Prigožin: Kontraofanziva Ukrajine već počela, aktivna faza narednih dana

GS/Agencije
Prigožin: Kontraofanziva Ukrajine već počela, aktivna faza narednih dana

MOSKVA, KIJEV –Rat u Ukrajini traje 433. dana. Rusija je izvela treću seriju noćnih napada na Kijev, dok je pogođena zgrada u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštile su ukrajinske vlasti.

Prigožin: Kontraofanziva Ukrajine već počela, aktivna faza narednih dana

Jevgenij Prigožin, vođa privatne ruske vojne grupe Vagner, izjavio je danas da vjeruje da je kontraofanziva Ukrajine već počela i da njegove snage primjećuju pojačanu aktivnost duž fronta.

U saopštenju koje je njegova pres služba objavila na Telegramu, Prigožin je rekao da će "aktivna faza" kontraofanzive početi narednih dana, prenio je Rojters.  

Zelenski: Uskoro krećemo u kontraofanzivu, očekujemo borbene avione

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je danas da će Kijev uskoro pokrenuti kontraofanzivu protiv ruskih snaga i poručio da je uvjeren da će Zapad poslije toga isporučiti Ukrajini moderne borbene avione.

Zelenski je konferenciji za novinare u Finskoj, najnovijoj članici NATO-a, u koju je danas doputovao, rekao da je jedan od razloga što je došao u tu zemlju to što Ukrajina želi da postane punopravna članica te vojne alijanse.

Portparol ukrajinskog predsjednika rekao je da će  današnjirazgovori Zelenskog sa nordijskim liderima u Finskoj biti usredsređeni na jačanje vojnih sposobnosti Kijeva i traženje konkretnih koraka kako bi se Ukrajina približila članstvu u NATO. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije danas je doputovao u Finsku, gdje će, kako su saopštile vlade nekoliko zemalja tog regiona, sa liderima nordijskih zemalja razgovarati o ratu sa Rusijom i evropskim odnosima.

U saopštenju švedske vlade se navodi da su teme samita ruski rat protiv Ukrajine, stalna podrška nordijskih zemalja Ukrajini, odnos Ukrajine sa EU i NATO i "ukrajinska inicijativa za pravedni mir", prenosi Rojters.

Zelenski će se sastati sa finskim predsjednikom Saulijem Ninistom, kao i sa premijerima Švedske, Norveške, Danska i Islanda.

Brefing Ministarstva odbrane Rusije:

- PVO Rusije presrela je u zoni specijalne vojne operacije navođenu avionsku bombu JDAM američke proizvodnje, četiri projektila ispaljena iz sistema "hajmars" i 16 dronova.
- U području naseljenog mjesta Progres u Sumskoj oblasti uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine.
- U pravcu Donjecka ukrajinske snage su izgubile preko 385 vojnika i plaćenika, jedan tenk, četiri oklopna vozila, haubice D-20 i D-30.
- Jurišni odredi vode borbe u zapadnom dijelu Artjomovska.
- U pravcu Hersona za dan je likvidirano do 40 ukrajinskih vojnika, tri vozila, haubica "gijacint-B" i samohodna haubica "akacija".
- U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoskom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 70 vojnika. U pravcu Krasnog Limana za dan je likvidirano preko 50 ukrajinskih vojnika.
- U pravcu Kupjanska protivnik je izgubio do 40 ukrajinskih vojnika, dva oklopna vozila, tri vojna vozila, kao i haubicu D-30.
- Nanijet je poraz jedinicama ukrajinskih snaga u području Steljmahovke u LNR i Kamjenke u Harkovskoj oblasti.

Evropska komisija će izdvojiti još 1,5 milijardi evra za proizvodnju municije za Ukrajinu, navodi se u saopštenju EK.

"Zajedno sa državama-članicama kupićemo još municije za Ukrajinu – za to izdvajamo dodatnih milijardu evra", navodi se u saopštenju Ursule fon der Lajen, šefice izvršnog tijela EU.

Brisel planira da potroši još 500 miliona na proširenje proizvodnih pogona u Evropi.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski doputovao je u Finsku, gdje će sa liderima nordijskih zemalja razgovarati o sukobu u zemlji i evropskim odnosima.

Zelenski će se sastati sa finskim predsjednikom Saulijem Ninistom, kao i sa premijerima Švedske, Norveške, Danske i Islanda.

Italijanska vlada ne raspolaže konkretnim informacijama o „mirnoj misiji" Vatikana

Italijanska vlada ne raspolaže konkretnim informacijama o „mirnoj misiji" Vatikana, o kojoj je ranije govorio papa Franjo, saopćio je italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

„Mirnu misiju" je objavio papa Franjo, oni sami moraju da kažu šta rade. Još nije jasno kakvi kontakti postoje između vatikanske diplomacije i ruske i ukrajinske diplomacije. Mi, kao italijanska vlada, nismo imali konkretnih informacija, ali se znalo da i Vatikan radi na ovom aspektu (rješenju krize u Ukrajini)", rekao je ministar televiziji Rai 3.

Tajani je dodao da smatra „pozitivnom svaku inicijativu u korist mira".

Oružane snage Ukrajine rasporedile su do 4 hiljade vojnika na granice Pridnjestrovlja da pripreme provokacije

Oružane snage Ukrajine rasporedile su do 4 hiljade vojnika na granice Pridnjestrovlja da pripreme provokacije, saopštio je izvor RT.

Oružana provokacija može se održati od 9. do 15. maja. Svrha: skrenuti pažnju ruskih trupa i zauzeti skladište municije u selu Kolbasna - najveće skladište sovjetskog oružja u Europi.

Od početka marta, u Odeskoj oblasti, lokalne vlasti su počele da prodaju hangare za poljoprivredne proizvode ukrajinskim trupama za skladištenje tehnike i ljudstva.

Sovjetska tehnologija ostaje okosnica sistema protivvazdušne odbrane Ukrajine

Sovjetska tehnologija ostaje okosnica sistema protivvazdušne odbrane Ukrajine, predstavnik komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

„Stari sovjetski modeli opreme i danas i dalje ostaju, u stvari, glavna sila koja se bori protiv avijacije", rekao je on televiziji Rada.

S tim u vezi, Ukrajinu je potrebno snabdjeti zapadnim sistemima PVO, naglasio je Ignat.

Avijacija grupe „Jug", Oružanih snaga Rusije uništila je u području Avdejevke rezerve 110. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, rekao je portparol grupe Vadim Astafjev.

Pored toga, kao rezultat kontrabaterijske borbe, artiljerija grupe na Marinskom pravcu uništila je neprijateljsku artiljerijsku posadu i haubicu 120 mm D-30.

Tass: Dron izazvao požar u skladištu naftnih derivata u Krasnodarskoj oblasti

Skladište sa naftnim derivatima u selu Volna u okrugu Temrjuk na Krasnodarskoj oblasti na jugu Rusije zapalilo se nakon udara drona, javlja TASS pozivajući se na izvore iz hitnih službi.

-Požar u skladištu sa naftnim derivatima na teritoriji preduzeća „Tamaneftegaz” dogodio se kao posljedica pada drona -rekao je sagovornik agencije.

Prema posljednjim informacijama, požar je zahvatio skoro 1.250 kvadratnih metara.

Prethodno je načelnik Krasnodarske oblasti, Venjamin Kondratjev, saopštio da se u okrugu Temrjuk u toj oblasti zapalilo skladište sa naftnim derivatima, prenijele su RIA Novosti.

Kondratjev je napisao na Telegramu da, prema preliminarnim informacijama, nema žrtava, ni povrijeđenih.

Za stanovnike sela Volna nema opasnosti, rekao je Kondratjev, navodeći da uzrok požara nije poznat.

Ukrajinske vlasti: Nova serija napada Rusije na Kijev i okolinu

 Rusija je izvela treću seriju noćnih napada na Kijev, saopštile su vlasti glavnog grada Ukrajine, navodeći da je protivvazdušna odbrana oborila sve dronove koji su ispaljeni ka Kijevu.

Kako je saopštila Komanda vazdušnih snaga Ukrajine, uništen je 21 od 26 dronova "šahid" iranske proizvodnje koje je lansirala Rusija, ali je jedan pogodio zgradu u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Još nema izvještaja o mogućim žrtvama ili materijalnoj šteti, prenosi Rojters.

Sirene za vazdušni napad su se oglašavale u Kijevu i okolnim regionima nekoliko sati tokom noći.

Rusija je protekle nedjelje pojačala napade na Ukrajinu uoči očkivane ukrajinske kontraofanzive, šaljući skoro svake noći projektile na Kijev i druge oblasti.

Rusija: U Brjanskoj oblasti zbog eksplozije iz šina iskočila lokomotiva i vagoni

Načelnik Brjanske oblasti na zapadu Rusije na granici sa Ukrajinom, Aleksandar Bogomaz, izjavio je da je neidentifikovana eksplozivna naprava eksplodirala u rejonu železničke stanice Snežetskaja u toj oblasti, a da nije bilo poginulih.

Bogomaz je napisao na Telegramu u utorak da je zbog eksplozije iz šina iskočila lokomotiva i nekoliko vagona teretnog voza.

Ruske žeqeznice su prethodno saopštile da je u Brjanskoj oblasti, na deonici Snežetskaja – Bela Berega, zbog incidenta iskočila iz šina lokomotiva i oko 20 vagona teretnog voza.

Žeqeznica je navela da nema žrtava, kao ni požara, prenio je Interfaks.

Bogomaz je prethodno u ponedєeljak potvrdio da je na pruzi u Brjanskoj oblasti došlo do još jedne eksplozije, usled čega je lokomotiva teretnog voza iskočila sa šina.

Ni u toj eksploziji nije bilo žrtava, javio je Interfaks.

Zelenski: Curenje povjerljivih informacija nije korisno za reputaciju SAD

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da curenje povjerljivih informacija Pentagona "nije od koristi" za reputaciju SAD, ali da ipak cijeni podršku Vašingtona Kijevu.

Zelenski je rekao za Vašington post da ga Bijela kuća nije kontaktirala povodom curenja strogo povjerljivih američkih obavještajnih dokumenata prošlog mjeseca.

Na pitanje da li je povjerenje između SAD i Ukrajine narušeno zbog curenja informacija iz Pentagona, što je pokazalo da je Vašington navodno špijunirao visoke ukrajinske zvaničnike, uključujući i njega lično, Zelenski je istakao da to nije vrijedno narušavanja podrške SAD Kijevu, prenio je Gardijan.

Zelenski je naglasio da je curenje povjerljivih informacija nanijelo štetu Ukrajini jer je Rusija unaprijed dobila pojedina obavještenja.

Američki vojni gardista optužen je za distribuciju povjerljivih dokumenata koji su se prošlog mjeseca prvo pojavili na Diskordu, platformi društvenih medija.

 Pojedini tajni dosijei iz februara sugerišu da ukrajinska protivvazdušna odbrana rizikuje da ostane bez projektila i municije iz sovjetske ere u roku od nekoliko sedmica.

 Ukrajinski ministar odbrane, Aleksij Reznikov, rekao je 12. aprila da je curenje podataka iz Pentagona sadržalo mješavinu istinitih i lažnih informacija o ukrajinskoj vojsci i da je to umanjilo negativan uticaj.

Portparol Pentagona Patrik Rajder rekao je za CNN da je američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao sa brojnim saveznicima, uključujući Reznikova, u vezi sa pitanjem curenja povjerljivih dokumenata.

NATO: Ruski avion prekršio pravila vazdušne bezbjednosti iznad sjevernog Atlantika

Vazdušna komanda NATO-a saopštila je da je podigla svoje avione jer je uočila patrolni avion ruske mornarice za koji tvrdi da je prekršio pravila vazdušne bezbjednosti iznad sjevernog Atlantika.

Dodaje se da su podignuti avioni iz Velike Britanije i Norveške.

-Ruska letjelica nije letjela u skladu sa međunarodnim pravilima o vazdušnoj bezbjednosti i mogla bi da predstavlja opasnost za druge letjelice u regionu - saopštili su iz NATO-a na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana