Rusija i Ukrajina razmijenile ratne zarobljenike

GS
Rusija i Ukrajina razmijenile ratne zarobljenike

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 679. dan.

Borel sa Sikorskim: Dogovorili smo se o jačanju vojne podrške Ukrajini

Šef evropske diplomatije Jozep Borel saopštio je večeras da se dogovorio sa poljskim ministrom spoljnih poslova Radoslavom Sikorskim da je potrebno pojačati vojnu podršku Ukrajini.

-Dogovorili smo se oko potrebe da pojačamo našu vojnu podršku Ukrajini, uključujući rakete dugog dometa i protivvazdušne raketame - naveo je Borel na društvenoj mreži Iks (Tviter).

On je dodao da je imao dobar razgovor sa Sikorskim i da njih dvojica dijele sve veću zabrinutost zbog toga što Rusija jača vazdušne napade na, kako je naveo, civilnu infrastrukturu Ukrajine.

Borel je istakao da je sa Sikorskim razgovarao i o načinima za pojačanje mjera za zaobilaženje sankcija, imajući u vidu da bi, smatra Borel, značajan porast izvoza evropskih država u treće zemlje mogao da dovede do ponovnog izvoza u Rusiju.

Stejt department: SAD ne traže da Ukrajina promjeni strategiju,cilj ostaje pobjeda

Izvještaji da SAD žele da Ukrajina promijeni strategiju, u kojoj je cilj potpuna pobjeda u ratu s Rusijom, nisu tačni, rekao je potparol Stejt departmenta Metju Miler.

Američki Politiko prethodno je citirao neimenovanog zvaničnika u administraciji predsjednika Džozefa Bajdena, koji je otkrio da SAD i Evropska unija navodno mijenjaju cilj za kraj rata u Ukrajini - od pobjede Ukrajine nad Rusijom, do poboljšanja pozicije Kijeva zbog eventualnih pregovora s Moskvom o okončanju sukoba.

-Ne, nije tačno - rekao je Miler kao odgovor na pitanje da li SAD žele da Ukrajina promijeni strategiju, prenio je Rojters.

Rusija i Ukrajina razmijenile ratne zarobljenike uz posredništvo UAE

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je 248 ruskih ratnih zarobljenika vraćeno u Rusiju iz Ukrajine kao rezultat "složenih" pregovora u kojima su posredovali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je više od 200 ukrajinskih ratnih zatvorenika vraćeno iz Rusije, navodi Rojters.

Ove dvije zemlje, koje su u ratu blizu dvije godine, i ranije su razmjenjivale ratne zarobljenike.

Ruska protivvazdušna odbrana oborila  nekoliko projektila

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je danas nekoliko projektila koji su se približavali Belgorodu, saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je na svom Telegram kanalu naveo da nema informacija o posljedicama napada.

Gladkov je nešto kasnije napisao da je u tom gradu u blizini granice sa Ukrajinom pokrenut alarm za upozorenje na rakete, prenose RIA Novosti.

Agencija navodi da se na meti ukrajinskih snaga našlo i selo Soloti u Belgorodskoj oblasti.

U jučerašnjem granatiranju Belgoroda sa ukrajinske teritorije jedna osoba je poginula, a 11 ih je ranjeno, dok je u granatiranju 30. decembra stradalo 25 osoba, među kojima petoro djece, dok je više stotina ljudi ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana