Ukrajina poziva na happšenje Putina

Agencije
Ukrajina poziva na happšenje Putina

KIJEV - Ukrajina je danas pozvala mongolske vlasti da uhapse ruskog predsjednika Vladimira Putina po nalogu Međunarodnog krivičnog suda prilikom njegove posjete 3. septembra, dok je Kremlj saopštio da ne postoji zabrinutost vezana za taj put.

- Pozivamo mongolske vlasti da ispoštuju obaveznu međunarodnu potjernicu i predaju Putina Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova na Telegramu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ima „odličan dijalog sa našim prijateljima u Mongoliji“, prenosi Rojters.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je došlo do razgovora sa mongolskim vlastima o nalogu MKS-a, Peskov je istakao da su „svi aspekti detaljno razmotreni“.

MKS je u martu prošle godine izdao nalog za hapšenje Putina, optužujući ga za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine djece iz Ukrajine.

Kremlj je odbacio tu optužbu, rekavši da je politički motivisana.

Nalog obavezuje 124 države članice suda, uključujući Mongoliju, da uhapse Putina i izruče ga u Hag na suđenje, ako kroči na teritoriju tih zemalja.

Putin će u Mongoliji učestvovati u proslavama posvećenim 85. godišnjici zajedničke pobjede sovjetskih i mongolskih oružanih snaga na Halhin Golu.

Početkom avgusta aktuelni predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador rekao je, komentarišući sličan zahtjev iz ukrajinske ambasade, da meksičke vlasti neće izvršiti nalog MKS-a protiv Putina, koji je pozvan na inauguraciju šefa države.

Šef odjeljenja za društvene komunikacije brazilskog Ministarstva spoljnih poslova Žoel Souza Pinto Sampajo rekao je u julu za RIA Novosti da vlasti zemlje planiraju da Putinu pošalju poziv za učešće na samitu G20 koji će se održati u Rio de Žaneiru od 18. do 19. novembra.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana