Zaharova: Govori Ukrajine u Međunarodnom sudu pravde su obična farsa

GS/Agencije
Foto: Agencije

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini – 478. dan. Kijev tvrdi da ukrajinska kontraofanziva na istoku i jugu zemlje napreduje, te da je vratila kontrolu nad više od 100 kvadratnih kilometara u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti, Rusija to demantuje. SAD, Velika Britanija, Danska i Holandija šalju stotine projektila Ukrajini. Norveška i Danska - 9.000 komada artiljerijske municije. Ministri odbrane NATO-a razgovaraju u Briselu o nastavku podrške koju saveznici već mjesecima daju Ukrajini.

Zaharova: Govori Ukrajine u Međunarodnom sudu pravde su obična farsa

Govori predstavnika Kijeva u Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju „Ukrajina protiv Rusije“ bili su „demonstrativna farsa“, dok su predstavnici Moskve argumentovano predstavili neosnovanost ukrajinskih tvrdnji, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim riječima, spor je pokrenula Ukrajina u januaru 2017. godine.

-Tome su prethodili trogodišnji pregovori diplomatskim kanalima, tokom kojih je ruska strana argumentovano i dosledno odbacivala nategnute tvrdnje Kijeva u vezi sa navodnim ruskim finansiranjem mitskog „terorizma“ u Donbasu i navodnog ugnjetavanja krimskih Tatara i Ukrajinaca na Krimu. Izaslanike majdanske vlade nikada nije zanimala objektivna stvarnost, njihov cilj je bio da po svaku cijenu „odvuku“ našu zemlju na Sud i urede, po njihovim rečima, „pokazni proces protiv Rusije“. Nije uspjelo - poručila je Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenose RIA Novosti.

Međunarodni sud pravde u Hagu u srijedu je završio ročišta u predmetu „Ukrajina protiv Rusije“.

Ruska delegacija je dala završnu izjavu u drugom krugu usmenih rasprava o tužbi Ukrajine protiv Rusije na osnovu Međunarodne konvencije o suzbijanju finansiranja terorizma (ICFT) i Međunarodne konvencija o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (ICERD), podsjeća ruska agencija.

 

Blinken: Nema naznaka da se Rusija priprema da upotrijebi nuklearno oružje

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je izjavio da nema naznaka da se Rusija sprema da upotrijebi nuklearno oružje.

On je dodao da Vašington ne vidi razlog zbog čega bi mijenjao svoju nuklearnu politiku, prenosi Rojters.

Blinken je to rekao komentarišući današnju izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi Rusija teoretski mogla da upotrijebi nuklearno oružje, ali da trenutno nema potrebe za tim.

Švedska vlada potpisala paket podrške Ukrajini od 24 miliona dolara

Švedska vlada odlučila je danas za dvanaesti paket podrške Ukrajini, vrijedan blizu 23,7 miliona dolara, koji uključuje testiranje ukrajinskih pilota na borbenim avionima „Gripen“ u vlasništvu te nordijske zemlje. U saopštenju se navodi da će najveći dio novca biti proslijeđen kroz jedan britanski i jedan fond NATO-a, pored ostalog, za nabavku opreme za odbranu i vojnu obuku, prenio je Rojters.

Švedska je u maju saopštila da bi mogla da dozvoli ukrajinskim pilotima da se testiraju na "Gripenu" nakon zahtjeva iz Ukrajine u vezi sa raznim vrstama avio-sistema.

Međutim, kako je napomenuto, Štokholm nema planove da pošalje borbene avione u Ukrajinu.

Kijev tvrdi da ruska strana trpi velike gubitke

Ukrajinske trupe napreduju i suočavaju se sa "očajničkim otporom" ruskih snaga oko istočnog grada Bahmuta i nanose velike gubitke ruskim trupama na jugu, saopštili su danas ukrajinski vojni komandanti.

Rojters nije u mogućnosti da provjeri situaciju na bojnom polju.

Rusija nije zvanično priznala napredovanje Ukrajine u ranim fazama kontraofanzive i tvrdi da je nanijela velike gubitke snagama pod komandom Kijeva u prethodna 24 časa.

General-pukovnik Oleksandr Sirski, koji je zadužen za ukrajinske kopnene snage, rekao je da je situacija na istoku napeta i da Rusija dovodi svoje najbolje divizije u sektor Bahmuta, uz podršku od artiljerije i avijacije.

Sirski je rekao da ukrajinske snage, takođe, napreduju na jugu. Kijev je u četvrtak saopštio da je povratio kontrolu nad oko 100 kilometara kvadratnih teritorije za nešto više od sedam dana kontraofanzive.

Brigadni general Oleksandar Tarnavski, komandant ukrajinskih trupa u sektoru južne Tavrije, rekao je da je u poslednja 24 sata u tom sektoru bilo 36 borbenih akcija i 578 napada.

Putin: Rusija može da pogodi bilo koju zgradu u Kijevu, ali nema potrebe

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da Rusija može da pogodi bilo koju zgradu u Kijevu, ali da nema potrebe za tim.

-Uništili smo pet kompleksa „patriot“ u blizini Kijeva, zašto bismo rušili bilo koju zgradu ili strukturu u centru Kijeva? Postoji takva mogućnost, ali mi to ne radimo iz više razloga, nema takve potrebe zato što neprijatelj na prvoj liniji fronta nema uspjeha - rekao je Putin na plenarnoj sjednici Međunarodnog pravnog foruma u Sankt Peterburgu, prenio je Interfaks.

On je istakao da su napadi dronovima na Kremlj i neke regione Rusije pokušaj da se isprovocira zemlja na snažan odgovor.

-Ovo je pokušaj da se isprovociramo na ozbiljne uzvratne akcije. Ovo je pokušaj da se nanese šteta Kremlju, predsjedniku Ruske Federacije. Napadi na Belgorodsku oblast, susjedne regione Rusije, sve su to pokušaji provokacije da odgovorimo jako -  rekao je Putin.

Švedska obučava ukrajinske pilote na avionima „gripen"

Švedska vlada je donijela odluku da Kijevu da 12. paket pomoći u vrijednosti od 23 miliona dolara, koji će uključiti i obuku ukrajinskih pilota na švedskim lovcima JAS 39 „gripen", navodi se u saopštenju švedske vlade.

Logistički centri će se nalaziti u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

SAD izdvaja dodatnih 205 miliona dolara za humanitarnu pomoć Ukrajini

SAD  će izdvojiti dodatnih 205 miliona dolara za humanitarnu pomoć Ukrajini, izjavio je generalni sekretar SAD Entoni Blinken.

Podvukao je da će pomoć biti usmerena na kupovinu hrane, vode za piće, obrazovni program, pravnu podršku i druge vrste pomoći.

Švedska obučava ukrajinske pilote na avionima „gripen".

Švedska vlada je donela odluku da Kijevu da 12. paket pomoći u vrednosti od 23 miliona dolara, koji će uključiti i obukuukrajinskih pilota na švedskim lovcima JAS 39 „gripen", navodi se u saopštenju švedske vlade.

Logistički centri će se nalaziti u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Tim eksperata: Rusija vrlo vjerovatno stoji iza urušavanja brane Kahovka

Urušavanje brane Kahovka na jugu Ukrajine je "vrlo verovatno" prouzrokovano eksplozivom koji je postavila Rusija, saopštio je međunarodni tim pravnih stručnjaka koji pomažu ukrajinskim tužiocima u istrazi.

U pitanju je tim eksperata koje finansiraju Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija.

Eksperti međunarodne advokatske firme "Global Rights Compliance" bili su u poseti Hersonskoj oblasti od 10. do 11. juna, zajedno sa generalnim tužiocem Ukrajine i timom Međunarodnog krivičnog suda.

"Dokazi i analiza dostupnih informacije, koje uključuju seizmičke senzore i razgovore sa vrhunskim stručnjacima, ukazuju na to da postoji velika verovatnoća da je uništenje prouzrokovano eksplozivom koji je unapred postavljen na kritičnim tačkama unutar strukture brane", navedeno je u preliminarnom izveštaju u koji je Rojters imao uvid.

Eksperti odbacuju teoriju da je proboj brane mogao da bude uzrokovan samo lošim upravljanjem.

Šeik Mohamed bin Zajed sa Putinom o situaciji u Ukrajini

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan, razgovarao je danas sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu o situaciji u Ukrajini i tom prilikom istakao da UAE podržavaju napore usmjerene ka postizanju političkog rješenja.

Šeik Mohamed bin Zajed je i ranije u više navrata isticao da je njegova zemlja spremna da bude posrednik u razgovorima između Rusije i Ukrajine, a on je u Rusiju doputovao nakon posjete Beogradu, gdje je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Sastao sam se danas sa predsjednikom Putinom u Sankt Peterburgu kako bismo razgovarali o bilateralnim odnosima između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije, kao i o situaciji u Ukrajini. Ujedinjeni Arapski Emirati nastavljaju da podržavaju sve napore usmjerene ka postizanju političkog rješenja putem dijaloga i diplomatije u cilju globalnog mira i stabilnosti", napisao je šeik Mohamed bin Zajed na Tviteru.

Balicki: Ukrajinske snage će biti razbijene do avgusta na zaporoškom frontu

Poslednjih devet dana ukrajinske snage pokušavaju da probiju odbranu u Zaporoškom pravcu, ali nisu uspjeli da zauzmu nijedno strateški važno naseljeno mjesto, saopštio je v.d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

„Ako nastave da napadaju kao u proteklih devet dana, mislim da ćemo za mjesec i po uspeti da ih razbijemo na atome. Nakon što iscrpimo protivnika, otvoriće nam se mogućnost za našu inicijativu. Po mom mišljenju, za sada sve ide po vjerovatno pravom scenariju za nas", saopštio je Balicki.

Sveopšta mobilizacija proglašena u Ivano-frankovskoj oblasti Ukrajine

U Ivano-frankovskoj oblasti na zapadu Ukrajine proglašena je opšta mobilizacija ljudskih i transportnih resursa, saopštio je portal „Zapadni kurir".

„Načelnik gradskog teritorijalnog centra za opremanje i socijalnu podršku Roman Plitus 13. juna je potpisao naredbu 'O sprovođenju opšte mobilizacije'. U dokumentu se govori o mobilizaciji ljudskih i transportnih resursa, pravilima za promjenu mjesta stanovanja i obavezno javljanje vojnih obveznika u gradski teritorijalni centar u roku od 10 dana", navodi se u vesti.anja i obavezno javljanje vojnih obveznika u gradski teritorijalni centar u roku od 10 dana", navodi se u vesti.

Prema dokumentu, svi vojni obveznici koji žive na teritoriji Ivano-frankovske oblasti treba da se jave u gradski teritorijalni centar za opremanje i socijalnu podršku u roku od 10 dana od objavljivanja naredbe.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Ukrajine nastavljaju da trpe značajne gubitke tokom bezuspješnih pokušaja da izvedu ofanzivne operacije u južnodonjeckom i donjeckom pravcu. Kijev je za dan izgubio preko 400 vojnika.

- Na isturenom položaju Vremevsko kod Rovnopolja i Urožajnog odbijeno je pet napada ukrajinske vojske. Za dan je uništeno preko 200 ukrajinskih vojnika, pet tenkova i sedam borbenih vozila pešadije.

- U pravcu Donjecka uspešno je odbijeno pet napada protivnika u području naseljenih mjesta Prvomajsko, Petrovsko i Staromihajlovka u DNR. Tokom borbi je likvidirano do 215 ukrajinskih vojnika, a uništena su i tri borbena oklopna vozila, pet vojnih vozila, kao i dve haubice D-20.

- U DNR je uništeno skladište municije 109. brigade teritorijalne odbrane ukrajinske vojske.

- U pravcu Kupjanska za dan je likvidirano do 45 ukrajinskih vojnika, a sprečeno je djelovanje dve diverzantske grupe protivnika.

 

- U pravcu Krasnog Limana likvidirano je do 65 ukrajinskih vojnika, dva oklopna transportera, haubicr „akacija" i D-30.

- U pravcu Hersona likvidirano je do 30 ukrajinskih vojnika i američka haubica M777.

- Ruski sistemi PVO presreli su četiri projektila „hajmars", a uništena su i 22 ukrajinska drona.

SAD: U Kongresu predložen zakon o zaplijeni ruske imovine za finansiranje Kijeva

U američkom Kongresu predložen je zakon koji može da olakša finansiranje borbe Kijeva protiv Moskve korišćenjem zaplijenjene i zamrznute ruske imovine. 

Kongres SAD je do sada odobrio više od 100 milijardi dolara vojne, humanitarne i ekonomske pomoći Ukrajini od ruskog napada u februaru 2022. godine, ali neki kongresmeni dovode u pitanje koliko dugo taj nivo pomoći može da se održi u okolnostima zahtjeva da se smanje državni rashodi, prenosi Rojters. 

Predlagači zakona, među kojima su predstavnici i demokrata i republikanaca, saopštili su da je njihova namjera da obezbjede da Moskva plaća štetu prouzrokovanu ratom, a ne američki poreski obveznici. 

„Više od godinu dana od napada Rusije na Ukrajinu, više od 300 milijardi dolara u ruskoj državnoj imovini ostalo je zamrznuto na globalnom nivou“, saopštio je senator Džim Riš, najviši predstavnik republikanaca u Komitetu za spoljne poslove Senata i predlagač ovog zakona. 

Prema njegovim riječima, jedino ispravno bi bilo da „sredstva ruske vlade u SAD budu zaplijenjena i prenamjenjena kako bi se pomoglo Ukrajini da obnovi svoju zemlju“. 

Između ostalog, Zakon o reizgradnji ekonomskog prosperiteta i mogućnosti (REPO) za Ukrajince, koji je predložen u Senatu i Predstavničkom domu, dao bi američkom predsjedniku ovlašćenje da konfiskuje rusku imovinu zamrznutu u SAD i preusmjeri je u pomoć Ukrajini.  

Time bi se takođe onemogućilo oslobađanje sredstava ruskim subjektima pod sankcijama dok Moskva ne povuče trupe iz Ukrajine i pristane da obezbjedi nadoknadu štete prouzrokovane ratom, navodi Rojters. 

U Kijevu upozorenje za vazdušni napad 

U ukrajinskoj prestonici Kijevu i Kijevskoj oblasti danas je izdato upozorenje za vazdušni napad, nakon što su vazduhoplovne snage te zemlje saopštile da je nekoliko ruskih raketa Kalibr lansirano iz Crnog mora u pravcu Kijeva. 

Kako navodi Rojters, upozorenje za vazdušni napad oglasilo se u danu kada je u Kijev, u okviru mirovne misije, doputovala delegacija afričkih zemalja predvođena predsjednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom. 

 

Ramafosa stigao u Ukrajinu u okviru afričke mirovne misije

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa stigao je danas u Ukrajinu u okviru afričke mirovne misije, saopštilo je predsjedništvo Južnoafričke Republike na svom nalogu na Tviteru. 

Ramafosa bi trebalo da se danas sastane sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a sutra da otputuje u Rusiji i razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, prenosi Rojters. 

Predsjedništvo Južnoafričke Republike objavilo je snimak na kojem se vidi kako Ramafosa dolazi u Buču, u blizini Kijeva, vozom, nakon putovanja preko Poljske, prenosi Rojters. 

Zajedno sa predsjednikom Senegala Makijem Salom,  Ramafosa je na čelu delegacije koja uključuje lidere Zambije, Komorskih ostrva i premijera Egipta. Afrički lideri mogli bi da predlože niz „mjera za izgradnju povjerenja“ tokom svojih početnih napora da posreduju u sukobu između Rusije i Ukrajine, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

Te mjere bi mogle da uključuju povlačenje ruskih trupa, uklanjanje taktičkog nuklearnog oružja iz Bjelorusije, suspenziju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje protiv Putina i ublažavanje sankcija. Na listi se nalazi i „bezuslovni ugovor o žitu i đubrivu“.

„Gore pomenute mjere imaju za cilj da olakšaju stvaranje ambijenta pogodnog za prekid vatre, a to će omogućiti stranama da izgrade poverenje i da razmotre formulisanje svojih strategija za obnovu mira“, navodi se u dokumentu. Sporazum o prekidu neprijateljstava mogao bi da uslijedi i trebalo bi da bude praćen pregovorima između Rusije i Zapada, navodi se u dokumentu.

"Poplavljeno 1.649 kuća u 17 naselja na desnoj obali Dnjepra"

Regionalne vlasti u Hersonu saopštile su da je 1.649 kuća u 17 naselja na desnoj obali Dnjepra poplavljeno nakon urušavanja brane Kahovka.

Tvrde i da je poplavljeno 17 naselja na suprotnoj obali, koju su zauzele ruske snage.

Ukrajina planira da pošalje nekoliko desetina pilota na obuku za F-16

Ukrajina planira da pošalje nekoliko desetina pilota na obuku za upravljanje borbenim avionima američke proizvodnje F-16, kaže portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat, dok zapadni saveznici pripremaju programe obuke.

"Sve se čini da to počne što je prije moguće“, rekao je Ihnat ukrajinskoj nacionalnoj televiziji, dodajući da će piloti izabrani za obuku imati borbeno iskustvo.

"To nije obuka, to je prekvalifikacija", rekao je Ihnat.

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren rekla je Rojtersu ove nedjelje da bi obuka ukrajinskih pilota mogla da počne već ovog ljeta.

Kadirov: Čečenski borci na granici Rusije sa Ukrajinom, ko god uđe dobiće munjevit odgovor

Čečenski borci raspoređeni su u ruskoj oblasti Belgorod, koja se graniči sa Ukrajinom, kako bi sprečili napade ukrajinskih diverzantskih grupa, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Belgorodska oblast je u posljednjih mjesec dana prijavila niz prekograničnih upada proukrajinskih partizanskih grupa.

Kadirov je rekao da su borci bataljona "Zapad-Ahmat" raspoređeni u blizini pograničnog sela Nehotejevka i kontrolnog punkta u okrugu Graivoron, mjestu prekograničnog napada u maju.

"Stanovnici teritorija uz granicu sa Ukrajinom mogu biti mirni. Ko god uđe u naše granice dobiće munjevit odgovor", napisao je Kadirov na Telegramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana