Zalužnji potvrdio da je Marinka pod kontrolom Rusa

Tanjug
Zalužnji potvrdio da je Marinka pod kontrolom Rusa

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 671. dan. Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk izjavio je da je Ukrajina izvela vazdušni napad na Fedosiju na Krimu. Ruske oružane snage dobile su više od 20 miliona komada municije ove godine, navodi se u materijalima ruskog Ministarstva odbrane u koje je "Sputnjik" imao uvid.

EU priprema rezervni plan za slanje do 20 milijardi evra Ukrajini

Evropska unija priprema rezervni plan za slanje pomoći Ukrajini u vrijednosti do 20 milijardi evra, kojim bi se zaobišao veto mađarskog premijera Viktora Orbana, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Nakon što lideri EU ranije ovog mjeseca nisu uspjeli da se dogovore o planiranom četvorogodišnjem paketu od 50 milijardi evra za Ukrajinu, zvaničnici su tražili alternative da spasu Kijev od nadolazeće budžetske krize, navodi list.

Zvaničnici koji su učestvovali u razgovorima, kažu za FT da se plan EU odnosi na garancije koje bi dale zemlje članice, što bi omogućilo Evropskoj komisiji da pozajmi do 20 milijardi evra kako bi pomogla Ukrajini.

O planu se i dalje pregovora, a tačan iznos biće određen u skladu sa potrebama Ukrajine i njene vojske.

Ono što je najvažnije, ovakav plan ne bi zahtijevao garancije svih 27 članica Unije, sve dok bi ga podržale i zemlje sa najvišim kreditinim rejtingom.

Time bi, prema pisanju lista, EU mogla da zaobiđe veto Mađarske jer ne bi bila neophodna jednoglasna podrška. Nekim zemljama, uključujući Nemačku i Holandiju, trebalo bi odobrenje parlamenta, što je proces za koji se zvaničnici nadaju bi mogao da bude završen na vrijeme kako bi Ukrajini bila poslata pomoć do marta 2024. godine. Ukoliko bi se evropski lideri dogovorili oko plana do 1. februara, Međunarodni monetarni fond (MMF) mogao bi da oslobodi oko 900 miliona dolara koji bi Kijevu pomogli da izbjegne štampanje novca i rast inflacije.

Komandant ukrajinske vojske potvrdio da je Marinka pod kontrolom Rusa

Komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužnji potvrdio je danas da je grad Marinka u istočnoj oblasti Donjecka u potpunosti pod kontrolom ruskih snaga, javlja Anadolija.

-To što smo se sada povukli na periferiju Marinke nije ništa što može izazvati negodovanje javnosti. Ovo je rat. Nažalost, to je tako - rekao je Zalužnji na konferenciji za novinare u Kijevu.

Njihov službeni stav je, rekao je, da štite svaki komadić ukrajinske zemlje, ali životi vojnika su im važni i žele ih spasiti od naleta ruske artiljerije.

-Marinku, koja se branila skoro dvije godine, neprijatelj je uništavao ulicu po ulicu i kuću po kuću. Ukrajinske snage i dalje ostaju na sjevernoj periferiji grada, ali je naselje uništeno do te mjere da više ne postoji - rekao je Zalužnji.

Komentarišući situaciju u blizini grada Avdiivke, još jednog područja intenzivnih sukoba ruskih i ukrajinskih snaga u regionu Donjecka, Zalužnji je ponovio da će se braniti koliko budu imali snage za to.

-Naravno, mi ćemo štititi živote naših ljudi, a na kraju pobijediti - rekao je on.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je jučer tokom sastanka sa predsjednikom Vladimirom Putinom da su njihove snage preuzele kontrolu nad Marinkom.

Klimenko:Jedna osoba stradala u ruskom granatiranju željezničke stanice u Hersonu

Jedna osoba je stradala, a dvije su povrijeđene u ruskom granatiranju željezničke stanice u Hersonu, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Prema riječima ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Igora Klimenka, stradali i povrijeđeni su policajci.

-Na polazak evakuacionog voza na željezničkoj stanici čekalo je oko 140 civila. U tom trenutku, neprijatelj je počeo da granatira grad", - napisao je Klimenko na Telegramu.

On je dodao da je granatiranje željezničke stanice u Hersonu "još jedan ruski ratni zločin".

-Oni će morati da odgovaraju za sve - istakao je ukrajinski ministar.

Ruska vojska dobila 20 miliona komada municije

Ruske oružane snage dobile su više od 20 miliona komada municije ove godine, navodi se u materijalima ruskog Ministarstva odbrane u koje je "Sputnjik" imao uvid.

Osim toga, ruskim trupama je isporučeno 250 aviona i helikoptera, 57 brodova, 617.000 komada naoružanja i opreme.

Ove godine isporučeno je i više od 7.200 navođenih raketa za sisteme protivvazdušne odbrane.

Ukrajina tvrdi da je u napadu na Krim uništila ruski desantni brod Novočerkas

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk izjavio je da je Ukrajina izvela vazdušni napad na Fedosiju na Krimu i iznio tvrdnju da je u napadu uništen ruski desantni brod "Novočerkask" iz sastava Crnomorske flote.

"Ruska flota je sve manja", naveo je Oleščuk na svom Telegram kanalu, prenosi Unian.

Rojters navodi da Oleščuk za to nije iznio nikakve dokaze.

Prethodno je šef Krima Sergej Aksjonov saopštio da su ukrajinske snage izvele napad na području Fedosije, da je došlo do požara u luci i da je vatra ugašena.

"Sve nadležne službe su na licu mjesta. Stanovnici nekoliko kuća biće evakuisani", naveo je Aksjonov, prenosi RIA Novosti.

Rusija: Uhapšen osumnjičeni da je Kijevu prenosio informacije o vojnim objektima

Stanovnik Moskovske oblasti uhapšen je zbog sumnje da je prenosio Kijevu informacije o objektima Ministarstva odbrane Rusije, saopštila je ruska  Federalna služba bezbednosti (FSB).

Prema istražiteljima, riječ je o čovjeku koji je pristalica jedne od ukrajinskih nacionalističkih organizacija čije su aktivnosti usmjerene protiv bezbjednosti Rusije, prenosi agencija RIA Novosti.

On se sumnjiči da je prenosio Kijevu informacije o lokaciji objekata ruskog Ministarstva odbrane, kao i odbrambenih i industrijskih preduzeća koja se nalaze u Moskovskoj i Kaluškoj oblasti.

Osumnjičen je i da je od januara do decembra 2023. prebacivao novac oružanim snagama Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana