Ukrajina kao deponija starog oružja

GS/Agencije
Ukrajina kao deponija starog oružja

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 387. dan. Najžešće borbe vode se na istoku zemlje. Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da ne očekuje da će se rat u Ukrajini uskoro završiti.

Članice NATO koriste Ukrajinu da se riješe starog oružja

 

Planovi Poljske i Slovačke da pošalju ratne avione iz sovjetskog vremena u Ukrajinu izgledaju kao pokušaji uklanjanja zastarjele opreme, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.
"Ovo je još jedan primjer kako brojne države članice NATO-a, uključujući Poljsku, povećavaju svoju direktnu umiješanost u sukob", rekao je Peskov, reagujući na nedavne najave da će Varšava i Bratislava poslati u Kijev borbene avione "MiG-29" sovjetskog dizajna.

Peskov je dodao da to neće uticati na ishod ruske vojne operacije, već da "može dovesti do dodatnih patnji za samu Ukrajinu i njen narod".

"Čini mi se da Poljska i Slovačka samo žele da se riješe stare opreme koja im više nije potrebna", rekao je Peskov.

Avion "MiG-28" konstruisan je sedamdesetih godin prošlog vijeka, a ušao je u upotrebu osamdesetih.

Poljska je prva članica NATO-a koja šalje borbene avione u Ukrajinu. Poljska ima 28 aviona tipa "MiG-29", ali nije poznato koliko njih je funkcionalno.

Slovačka, takođe članica Alijanse, najavila je danas da će poslati 13 aviona tipa "MiG", ali prema nekim izvještajima letjelice nisu u operativnom stanju, navodi "Raša tudej".  

Robles: Nećemo slati avione Kijevu

Vlada Španije neće slati borbene avione Ukrajini, izjavila je španski ministar odbrane Margarita Robles.
Ona je naglasila da će Madrid uvijek poštovati odluke drugih država sa ciljem da se pomogne Kijevu, piše novinska agencija "Evropa pres".

Mi nećemo slati borbene avione", rekla je Roblesova.

Roblesova je naglasila da avioni "evrofajter" i "F-18", koji se koriste u Španiji, zahtijevaju posebnu obuku, prenio je TASS.

Poljska i Slovačka saopštile su da će poslati avione "MiG-29" Ukrajini. Predsjednik Poljske Andžej Duda rekao je juče da će Poljska poslati uskoro prva četiri aviona, a premijer Slovačke Eduard Heger saopštio je danas da će Bratislava odobrila slanje 13 aviona.

Kremlj: Isporuka aviona neće uticati na specijalnu vojnu operaciju

Isporuka borbenih aviona iz Poljske i Slovačke u Ukrajinu neće imati bilo kakav efekat na rusku specijalnu vojnu operaciju, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da neko ne mora da bude vojni stručnjak da bi rekao da isporuka aviona ne može da utiče na operaciju, prenijela je RIA “Novosti”.

-Čini se da se te zemlje na ovaj način jednostavno rješavaju stare i nepotrebne opreme - istakao je Peskov.

Peskov je naglasio da će avioni poslati Ukrajini biti uništeni, javio je Rojters.

Poljski predsjednik Andžej Duda izjavio je juče da će Poljska u narednim danima poslati prva četiri aviona “MiG-29” Ukrajini. Slovački premijer Eduard Heger saopštio je ranije danas da je Vlada Slovačke odobrila slanje aviona “MiG-29” i sistema protivvazdušne odbrane “Kup” Ukrajini.

Moskva najoštrije osuđuje postupke Kijeva prema crkvi

MOSKVA- Moskva na najoštriji mogući način osuđuje postupke Kijeva protiv pravoslavne vjere i crkve, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-Želio bih da izrazim duboko žaljenje jer nelegalni postupci Kijeva nisu naišli na adekvatnu osudu svjetske zajednice. Mi ih osuđujemo na najoštriji mogući način - naglasio je Peskov.

Prema njegovim riječima, Kijev ilegalnim postupcima protiv crkve pokazuje svoj karakter, prenio je TASS.
Naglasio je da se upravo protiv sličnog karaktera Moskva i bori te da to dokazuje da je apolutno ispravno sve što Rusija čini.

Ukrajinsko Ministarstvo kulture saopštilo je prošle sedmice da je Ukrajinska pravoslavna crkva dobila naređenje da do 29. marta napusti manastir Kijevsko-pečerska lavra, zdanje staro 980 godina.

Kijevsko-pečerska lavra je prvi manastir Kijevske Rusije i datira iz 11. vijeka.

Pravoslavni hrišćani čine većinu od 43 miliona stanovnika Ukrajine.

Upravu nad svetištem u Kijevu, koje čine muzeji, manastir, crkve i više istorijskih spomenika, do sada su dijelili Ukrajinska pravoslavna crkva i državni muzej Kijevsko-pečerske lavre.

Heger:Šaljemo 13 aviona MIG-29 u Ukrajinu, odluka u skladu sa ustavom

Slovačka će poslati u Ukrajinu 13 borbenih aviona MiG-29 i dio PVO sistema „Kub“, odlučila je danas tehnička vlada premijera Eduarda Hegera.

-Slovačka vlada je upravo odobrila slanje 13 aviona MiG-29 u Ukrajinu! Obećanja se moraju ispunjavati. Kada je predsjednik Volodimir Zelenski zatražio još oružja uključujući borbene avione, rekao sam da ćemo dati sve od sebe. Drago mi je što drugi rade isto.Vojna pomoć je ključna u obezbjeđivanju toga da Ukrajina može da odbrani sebe i čitavu Evropu od Rusije - napisao je Heger na Tviteru.

Prema riječima privremenog premijera, slovačka vlada je jednoglasno odobrila ovaj međunarodni sporazum.

Heger je izjavio novinarima da je vlada donijela odluku o donaciji vojne opreme u skladu sa slovačkim ustavom, prenosi TASR.

U februaru je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zvanično zatražio od Slovačke avione MiG-29, a Heger je tada rekao da će Slovačka učiniti sve da ispuni zahtjev.

Eskadrila slovačkih aviona MiG-29 prizemljena je prošlog ljeta, a većina njih nije u operativnom stanju, jer su zemlje EU prestale da uvoze ruske komponente potrebne za njihovo održavanje, a Kijev tvrdi da ima potrebne dijelove.

Poljska je juče saopštila da će narednih dana poslati Ukrajini četiri borbena aviona MIG-29, čime je postala prvi saveznik Kijeva koji je obezbijedio takve letjelice.

Slovačka vlada odobrila slanje aviona MIG-29 Ukrajini

Slovačka vlada odobrila je slanje borbenih aviona MIG-29 u Ukrajinu, saopštio je danas premijer Eduard Heger.

Eskadrila od 11 slovačkih aviona MiG-29 prizemljena je prošlog ljeta, a većina njih nije u operativnom stanju, jer su zemlje EU prestale da uvoze ruske komponente potrebne za njihovo održavanje, prenosi Rojters. Kijev tvrdi da ima potrebne dijelove, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s Hegerom na samitu Savjeta EU 9. februara i od njega zvanično zatražio slanje borbenih aviona MiG-29.

Kuleba: Zemlje koje nisu pružile podršku Ukrajini odgovaraće poslije rata

Zemlje koje su počinile nasilje nad Ukrajinom, odnosno koje su se loše ponijele i nisu pružile podršku, biće pozvane na odgovornost nakon završetka rata, upozorio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. Kuleba je, u intervjuu za BBC, rekao da će izbori koje je svaka nacija napravila nakon invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu biti „uzeti u obzir u izgradnji budućih odnosa”.

Šef ukrajinske diplomatije je takođe upozorio da bi odlaganje isporuke oružja sa Zapada koštalo ukrajinske živote.

-Ukoliko se jedna isporuka odloži za jedan dan, to znači da će neko poginuti na liniji fronta - rekao je Kuleba. On je istakao da zapadni saveznici Ukrajini ne daju vojnu podršku dovoljno brzo jer nisu spremni za sukob istih razmjera kao što je bio Prvi svjetski rat.

-Ukrajini je potreban mnogo veći broj artiljerijskih granata nego što saveznici isporučuju - ukazao je Kuleba.

Prema njegovim riječima, ako bi Bahmut pao, onda bi drugi gradovi bili sljedeći i zbog toga se neće odustati od odbrane toga grada. Kuleba je rekao da je njegov cilj kao ministra spoljnih poslova da osigura da Ukrajina dođe za pregovarački sto nakon odlučujućeg uspjeha na bojnom polju.

Kuleba je istakao da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski spreman za telefonski razgovor sa kineskim predjsednikom Si Đinpingom, napominjući da ne misli da je Kina sada stigla do trenutka kada je spremna da pošalje oružje Rusiji. Šef ukrajinske diplomatije izrazio je duboko žaljenje zbog toga što papa Franjo još nije posetio Ukrajinu od početka rata. (Kraj) vn/tnj

Šolc: Trebalo bi da budemo spremni na produženi rat

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da ne očekuje da će se rat u Ukrajini uskoro završiti.

On je za njemački poslovni dnevnik potvrdio da će Berlin podržavati Kijev dok god je potrebno novcem i oružjem.

-Trebalo bi da budemo spremni za produženi rat, iako bi raniji kraj bi bio poželjan -, rekao je Šolc.

On je dodao da je apsolutno ključno da Kina ne snabdijeva Rusiju oružjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana