Ukrajina proizvela prvu balističku raketu

Agencije
Ukrajina proizvela prvu balističku raketu

KIJEV - Ukrajina je uspješno testirala prvu balističku raketu domaće proizvodnje, izjavio je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

- Šta se još događa u Ukrajini? Mislio sam da je možda prerano da o tome govorim, ali... Imali smo pozitivno testiranje prve ukrajinske balističke rakete. Čestitam našoj namjenskoj industriji, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u okviru foruma "Ukrajina 2024. Nezavisnost".

On je istakao da ne može da otkrije više detalja o raketi i dodao da je morao barem ovoliko da otkrije, kako bi društvo u Ukrajini znalo i cijenilo radnike u domaćoj namjenskoj industriji, koji ''rade 24 sata, sedam dana u nedjelji'', prenosi Politiko.

Zelenski je naveo da je proizvodnja domaćeg naoružanja u usponu od kako je započeo rat Rusije i Ukrajine 2022, ali da se, uprkos tome, Kijev i dalje prvenstveno oslanja na vojnu pomoć sa Zapada.

- To je djelimično zato što nemamo dovoljno novca za finansiranje domaće proizvodnje u velikom obimu, naveo je predsjednik Ukrajine.

Zapadne zemlje ne finansiraju direktno oružane snage Ukrajine, ali pomažu tako što šalju naoružanje i sprovode obuku vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana