Ukrajina odbila da učestvuje na sastanku Savjeta bezbednosti UN kojim predsjedava Rusija

Tanjug
Foto: Anadolija

NjUJORK - Ukrajina je odbila da učestvuje na sastanku UN kojim predsjedava Rusija, a koji je Moskva sazvala danas kako bi "osudila" zapadnu vojnu pomoć Kijevu za suprotstavljanje ruskoj agresiji.

"Delegacija Ukrajine je potvrdila svoj principijelni stav u vezi sa nelegitimnošću Ruske Federacije koja zauzima stalno mjesto Sovjetskog Saveza u Savjetu bezbjednosti. Dakle, Rusija nema pravo, ni sa pravne ni sa moralne tačke gledišta, da obavlja funkcije predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti", saopštila je ukrajinska diplomatska misija, prenosi Ukrinform. 

Kako se navodi, ukrajinska delegacija neće učestvovati na sastancima Savjeta bezbjednosti pod predsedavanjem Rusije.

U saopštenju se tvrdi da je Rusija sazvala Savjet bezbjednosti "u cilju propagande i manipulacije".

Delegacija Ukrajine podsjeća da je ovo već šesnaesti sastanak SB od septembra 2022. godine, koji Moskva saziva "da bi razmotrila nategnuti problem – snabdijevanje Ukrajinom oružjem".

"Najapsurdniji dio ruske propagande, koji su Ruska Federacija i njeni marionetski govornici širili na ovakvim skupovima, jeste redovna optužba žrtve za agresiju u upotrebi oružja, uključujući i ono koje su joj dali saveznici Ukrajine, za zaštitu u skladu sa Poveljom UN", napominje se u saopštenju.

Ukrajinske diplomate podsećaju da ovakvi sastanci podrivaju povjerenje u Savjet bezbjednosti, s obzirom na, kako tvrde, "lažne narative koje širi Rusija". 

U saopštenju se ističe da vojnu pomoć Ukrajini "treba smatrati efikasnim doprinosom odvraćanju agresivnog ruskog režima i sprečavanju širenja njegove agresije na nove zemlje i regione". 

"Ovo će spasiti živote Ukrajinaca, otrezniti agresora i potaknuti Kremlj da prihvati logiku sveobuhvatnog, pravičnog i trajnog mira zasnovanog na principima Povelje UN", zaključuje ukrajinska delegacija.

Poslije početka sastanka, ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da je tražio od drugih zemalja Savjeta bezbjednosti da pozovu predstavnika Ukrajine na sastanak. 

Britanski diplomata je objasnio da članice Savjeta bezbjednosti ne mogu da primoravaju zemlje koje to nisu da prisustvuju sastancima, jer same moraju da utvrde u kojoj mjeri je učešće u njihovom interesu.

Rusija u julu predsjedava Savjetom bezbjednosti UN. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana