Ukrajina objavila plan koraka u slučaju povratka kontrole nad Krimom

GS/Agencije
Ukrajina objavila plan koraka u slučaju povratka kontrole nad Krimom

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 402. dan. Borbe se nastavljaju na istoku zemlje. Portparol ruskog Ministarstva odbrane rekao je da su Ruske snage odbile kombinovani udar višecjevnim raketnim sistemima ukrajinskih trupa u pravcu južnog dijela Donjecka. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine naveo je da „neprijatelj ne prestaje da juriša na grad Bahmut“.

Grizlov: Atomsko oružje biće postavljeno na zapadu državne unije

Nuklearno oružje u Bjelorusiji biće stacionirano bliže zapadnim granicama Državne unije, izjavio je danas ambasador Rusije u Bjelorusiji Boris Grizlov.

-Nuklearno oružje će biti premješteno na zapadne granice naše Države unije i povećaće mogućnosti za osiguravanje naše bezbjednosti. To će biti urađeno uprkos buci u Evropi i SAD - rekao je Grizlov stanici CTV.

On je podsjetio da se očekuje da će skladišta za rusko taktičko nuklearno oružje biti izgrađena u Bjelorusiji do 1. jula, kako je ranije najavio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ukrajina objavila plan koraka u slučaju povratka kontrole nad Krimom

Sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Oleksij Danilov objavio je danas niz koraka koje će vlada u Kijevu preduzeti u slučaju da Ukrajina povrati kontrolu nad Krimom, uključujući i demontažu strateškog mosta koji povezuje anektirano crnomorsko poluostrvo sa Rusijom.

-Svi ruski državljani koji su se doselili na Krim poslije 2014. godine trebalo bi da budu protjerani, a svi poslovi u vezi sa nekretninama sklopljeni pod ruskom vlašću poništeni - napisao je Danilov na „Fejsbuku“, prenosi AP.

Kao dio plana, Danilov je pozvao na demontažu mosta od 19 kilometara koji je Rusija izgradila do Krima.

Poginule tri osobe u Kostjantinovci

Najmanje tri civila jutros su poginula, a šest je ranjeno u mjestu Kostjantinovka, na istoku Ukrajine, u granatiranju koje su izvršile ruske snage, rekao je Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika.
Kostjantinovka, u kojoj je prije rata živjelo oko 70.000 ljudi, nalazi se samo 20 kilometara zapadno od Bahmuta, epicentra borbi u posljednjih osam mjeseci.

Fotografije koje je objavio Jermak prikazuju djelimično uništene zgrade i kratere od eksplozija.

Rojters nije u mogućnosti da provjeri autentičnost fotografija i broj žrtava iz nezavisnih izvora

Rusko MO:  Odbijen napad ukrajinskih trupa u pravcu Donjecka

Ruske snage su odbile kombinovani udar višecjevnim raketnim sistemima ukrajinskih trupa u pravcu južnog dijela Donjecka i uništile dvije ukrajinske izviđačke grupe, rekao je "Sputnjiku" portparol ruskog Ministarstva odbrane.

-U pravcu južnog Donjecka odbijeni su kombinovani raketni udari sa dvije rakete višecjevnog raketnog sistema HIMARS i tri projektila MLRS `smerč`. Posade protivvazdušnih raketnih sistema „S-300“ i „buk“ uništile su sve ciljeve - rekao je portparol.

Iz ruskog Ministarstva odbrane navode da su ruske snage oborile i tri ukrajinska drona.

Prema izvještajima nadležnih ukrajinskih službi, u nekoliko dijelova Ukrajine na snazi je vazdušna opasnost.

Vol Strit Džornal" ponovo zahtijeva puštanje svog novinara na slobodu

„Vol Strit Džornal“ ponovio je zahtjev za momentalno oslobađanje svog dopisnika u Moskvi Evana Gerškoviča, koga je ruska Federalnas služba bezbjednosti (FSB) uhapsila zbog sumnje za špijunažu.

-Evanov slučaj predstavlja žestok napad na slobodu štampe i trebalo bi da izazove gnijev kod svih slobodnih ljudi i vlada širom svijeta - naveo je „Vol Strit Džurnal“ na „Tviteru“.

Novinar je uhapšen u Jekaterinburgu, a mogao bi da dobije kaznu do 20 godina zatvora.

Kako navodi FSB, Gerškovič je, "na osnovu instrukcija američke strane, prikupio informacije koje predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima jedne od firmi u sklopu ruskog vojno-industrijskog kompleksa".

Mitropolit Pavel ostaje u kućnom pritvoru 60 dana

Kijevski sud naredio je mitropolitu Pavelu Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), igumanu Kijevsko-pečerske lavre, da ostane 60 dana u kućnom pritvoru u domu van glavnog grada Ukrajine, daleko od manastira, a moraće da nosi i nanogicu, prenio je Tass.

Ukrajinska vojska: Neprijatelj ne prestaje da juriša na grad Bahmut

Ruske snage su tokom protekla 24 časa nastavile ofanzivu na avdejevskom, bahmutskom, marijinskom i limanskom pravcu, gdje su ukrajinski vojnici odbili više od 70 napada, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

-Neprijatelj ne prestaje da juriša na grad Bahmut, pokušavajući da ga stavi pod potpunu kontrolu. Tokom proteklog dana, naši branioci su odbijali neprijateljske napade u rejonu naselja Bogdanovka i Predtečino - navedeno je u izvještaju sa fronta, prenio je Unian.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana