin: Obećali smo da ćemo osvojiti Bahmut, predajemo ga Ministarstvu odbrane

Lider ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je da su njegove trupe, "kako su i obećale, osvojile cijelu teritoriju Bahmuta" i da će napustiti zonu konflikta u toj oblasti u toku sljedeće nedjelje.

-Osvojili smo cijelu teritoriju Bahmuta kao što smo i obećali, do poslednjeg centimentra, danas ništa nismo dalje osvajali -  naveo je Prigožin juče u audio poruci na Telegramu.

On je rekao da će teritoriju Bahmuta predati ruskom Ministarstvu odbrane, prenio je Rojters.

-Kao što smo rekli juče - predajemo naše pozicije Minsitarstvu odbrane i 25. maja napuštamo zonu konflikta - izjavio je Prigožin u subotu, rekavši da su njegove snage preuzele Bahmut, nakon devetomjesečne opsade tog grada na istoku Ukrajine

Međutim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski demantovao je da je Bahmut pao u ruke ruskih snaga.

Rojters navodi da nije mogao da potvrdi izvještaje sa linije fronta.

Antonov: Isporučivanje aviona F-16 Ukrajini postavilo bi pitanje umiješanosti NATO

Isporučivanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu postavilo bi pitanje umiješanosti NATO u sukob, saopštio je danas ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

Antonov je napisao na Telegramu da ne postoji potrebna infrastruktura za upravljanje tim borbenim avionima u Ukrajini, kao i da nema potrebnog broja pilota i osoblja za održavanje aviona, preneo je Rojters.

Antonov je takođe upozorio da će svaki ukrajinski udar na Krim biti smatran udarom na Rusiju.

-Važno je da SAD budu potpuno svjesne ruskog odgovora - istakao je Antonov.

Predsjednik SAD Džozef Bajden, odobrio je u petak programe obuke za ukrajinske pilote na borbenim avionima F-16.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uvjerio je Bajdena da se avioni F-16 neće koristiti za napade na rusku teritoriju. 

Ukrajina je u posljednje vreme intenzivirala napade na ciljeve koje drži Rusija, posebno na Krimu koji je Rusija anektirala 2014. godine, podsjeća britanska agencija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana