Ostin: Ukrajina sprema ofanzivu na proljeće

Tanjug
Foto: Delo.ua

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 356. dan. Grad Bahmut na istoku Ukrajine meta je snažnog udara ruske artiljerije. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je danas ponovo naglasio da NATO treba da obezbijedi to da Ukrajina dobije oružje “za pobjedu u ovom ratu".

Pistorijus: Slanje aviona Ukrajini trenutno nije u fokusu

Ministar odbrane Njemačke Boris Pistorijus izjavio je danas da snabdijevanje Ukrajine borbenim avionima “nije u fokusu”, ali da će se o tome razgovarati, prenio je Rojters.

Obezbjeđivanje ukrajinskog vazdušnog prostora je prioritet, rekao je Pistorijus za njemački “ARD”.

“Samo kada nebo nad Ukrajinom bude bezbjedno naredna tri, četiri mjeseca, onda možete da pričate o svim drugim koracima”, poručio je Pistorijus.

Ostin: Ukrajina sprema ofanzivu na proljeće

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da očekuje da će Ukrajina izvršiti ofanzivu protiv Rusije na proljeće.

"Ukrajina želi da postigne zamah. Očekujemo da će pokrenuti ofanzivu u proljeće", rekao je on novinarima nakon razgovora sa ministarima odbrane NATO-a u Briselu.

On je dodao da Rusija uvodi dodatne trupe na bojno polje, ali da su oni loše obučeni i loše opremljeni.

Na pitanje da li su saveznici Kijeva danas razgovarali o pitanju slanja borbenih aviona kao pomoć Ukrajini, on je rekao da tim povodom nema nikakvog saopštenja

Francuska i Italija su odlučile da Ukrajini isporuče nove sisteme protivvazdušne odbrane, dok će Norveška Kijevu obezbediti 7,5 milijardi dolara tokom pet godina za vojnu i drugu pomoć, saopštio je Pentagon.

Norveška će Ukrajini isporučiti osam tenkova i četiri vozila za logistiku, a izdvojiće i sredstva za kupovinu municije i rezervnih djelova za njih, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane Kraljevine.

Poljska će isporučiti Kijevu tenkove "leopard" sredinom marta, saopštio je ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak nakon sastanka u Ramštajnu.

Zapadne zemlje planiraju da isporuče Kijevu oko 140 tenkova.

 

Dana 14. februara, u vazdušnom prostoru Ukrajine zabilježeni su vazdušni ciljevi poput balona sa ugaonim reflektorima koje je lansirao neprijatelj, saopštio je Jurij Ignat, portparol ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

„Vjerovatno su to baloni sa ugaonim reflektorima, o kojima smo nedavno pričali. Ukrajinski radari prate ove vazdušne ciljeve koji se kreću vazdušnim strujama, malom brzinom. Na ukrajinskom nebu stalno dežuraju borbeni avioni", rekao je on, prenosi „Ukrajinska istina".

Kijev želi da optuži Rusiju za „krađu" radioaktivnog materijala iz Černobiljske nuklearke

Kijev priprema lažne dokaze o tome da je ruska vojska „ukrala" radioaktivni materijal iz Černobiljske nuklearne elektrane, saopštio je Međuresorni koordinacioni štab za humanitarno reagovanje.

„Na osnovu isfabrikovanih 'anketa' personala Černobiljske nuklearke pripremaju se falsifikovani 'dokazi' o navodnoj 'krađi nuklearnog materijala, hemijskih rastvora i opreme zagađene radijacijom koju su počinili ruski vojnici, kao i o tome da je ruska vojska izvozila 'predmete' koji sadrže opasne radionukleide' izvan zabranjene zone, koji su 'ozračili stanovništvo na privremeno okupiranim teritorijama", navedeno je u saopštenju.

Štab navodi da je tokom nekoliko posjeta stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju potvrđeno da je nivo radijacije u okviru centrale i na okolnoj teritoriji normalan.

Norveške vlasti će Ukrajini predati osam tenkova „leopard", izjavio je ministar odbrane zemlje Bjorn Arild Gram, prenosi televizija „NRK".

Televizija navodi da je ta informacija saopštena na sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu u utorak.

Ministar odbrane SAD: Ukrajini hitno potrebno još vojne pomoći

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je danas da je Ukrajini hitno potrebno još vojne pomoći i ponovo naglasio da će SAD i NATO saveznici podržavati Ukrajinu tokom dužeg vremenskog perioda.

-Ta zajednička rješenost će podržati Ukrajinu u narednim nedeljama - rekao je Ostin na sastanku NATO u Briselu, prenosi Rojters.

Nemačka obnavlja proizvodnju municije za topove “gepard” koje koristi Ukrajina

Nemačka je potpisala ugovore sa Rajnmetalom o ponovnom pokretanju proizvodnje municije za protivavionske topove gepard koje je isporučila Kijevu, izjavio je tamošnji ministar odbrane Boris Pistorijus.

-Brzo ćemo započeti sopstvenu proizvodnju municije za topove „gepard“ u Rajnmetalu. Veoma sam srećan što smo uspjeli da garantujemo isporuku ovog važnog dela PVO sistema - rekao je Pistorijus pre sastanka sa ministrima NATO-a u Briselu.

Njemačka već mjesecima pokušava da pronađe novu municiju za protivavionske topove „gepard“ koje je Bundesver izbacila iz upotrebe 2010. godine.

Stoltenberg: Kijevu dati oružje za pobjedu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je danas ponovo naglasio da NATO treba da obezbijedi to da Ukrajina dobije oružje “za pobjedu u ovom ratu,” a prema njegovim riječima, predsjednik Rusije Vladimir Putin se ne priprema za mir, već “za još više rata.”

-Nemamo signale da se predsjednik Putin priprema za mir. Vidimo upravo suprotno, da se priprema za još više rata, za nove ofanzive i nove napade - izjavio je Stoltenberg.

Govoreći o potrebi Ukrajine za oružjem, Stoltenberg je dodao da je sukob u Ukrajini “rat iscrpljivanja”, odnosno bitka logistika.

U Briselu danas počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO na kojem će biti reči o odvraćanju i odbrani Alijanse i jačanju podrške Ukrajini.

Ruski ombudsman traži od ukrajinskog kolege pomoć za prevoz djece u Rusiju

Ruski ombudsman za ljudska prava Tatjana Moskalkova zatražila je od ukrajinskog kolege Dmitrija Lubinca da pomogne u transportu dvoje djece u Rusiju kako bi tamo živeli kod rođaka nakon što su njihovi roditelji uhapšeni u Odesi pod optužbom za proruske aktivnosti, javio je TASS.

Moskalkova je na svom Telegram kanalu napisala da su ukrajinske bezbjednosne službe u Odesi optužile par ruskih državljana za proruske akcije, a zatim ih uhapsile, dovodeći u opasnost dvoje male dece, jer nemaju bliskih rođaka u Ukrajini.

-U isto vrijeme tetka i baka jdece žive u Rusiji i mole za njihov povratak kako bi mogli da preuzmu starateljstvo nad djecom. Apelujem na ukrajinskog komesara za ljudska prava  Lubinca da utvrdi ovo pravo i omogući transport djece u Rusiju - navela je Moskalkova, napominjući da je danas poslala u Ukrajinu i dokumenta koja potvrđuju srodstvo između bake i unuka.

Prema riječima Moskalkove, ona takođe pomaže ukrajinskoj strani u ponovnom spajanju djece sa roditeljima, bakama i dekama i rođacima.

Sirene za uzbunu u nekoliko južnih oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je nekoliko južnih oblasti Ukrajine uključujući Nikolajev, Herson i Odesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana