Ukrajina: Uzrok pada helikoptera je pilotova greška

Srna
Foto: Tanjug/AP

KIJEV- Greška pilota je uzrok pada helikoptera u kojem je bilo rukovodsto ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova u gradu Brovari, u regionu Kijeva, pokazuju preliminarni podaci.

Izvori iz Ministarstva unutrašnjih psolova rekli su da je helikopter letio na premaloj visini uprkos magli i da je pilot prekasno primijetio kuću, prenosi "Sputnjik".

Tragedija se desila prošle sedmice, a helikopter je pao nedaleko od vrtića i stambenih zgrada.

Prema podacima policije, poginuli su ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski i njegov prvi zamjenik Jevgenij Enin, kao i još 12 osoba. Povrijeđeno je 25 lica.

Medvedev: Imamo dovoljno oružja za nastavak borbe

Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da Moskva ima dovoljno naoružanja za nastavak borbe u Ukrajini, čime je odgovorio na izvještaje na Zapadu o tome da Rusiji ponestaje raketa i artiljerije.

"Naši protivnici gledaju, periodično daju izjave o tome da mi nemamo ovo ili ono. Želim da ih razočaram. Imamo dovoljno svega", naglasio je Medvedev tokom posjete fabrici "Kalašnjikov" u Iževsku, oko 1.000 kilometara istočno od Moskve.

Medvedev, koji je bivši predsjednik Rusije, prikazan je u video-snimku objavljenom na "Telegramu" tokom inspekcije pušaka, artiljerijskih granata, raketa i dronova u ovoj fabrici.

On je rekao zvaničnicima tokom posjete da naročito velika potreba postoji za dronovima tokom "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

"Dejli telegraf": Najbolja solucija je zamrzavanje rata na sadašnjim pozicijama

Najpovoljniji scenario za Ukrajinu je zamrzavanje sukoba i očuvanje zemlje u sadašnjim granicama, ali bez teritorija koje već kontroliše Rusija, navodi "Dejli telegraf".

Kolumnista britanskog lista Šerel Džejkobs ocjenjuje da je alternativni scenario za razvoj sukoba da ruska vojska na proljeće izvede odlučan proboj ukrajinske linije odbrane.

Ona smatra da zapadne elite smatraju da pobjeda Ukrajine - nije daleko, dok je u stvarnosti položaj vlasti u Kijevu mnogo manje ohrabrujući. Zapadne zemlje nisu uspjele da potkopaju rusku ekonomiju zbog čega bi borbena dejstva mogla da traju godinama, s obzirom na odlučnost obje strane.

Zelenski tražio da amerikanci ubiju Prigožina

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski tražio je od direktora CIA Vilijama Bernsa da naredi ubistvo Evgenija Prigožina, šefa grupe "Vagner", koja je, kao dio ruske vojske, zauzela Soledar, tvrde ruski izvori.

Član Glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov navodi da je razgovor vođen tokom posjete Bernsa Kijevu prošle sedmice. "Jedna od molbi koju je imao Zelenski jeste ubistvo šefa grupe 'Vagner' – Prigožina. Za tu molbu zna i okruženje Zelenskog i prilično veliki broj ljudi" – precizira Rogov.

Prema njegovim navodima, sankcije ne funkcionišu, posebno kada je riječ o ljudima koji nemaju imovinu u SAD, pa Kijev misli da treba ubiti informativno najistaknutijeg čovjeka.

Nakon toga, oglasio se i Evgenije Prigožin i naveo da je upoznat o tome da su Zelenski i Berns razgovarali o atentatu na njega.

Varšava će tražiti nadokandu od EU za tenkove

Poljska će zatražiti od EU kompenzaciju za cijenu tenkova "leopard dva" koje želi da pošalje Ukrajini, rekao je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki. "Podnijećemo zahtjev za kompenzaciju Evropskoj uniji.

To će biti još jedan test dobre volje", rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare. Poljska je ranije zatražila dozvolu od Njemačke da ove tenkove njemačke proizvodnje isporuči Ukrajini.

Zorn: Odluka o slanju tenkova je politička

Odluka o isporuci tenkova "leopard" Ukrajini biće donesena isključivo na političkom nivou, rekao je danas komandant njemačke vojske general Eberhart Zorn.

"To je čisto politička odluka", rekao je Zorn na konferenciji o odbrani u Berlinu. Zorn obavlja funkciju generalnog inspektora oružanih snaga pri Ministarstvu odbrane. Izvor iz njemačke Vlade potvrdio je ranije da je u Berlin stigao zahtjev Poljske da joj se odobri reizvoz tenkova "leopard" u Ukrajinu.

Kijev želi tenkove njemačke proizvodnje "leopard dva" da bi ih iskoristio za probijanje ruskih linija. Ovaj tenk je jedan od najčešćih u sastavima oružanih snaga zapadnih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana