LNR: Ukrajinska vojska napušta Soledar, poljski plaćenici ostavljeni na cjedilu

GS/Agencije
U toku je 320. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini
Foto: Agencije | U toku je 320. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini

MOSKVA/KIJEV - U toku je 320. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Vladimir Zelenski je saopštio da su u toku pripreme za prebacivanje dodatnh snaga pod Soledar i Bahmut, gdje su u toku žestoke borbe. Njemačka grozničavo traži oklopna vozila „Marder“ za slanje u Kijev, piše „Špigl“.

Njemačka trenutno ne planira da Ukrajini šalje tenkove Leopard 2

Njemačka trenutno nema planove da Ukrajini šalje tenkove Leopard 2, izjavio je danas portparol njemačke vlade.

On je to rekao na konferenciji za novinare, a povodom vijesti da će Njemačka poslati Ukrajini borbena vozila Marder, a na pozive Kijeva da pošalje još teškog naoružanja, prenosi Rojters.

Njemački ministar ekonomije izjavio je ranije da Berlin ne isključuje mogućnost isporuke tenkova Leopard, koji su teža borbena vozila od Mardera.

Ukrajina očekuje da EU uvede sankcije i ruskom Rosatomu

Ukrajina očekuje da Evropska unija uvede sankcije ruskoj državnoj korporacijj za atomsku energiju Rosatomu u sledećem paketu sankcija protiv Rusije, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmigal. 

Šmigal je poslije današnjeg  susreta sa zamjenikom predsjednika Evropske komisije Fransom Timermansom u Kijevu izjavio da je rusku nuklearnu industriju trebalo kazniti još prije 10 mjeseci, prenosi Rojters.

"Aktivno radimo sa našim evropskim partnerima i tražimo podršku u četiri oblasti: demilitarizaciji nuklearne elektrane Zaporožje, snabdjevanju elektronskom opremom, mogućnostima uvoza električne energije iz EU i sankcijama protiv Rusije", napisao je Šmigal na Telegramu.

Premijer Ukrajine je dodao da novi, deseti paket sankcija protiv Rusije treba da bude usmjeren i protiv Rosatoma.

"Agresor mora sa bude kažnjen za napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i zločine protiv ekologije", zaključio je Šmigal. 

Skaj njuz: Velika Britanija planira da Ukrajini pošalje tenkove Čelendžer 2

Vekika Britanija razmatra da prvi put pošalje u Ukrajinu tenkove domaće proizvodnje kako bi pomogla zemlji u borbi protiv ruskih snaga, prenio je danas Skaj njuz.

Diskusije se vode poslednjih nekoliko nedjelja o isporuci glavnog borbenog tenka britanske vojske Čelendžer 2, prenio je Skaj njuz, pozivajući se na neimenovani zapadni izvor koji je upućen u razgovore, prenosi Rojters.

Snabdjevanje Ukrajine tenkovima predstavljalo bi značajanu promjenu politike podrške, ali britanska vlada još nije donijela konačnu odluku po tom pitanju, navodi Skaj.

Prema neimenovanom izvoru Britanija bi mogla da ponudi Ukrajini oko 10 tenkova Čelendžer 2.

Čelendžer 2 je borbeni tenk dizajniran za napad na druge tenkove i u službi je britanske vojske od 1994. godine.

Dve žene poginule, četvoro među kojima i devojčica ranjeno u granatiranju pijace

U jutrošnjem ruskom raketnom napadu na pijacu u selu Ševčenkovo u harkovskoj oblasti poginule su dve žene, a povrijeđeno je četvoro osoba, među njima i 10-godišnja djevojčica, saopštio je danas lokalni tužilac.

On je saopštio da je pokrenut proces istrage potencijalnog ratnog zločina, pozivajući se na preliminarne informacije da je napad izveden PVO sistemom S-300 u ruskoj Belgorodskoj oblasti koja se graniči sa Ukrajinom.

Ukrajinski portal Suspilne objavio je snimke na kojima se vidi kako spasilačke službe raščišćavaju ruševine u velikom krateru u centru Ševčenkova, a na fotografiji koju je objavio kabinet ukrajinskog predsednika vidi se kako spasioci pokušavaju da izvuku jednu ženu iz ruševina, ali se prema fotografiji ne može utvrditi da li je ona živa.

Komentarišući ruski raketni napad, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak napisao je na mreži Telegram da se radi o ''običnim teroristima''.

Peskov: Informacija o pogibiji 600 ukrajinskih vojnika je tačna

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da su se pokazale tačnim informacije Moskve da je 600 ukrajinskih vojnika poginulo u napadu na grad Kramatorsk, uprkos izvještajima prema kojima su napadi promašili mete.

'Kremlj je apsolutno uvjeren u tačnost te informacije, a podsjetiću i na riječi predsjednika Vladimira Putina da je glavni izvor informacije bilo Ministarstvo odbrane'', rekao je Peskov, prenosi Rojters.

Ranije je ta agencija prenijela da su ruski raketni napadi promašili ciljeve u gradu Kramatorsk i da nije bilo očiglednih znakova štete, uprkos navodima Moskve da je u napadima poginulo 600 ukrajinskih vojnika.

Peskov je odbacio navode Kijeva da je zamjenik šefa kabineta predsjednika Rusije Dmitrij Kozak, nezvanično razgovarao sa evropskim zvaničnicima o miru s Ukrajinom.

'Riječ je o još jednoj lažnoj vesti'', rekao je Peskov.

Komentarišući nove isporuke oružja iz zemalja Zapada, Peskov je ocenio da će to ''samo produbiti patnju ukrajinskog naroda'', kao i da neće promijeniti ishod sukoba.

Rojters podseća da su ukrajinske snage postigle određene uspehe na bojnom polju i da su zatražile od zapadnih saveznika pomoć u PVO sistemima, kako bi napravili prevagu u ratu koji traje od februara prošle godine.

Broj izbjeglica koje su stigle u Rusku Federaciju sa teritorija Ukrajine i Donbasa premašio je 5,1 milion ljudi, među kojima su 728.000 djece.

Poljske vlasti razmatraju prebacivanje simbolično malog broja tenkova "Leopard" u Ukrajinu u saradnji sa drugim zapadnim zemljama, izjavio je predstavnik Kancelarije poljskog predsjednika, zadužen za međunarodna pitanja, Jakub Kumoč, odgovarajući na pitanje o medijskim izveštajima o planovima Varšave da ove tenkove preda Kijevu.

„Slučaj je u razmatranju", rekao je on za radio Zet, ističući da se „razgovara o prijedlogu da Poljska učestvuje u određenoj koaliciji zemalja koje imaju Leoparde".

Kumoč je nazvao "apsolutnom dezinformacijom" govor o "velikom broju leoparda" koji će se isporučiti. Prema njegovim riječima, „riječ je o simboličnoj podršci i učešću u koaliciji nekoliko zemalja. 

Reći da će Poljska predati nekoliko desetina ili stotina tenkova je apsurdno, stvaranje alternativne realnosti", naglasio je predstavnik kancelarije poljskog lidera.

U Soledaru je primjetno masovno bjekstvo ukrajinskih vojnika iz urbanih sredina, saopštio je Ivan Filiponenko, predstavnik Narodne milicije LNR.

„U Soledaru bilježimo masovni egzodus neprijatelja iz urbanog razvoja. Osnovu odbrane ukrajinskih trupa na ovom području činila je 61. odvojena mehanizovana brigada. A prema našim obavještajnim podacima, komandant brigade sa pozivnim znakom „Ližnik" postavio je zadatak potčinjenim komandantima bataljona da tokom noći organizuju povlačenje preostalih preživjelih jedinica iz grada", saopštio je on.

Prema njegovim riječima, Kijev pokušava da sakrije povlačenje iz Soledara i ubijedi svoju vojsku da je tamo u toku rotacija, što nije tačno. Tamo su ostale napuštene jedinice poljskih plaćenika.

On je takođe istakao da su ukrajinski diverzanti aktivni na liniji razdvajanja u LNR, ali je situacija u regionu potpuno kontrolisana.

Ruske snage oslobodile su stratešku tačku Bahmutsko u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopšteno je u štabu Teritorijalne odbrane DNR.

Ukrajinske snage se spremaju da pređu Dnjepar u području Kahovskog rezervoara, saopštio je član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„U poslednje vrijeme Dnjepar je postao plitak, što nije slučajno. To indirektno potvrđuje da se ukrajinske trupe spremaju da pređu Dnjepar u oblasti Kahovskog rezervoara. Energodar i Zaporoška nuklearna elektrana mogu postati jedan od pravaca za desant trupa", rekao je Rogov.

Prema njegovom mišljenju, smanjenje protoka vode u Dnjepru je vještački proces koji organizuju kijevske vlasti postepenim zatvaranjem hidrotehničkih kapija na branama hidrocentrala u gornjem toku Dnjepra.

Njemačka će Ukrajini isporučiti 40 borbenih vozila iz zaliha svoje vojske, objavio je magazin Špigel.

Kako se navodi, "vlasti grozničavo traže borbena pješadiska vozila Marder koja su obećana Kijevu".

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da komanda Oružanih snaga Ukrajine organizuje prebacivanje dodatnih snaga u oblasti Bahmuta (Artjomovska) i Soledara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana