Ukrajinska PVO ne može da se izbori sa novim ruskim udarima

Tanjug
Ukrajinska PVO ne može da se izbori sa novim ruskim udarima

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 699 dana. Sve je više informacija da nema dovoljno raketa za ukrajinski protivvazdušni sistem odbrane, što je direktno posljedica situacije u Kongresu SAD koji ni do dan danas odobrio novac.

Ukrajinci nemoćni?

Ukrajinska PVO nije u stanju da se izbori sa novim ruskim udarima, rekao je u emisiji kanala "Velt“ njemački novinar Paul Ronchajmer.

"U Kijevu strahuju da neće biti raketa za PVO“, rekao je on i dodao da u Ukrajini nema dovoljno ni raketa za sistem "patriot“.

Ima sve više informacija da nema dovoljno raketa za taj sistem, što je direktno posljedica situacije u Kongresu SAD koji ni do dan danas odobrio novac, naveo je novinar.

U Holandiji uhapšene tri osobe osumnjičene za kršenje sankcija prema Rusiji

Holandska uprava za suzbijanje kriminala FIOD saopštila je danas da je uhapsila tri osobe osumnjičene za zaobilaženje sprovođenja sankcija prema Rusiji kao deo međunarodne mreže šverca.

U saopštenju se navodi da su uhapšena dvojica muškaraca starih 56 odnosno 57 godina iz Dimena, odnosno Haga, kao i 54-godišnja žena iz Haga zbog sumnje da su kršili sankcije uvedene protiv Rusije na taj način što su bili deo međunarodne mreže šverca, odnosno da su nezakonito izvozili tehnološku i laboratorijsku opremu koja bi mogla da se koristi u vojne svrhe.

 

Oko 60 odsto godišnjeg budžeta Ukrajine otišlo u vojne svrhe

Prema ukrajinskom Ministarstvu finansija, vlasti u Kijevu su 2023. godine potrošile oko 60 odsto budžeta na vojsku i rat.

Vojna potrošnja Ukrajine 2023. godini iznosila je skoro 50 milijardi dolara, a to, prema raznim procjenama, iznosi od 57 odsto do 61 odsto ukupnog budžeta Ukrajine tokom prošle godine.

Prema navodima iz Ministarstva finansija Ukrajine, budžetski deficit Ukrajine iznosi oko pet milijardi dolara mjesečno, a pokriva se najvećim dijelom iz inostranih kredita.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski navodi da su 24 milijarde dolara obezbijedile SAD, a da je pomoć podijeljena u 34 vojna paketa.

Te milijarde uključuju ne samo direktne gotovinske “injekcije”, već i zalihe u naturi: tenkove “abrams”, razna oklopna vozila, granate, projektile (kao što je ATAKAMS), opremu za uklanjanje mina, američke protivvazdušne raketne sisteme “patriot” i druge isporuke...

Paket pomoći EU Kijevu za 2023. godine iznosio je 18 milijardi evra, što danas odgovara sumi od 19,6 milijardi dolara.

Kako navode ekonomski portali, može se samo nagađati koliki je dio ovih sredstava zapravo otišao u vojne svrhe.

Mediji podsjećaju da je korupcija u Ukrajini enormna i da veliki dio novca završi u privatnim džepovima.

Pompeo: SAD će nastaviti da podržava Ukrajinu ako se Tramp vrati na vlast

Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je danas da će Sjedinjene Američke Države vjerovatno nastaviti da pružaju finansijsku i vojnu podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije ukoliko se bivši republikanski predsjednik Donald Tramp vrati u Bijelu kuću.

Pompeo je u govoru tokom posjete Tokiju rekao da “nikada nije vidio” da se Vašington “udaljio” od svojih saveznika i partnera tokom Trampovog predsjedništva od 2017. do 2021. godine, uprkos stavovima da će njegov bivši šef prekinuti ili zaustaviti pomoć Kijevu ako se vrati na vlast poslije predsjedničkih izbora koji će se održati u novembru ove godine, prenosi Kjodo.

Pompeo je istakao da članovi Republikanske partije imaju mnogo različitih političkih stavova, ali da su oni uvijek razumjeli ulogu SAD u svijetu i njene odgovornosti.

On je rekao i da će Tramp, koji ne voli rat, dati američkom narodu i svijetu najbolju priliku da ponovo postane “mirnije mjesto i prosperitetniji svijet”, kao i da će raditi na uspostavljanju dobrih odnosa sa prijateljskim nacijama ako ponovo postane predsjednik.

Dodao je i da je malo vjerovatno da će se promijeniti “strukturne ideje” iz Trampovog prvog mandata, kao što je smanjenje bilateralnog trgovinskog deficita sa Kinom, zahijtevanje od članica NATO-a da plate “pravičan dio” i slično.

Pompeo je bio državni sekretar SAD skoro tri godine od 2018. pod Trampovom administracijom, a prethodno je bio direktor CIA-e.

Ukrajina: Novi ruski raketni udari na Kijev i Harkov

Rusija je izvela raketne udare na Kijev i drugi po veličini grad u Ukrajini, Harkov, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

"Eksplozije u gradu! Detalji kasnije. Ne napuštajte skloništa", napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

Sergej Popko, šef vojne administracije regiona saopštio je da su sistemi protivvazdušne odbrane angažovani na odbijanju ruskog raketnog napada.

Popko je naveo da se kao posljedica napada zapalilo nekoliko automobila u kijevskom okrugu Svjatošin, zapadno od centra prestonice, prenosi Rojters.

Svjedoci agencije su rekli da su čuli nekoliko talasa eksplozija u Kijevu i oko grada.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov objavio je na Telegramu da je Rusija izvršila udar i na taj grad.

"Ponovo gađaju Harkov, već je bilo nekoliko eksplozija“, naveo je Terehov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana