Ukrajina: UN i Crveni krst da se uključe u humanitarne akcije u Kursku

Tanjug
Foto: Tanjug

KIJEV - Ukrajina je saopštila da je zatražila od Ujedinjenih nacija (UN) i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) da se pridruže humanitarnim akcijama u Kursku, nakon što je izvršila prekogranični upad u tu rusku oblast.

Ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha izjavio je da je dao instrukcije svom ministarstvu da zvanično pozove UN i MKCK da djeluju u regionu Kursk, kada je u nedjelju posjetio sjeveroistočni ukrajinski region Sumi, prenosi Rojters.

„Ukrajina je spremna da im olakša rad i dokaže svoju privrženost međunarodnom humanitarnom pravu”, rekao je Sibiha poslije posjete Sumiju, odakle su ukrajinske snage u avgustu pokrenule prekogranični napad na Kursku oblast u Rusiji.

Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska obezbjeđuje humanitarnu pomoć i bezbjedno kretanje civilima u regionu Kursk.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je u pisanom saopštenju navelo da su pozivi upućeni MKCK-u i UN, „uzimajući u obzir humanitarnu situaciju i potrebu da se na odgovarajući način obezbijede osnovna ljudska prava na teritoriji Kurske oblasti”.

Ukrajinska vojska nalazi se u dijelu ruske Kurske oblasti nakon što je izvršila napad 6. avgusta, u kojem je, prema riječima predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, preuzela kontrolu nad oko 100 naselja, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana