Ukrajina zabranila Rusku pravoslavnu crkvu

GS
Ukrajina zabranila Rusku pravoslavnu crkvu

KIJEV - Vrhovna rada Ukrajine (skupština) usvojila je danas Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti djelatnosti vjerskih organizacija, kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje djelatnost vjerskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom.

U zakonu se navodi da nijednoj vjerskoj organizaciji koja djeluje na ukrajinskoj teritoriji nije dozvoljeno da ima upravni centar u Rusiji, uključujući Rusku pravoslavnu crkvu, prenosi Ukrainform.

- S obzirom na to da je Ruska pravoslavna crkva ideološki nastavak režima agresorske države, saučesnik u ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti počinjenim u ime Ruske Federacije i ideologije ruskog svijeta, aktivnost Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini je zabranjena, piše u tekstu zakona.

Prema tekstu zakona, nisu dozvoljeni odnosi, veze, komunikacije vjerskih organizacija, uključujući vjerske zajednice, i drugih pravnih lica sa stranim vjerskim organizacijama, čija je djelatnost zabranjena u Ukrajini.

Zakonom se predviđa stvaranje komisije koja će ispitivati potencijalne veze vjerskih organizacija sa Moskvom, a koje će nakon utvrđivanja činjenica imati 60 dana da ih prekinu, prije nego što slučaj završi na sudu.

Vrhovna rada usvojila je nacrt ovog zakona u prvom čitanju u oktobru prošle godine, a danas je za ovu inicijativu glasalo 265 poslanika, prenosi Tanjug.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana