Zelenski: Za Ukrajinsku kontraofanzivu potrebno više vremena

GS/Agencije
Zelenski: Za Ukrajinsku kontraofanzivu potrebno više vremena

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini ušao je u 441. dan. Žestoke borbe vode se u Bahmutu. Ukrajinska strana tvrdi da su se ruske snage u nekim dijelovima istočnog Bahmuta povukle i do dva kilometra. Američki državni tužilac Merik Garland odobrio je prvi transfer oduzetih ruskih sredstava koja će biti iskorišćena za pomoć Ukrajini.

Britanija isporučila Ukrajini krstareće rakete dugog dometa

Britanija je snabdjela Ukrajinu sa više krstarećih raketa dugog dometa „Storm Shadow“ dok je London dobio uvjeravanja od Kijeva da neće biti upotrijebljene protiv ciljeva u Ruskoj Federaciji, izvjestio je danas CNN, pozivajući se na više visokih zapadnih zvaničnika.

Britanija je dobila uvjeravanja iz Kijeva da će rakete biti korišćene samo protiv ciljeva „na suverenoj teritoriji Ukrajine”, rekao je zapadni zvaničnik.

Prema jednom visokom američkom zvaničniku, takva raketa daje Kijevu sposobnost koje je tražio od početka sukoba. Britanija i druge zapadne zemlje su obećale povećanje vojne pomoći Ukrajini ove godine.

Bastrikin: Plaćenici iz 70 zemalja u redovima ukrajinske vojske

Ruska Istražna komisija ustanovila je činjenice koje potvrđuju regrutovanje plaćenika iz više od 70 zemalja u Ukrajini i njihovo učešće u borbi na ukrajinskoj strani, izjavio je predsjedavajući Komisije Aleksandar Bastrikin.

-Ustanovljene su činjenice koje potvrđuju - da su regrutovani i učestvovali u borbi plaćenici koji su pristalice nacističkog režima (u Kijevu) i dolaze iz više od 70 zemalja, uglavnom iz Evrope i Sjeverne i Južne Amerike koje aktivno sprovode antirusku politiku - rekao je Bastrikin tokom konferencije Ustavnog suda Ruske Federacije održane u okviru Međunarodnog pravnog foruma u Sankt Peterburgu.

On je istakao da je već dobro poznato kako Evropa, kao cjelina, pomaže vlastima u Kijevu, prije svega oružjem, javio je TASS.

Bastrikin je naglasio da se ostvaruje slogan “Rat sa Rusijom do posljednjeg Ukrajinca”.

Nuklearna elektrana Zaporožje suočava se sa „katastrofalnim” nedostatkom osoblja

Rusija planira da preseli oko 2.700 ukrajinskog osoblja iz najveće nuklearne elektrane u Evropi, tvrdi ukrajinska kompanija za atomsku energiju, upozoravajući na potencijalni “katastrofalni nedostatak kvalifikovanog osoblja” u tom postrojenju u Zaporožju, u južnoj Ukrajini, koje je okupirala Rusija.

-Radnici koji su potpisali ugovore o radu sa ruskom nuklearnom agencijom Rosatom nakon što je Moskva zauzela elektranu u Zaporožju na početku rata, biće odvedeni u Rusiju zajedno sa svojim porodicama - saopštio je Energoatom u sredu, prenosi Gardijan. Kompanija nije precizirala da li će zaposleni biti prinudno iseljeni iz fabrike, niti je bilo moguće provjeriti tvrdnje Energoatoma o planu Moskve.

-Povlačenje osoblja bi pogoršalo ionako izuzetno hitno pitanje nedostatka osoblja – rekli su Energoatomu.

Guverner regiona koji je postavila Moskva naredio je evakuaciju civila iz tog područja prošle subote, uključujući i obližnji grad Enerhodar u kojem živi većina radnika u fabrici.

Ruske snage zauzele su fabriku u Zaporožju nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Zaporožje je jedna od 10 najvećih nuklearnih elektrana na svijetu. Iako je šest reaktora zatvoreno mesecima, i dalje joj je potrebna struja i kvalifikovano osoblje za rad sa ključnim sistemima hlađenja i drugim bezbjednosnim karakteristikama.

Borel:Pomoć Ukrajini dostigla vrijednost od 16 milijardi evra

Ukupna vrijednost pomoći zemalja i organizacija EU Ukrajini dostigla je 16 milijardi evra, saopštio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel.

On je tokom sjednice pitanja i odgovora na Evropskom samitu odbrane i bezbjednosti rekao da “nije kraj pružanju pomoći Ukrajini”.

-Kada saberemo sve članice i institucije EU, trebalo bi da smo na oko 16 milijardi evra pomoći pružene Ukrajini i još nije gotovo - izjavio je Borelj.

Erdogan i Putin bi mogli da razgovaraju o dogovoru o žitu

Predsjednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin mogli bi da razgovaraju o rezultatima razgovora o žitu telefonom ako bude potrebno, izjavio je danas neimenovani izvor u Ankari za TASS.

-To je moguće jer, kao što znate, predsjednik Erdogan i predsjednik Putin često razgovaraju telefonom ako se ukaže takva potreba. Dogovor o žitu je veoma važan pa bi mogli da razgovaraju o njegovim rezultatima - rekao je izvor odgovarajući na pitanje o tome.

Izvor je odbio da komentariše pregovarački proces sugerišući da treba da se sačeka završetak pregovora.

Danas će u Istanbulu biti održan ključni drugi dan pregovora predstavnika Rusije, Ukrajine, Turske i UN.

Zelenski: Za Ukrajinsku kontraofanzivu potrebno više vremena

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je vojsci njegove zemlje potrebno „više vremena da pripremi očekivanu kontraofanzivu koja ima za cilj potiskivanje ruskih okupacionih snaga“.

Zelenski je u intervjuu koji je danas emitovao BBC istakao da bi bilo „neprihvatljivo” da se napad započne sada jer bi bilo izgubljeno previše života.

-Sa onim što imamo možemo da uspešno napredujemo. Ali izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo. Dakle, treba da sačekamo. Treba nam još malo vremena - rekao je Zelenski. Ukrajinska kontraofanziva se očekuje nedjeljama, prenosi Asošiejted pres, napominjući da Ukrajina dobija napredno zapadno oružje, uključujući tenkove i druga oklopna vozila, kao i zapadnu obuku za svoje trupe dok se priprema za očekivani napad.

Snage Kremlja su duboko ukopane u istočnim oblastima Ukrajine sa slojevitim odbrambenim linijama do 20 kilometara dubine. Protivofanziva Kijeva bi se vjerovatno suočila sa minskim poljima, protivtenkovskim rovovima i drugim preprekama.

Pušilin čestitao stanovnicima DNR godišnjicu referenduma o nezavisnosti

Vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, čestitao je danas stanovnicima te samoproglašene republike devetu godišnjicu referenduma o nezavisnosti.

-I ove godine prvi put obeležavamo ovaj dan već u sastavu Ruske Federacije. Desio se veliki događaj, koji smo čekali, kojem smo težili. Ruski Donbas se vratio u svoju istorijsku domovinu -, rekao je Pušilin u obraćanju na svom Telegram kanalu.

On je istakao da je „jedinstvo naroda Donbasa pomoglo 2014. godine da se krene na put borbe za slobodu, da se spreči nacizam da uđe na našu zemlju”, prenosi RIA novosti.

Prema njegovim riječima, DNR će uvek braniti pravo na maternji jezik, očuvanje kulture, istorije i tradicije.

-Sada nismo sami, naša budućnost je neraskidivo povezana sa Rusijom, sa ruskim svetom. Naša pobjeda je tek pred nama, ima još puno posla na obnovi Republike- rekao je on. Pušilin je takođe poželio stanovnicima Donbasa “brzi pobjednički mir”.

Pripadnik „Vagnera“: Bahmut skoro kompletno oslobođen

Bahmut je skoro kompletan oslobođen i ostalo je još oko 740 metara do izlaska iz grada, rekao je neimenovani pripadnik ruske vojne formacije “Vagner”.

Tvrdi da su ruske snage  prošle stambeni blok nedaleko od škole i stigli su do oblasti u kojoj su jako utvrđene ukrajinske snage.

-Ukoliko gledate sa zgrade direktno na put, do izlaska iz grada ili raskrsnice, ostalo je oko 740 metara - izjavio je pripadnik “Vagnera”.

Prema njegovim riječima, ukrajinske snage su se povukle i pokušavaju da formiraju odbrambenu liniju.
Bahmut se nalazi sjeverno od mjesta Gorlovka koje je važan saobraćajni centar za snabdijevanje ukrajinskih snaga u Donbasu.

Štajnmajer: Događaji u Ukrajini uništili evropski bezbjednosni poredak

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer izjavio je za Radio rbb da su aktuelni događaji u Ukrajini doveli do dugoročnog uništenja evropskog bezbjednosnog poretka.

-Nažalost, evropski bezbjednosni poredak više ne postoji. Jedini razlog za to je ono što se sada dešava u Ukrajini. I ne žele svi da čuju moju prognozu za blisku budućnost - istakao je on, prenosi agencija TASS.

Prema riječima njemačkog predsjednika, čak ni prekid sukoba u Ukrajini neće značiti povratak na staru bezbjednosnu filozofiju.

-Nastupiće nova situacija u kojoj će se Evropa, s jedne, i Rusija, s druge, prije svega braniti jedna od druge - primijetio je Štajnmajer.

Istakao je da će filozofija zajedničke bezbjednosti dugoročno prestati da bude zajednički koncept.

Zelenski: Vatićemo svaki dio teritorije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će „vratiti svaki dio teritorija koji je Rusija oduzela Ukrajini“, naglasivši da su njegovi vojnici na prvoj liniji ostvarili teritorijalne dobitke u Bahmutu.

- Nećemo ostaviti nijedan komad naše zemlje neprijatelju - tiranija neće vladati nigdje. Moramo vratiti slobodu, sigurnost i Evropu u cijelu ukrajinsku zemlju - rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Njegovo obraćanje uslijedilo je nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe, koje su učestvovale u teškim borbama za kontrolu u istočnoj regiji Donjeck, saopštila da su potisnule ruske trupe do dva kilometra u nekim mjestima u blizini Bahmuta.

- Tamo sprovodimo učinkovite protivnapade - rekao je sinoć Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, na Telegramu.

SAD odobrile transfer oduzetih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini

Američki državni tužilac Merik Garland odobrio je prvi transfer oduzetih ruskih sredstava koja će biti iskorišćena za pomoć Ukrajini.

-Iako je ovo prvi transfer oduzetih ruskih sredstava za obnovu Ukrajini, neće biti i posljednji - poručio je Garland, prenosi Rojters.

Ministarstvo pravde SAD je prošle godine optužilo ruskog oligarha Konstantina Malofejeva zbog kršenja sankcija uvedenih Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu, piše Rojters.

Kako se navodi, Malofejev je finansirao Ruse koji promovišu separatističke snage na Krimu.

Garland je tada najavio zapljenu miliona dolara sa računa ruskog oligarha.

U februaru ove godine, američki državni tužilac je odobrio da taj novac bude upotrijebljen za pomoć Ukrajini.

Kineski ministar: Odugovlačenje rata u Ukrajini može dovesti do negativnih posljedica

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang istakao je da bi odugovlačenje rata u Ukrajini moglo da dovede do negativnih posljedica.

-Odugovlačenje rata samo će dovesti do novih poteškoća. Neophodno je da do prekida vatre dođe što prije - poručio je Ćing na sastanku sa ljemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prenosi TASS.

On je istakao da sukob u Ukrajini treba da se reši političkim metodama koje će pomoći da se pronađe “put ka dugoročnoj bezbjednosti u Evropi”.

-Po pitanju Ukrajine, stav Kine je da olakša mirovne pregovore - naveo je kineski ministar spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana