​​​​​​​Dron pao na aerodrom u Belgorodu

GS/Agencije
​​​​​​​Dron pao na aerodrom u Belgorodu

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 411. dan. Nastavljaju se žestoke borbe oko Bahmuta i Avdejevke. Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov uputio je poziv stranim pilotima i specijalistima koji su "voljni i sposobni" da koriste i servisiraju američke borbene avione F-16 da se pridruže u odbrani Ukrajine.

Aksjonov: Krim na oprezu zbog moguće ukrajinske kontraofanzive

Sergej Aksjonov, lider Krima kojeg je ustoličila zvanična Moskva, izjavio je danas da je Krim na oprezu zbog moguće predstojeće ukrajinske kontraofanzive.

U razgovoru sa novinarima Aksjonov je rekao da su ruske snage na Krimu postavile sistem "moderne, duboke odbrane" i da imaju više nego dovoljno trupa i opreme da odbiju mogući ukrajinski kontranapad, prenosi AP.

"Ne smemo da potcenimo neprijatelja, ali definitivno se može reći da smo spremni (za napad) i da neće biti katastrofalnih posledica", rekao je Aksjonov.

Njegovi komentari usledili su nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio nameru zvaničnog Kijeva da Krim vrati Ukrajini nakon ruske aneksije 2014. godine.

Aksjonov je u novembru prošle godine prvi put najavio početak fortifikacionih radova, ne iznoseći detalje, ali je u februaru na sastanku Saveta bezbednosti Ruske Federacije, kojim je predsedavao predsednik Vladimir Putin, rekao da će radovi biti gotovi do aprila.

Prigožin: Pod ruskom kontrolom 80 odsto Artjomovska
Više od 80 odsto teritorije Artjomovska, koji Ukrajinci nazivaju Bahmut, uključujući sve administrativne centre, sada je pod kontrolom ruskih snaga, saopštio je osnivač privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin.

"Najveći dio Bahmuta, odnosno više od 80 odsto, uključujući sve administrativne centre, fabrike, pogone, gradsku upravu, je pod našom kontrolom", rekao je Prigožin, u odgovoru na pitanje medija objavljenom danas u video-snimku na njegovim društvenim mrežama.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov saopštio je ranije da su ruske snage usredsredile svoje glavne napore na Artjomovsk u oblasti Donjecka.

Prema njegovim riječima, jurišni timovi privatne vojne kompanije "Vagner" nastavili su borbu za stambena naselja u centralnom dijelu grada, potiskujući neprijateljske snage ka zapadnim periferijama.

TASS piše da na krilima jurišne timove podržavaju vazdušno-desantne jedinice. 

Primakov: Ruska pobjeda povećaće šanse za mir

Ruski ministar za sunarodnike u inostranstvu Jevgenij Primakov rekao je da „ne može ni da pretpostavi kada će se mir vratiti i kada će kolonijalno liderstvo takozvane zapadne zlatne milijardebiti okončano“, ali da je „siguran da će se ruskom pobjedom na bojnom polju šanse za mir povećati“.

-Čak nisam ni siguran da ćemo mi doživjeti da vidimo novi svijet - rekao je Primakov, te dodao da se „plaši da idu još teža vremena jer će se Zapad do kraja svim sredstvima boriti da zadrži svoju hegemoniju“.

Primakov je rekao za “Večernje novosti” da želi da mir nastupi odmah i da ne zna nikog u rukovodstvu Rusije ko je za rat.

On je rekao da se ruske trupe bore za denacifikaciju Ukrajine, te ocijenio da šanse da mir uskoro zavlada, nažalost, nisu prevelike, ali da će se ruskom pobjedom na bojnom polju, te šanse povećati.

Dron pao na aerodrom u Belgorodu

Na aerodrom u ruskom gradu Belgorodu, blizu granice s Ukrajinom, pala je bespilotna letjelica, izjavio je danas predstavnik hitnih službi.

-Dron se srušio (u ponedjeljak) popodne, a ograda aerodroma je lakše oštećena - rekao je on za RIA Novosti.

Prema preliminarnim informacijama, povrijeđenih nije bilo. Okolnosti incidenta istražuju službe Hitne pomoći.

Aerodrom Belgorod je zatvoren od 24. februara 2022. godine u okviru režima ograničenja letova na jugu i u centralnom dijelu Rusije.

Ukrajina je više puta granatirala Belgorodsku oblast, a na celoj teritoriji tog regiona na snazi je visok nivo opasnosti od terorističkih pretnji. (Kraj) ir/jbu

CB Rusije: Problemi zapadnih banaka ograničeno utiču na rusku ekononomiju

Problemi sa kojima se suočavaju zapadne banke imaju ograničen uticaj na rusku ekonomiju, ali potencijalni pad cijena i pad tražnje za ruskom izvoznom robom nose određene rizike, saopštila je Centralna Banka Rusije u analizi rizika na finansijskom tržištu.

U analizi se navodi da su efekti problema banaka u zapadnim zemljama za Rusiju ograničeni, jer je rusko finansijsko tržište u znatnoj mjeri izolovano, s obzirom na sankcije i mjere regulacije nacionalne valute.

-Međutim potencijalno smanjenje globalnih cijena i pad potražnje za ruskim izvoznim proizvodima u uslovima globalne recesije i dalje mogu da utiču na Rusiju - dodaje se u analizi Centralne Banke Ruske Federacije, prenosi TASS.

Ukrajina pozvala strane pilote borbenih aviona F-16 da se bore protiv Rusije

Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov uputio je poziv stranim pilotima i specijalistima koji su "voljni i sposobni" da koriste i servisiraju američke borbene avione F-16 da se pridruže u odbrani Ukrajine.

Reznikov je uputio ovaj apel tokom zajedničkog brifinga za novinare sa danskim kolegom Troelsom Lundom Poulsenom u medija centru u Odesi, prenosi ukrajinska novinska agencija UNIAN.

-Ovaj poziv je upućen pilotima. Ako postoje piloti koji znaju da upravljaju borbenim avionima F-16 i voljni su da učestvuju (u ratu), spremni smo da im otvorimo vrata -rekao je Reznikov.

SAD za sada odbijaju da Ukrajini isporuče borbene avione F-16.

Američki predsjednik Džozef Bajden je tokom posete Kijevu izjavio da Ukrajini još nisu potrebni avioni jer, kako je ukazao, SAD za sada obezbjeđuju ukrajinskim oružanim snagama drugo važno naoružanje.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin izrazio je uvjerenje da je Ukrajincima na ratištu trenutno najpotrebnija dalekometna protivvazdušna odbrana i ocijenio da višenamjenski borbeni avion F-16 neće pomoći Ukrajini u ovoj fazi rata.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana