Uklonjen prvi kontejner sa nuklearnim gorivom

Agencije
Uklonjen prvi kontejner sa nuklearnim gorivom

Tokio - Prvi kontejner sa nuklearnim gorivom iz jednog od četiri reaktora oštećene japanske nuklearne centrale u "Fukušimi" uspješno je izvađen i prebačen na drugu lokaciju, saopšteno je danas iz kompanije "Tepko", operatora oštećene centrale.

"Kontejner, koji sadrži 22 paketa goriva, kamionom je bezbjedno transportovan iz zgrade četvrtog reaktora i prebačen u zajednički bazen, udaljen stotinjak metara", saopšteno je iz kompanije "Tepko".

Cilindrični kontejner visok pet i po metara, čiji je prečnik 2,1 metar, zatvoren je, dekontaminiran i prevezen kamionom u zajednički bazen, gdje će se energija prazniti još najmanje deset godina.

Kompanija je prije tri dana počela delikatnu operaciju vađenja 1.533 paketa goriva iz bazena broj četiri, od kojih je 1.331 paket veoma radioaktivan.

"Povlačenje goriva je početak važnog novog poglavlja u demontiranju centrale, koje bi trebalo da traje 40 godina", izjavio je generalni direktor kompoanije "Tepko" Naomi Hirose.

Ova delikatna operacija neophodna je radi stabilizovanja elektrane koju su oštetili zemljotres i cunami u martu 2011. godine.

Stručnjaci su zaključili da je čitav objekat postao osjetljiv na dodatne potrese usljed oštećenja koja je pretrpio od eksplozija hidrogena tokom zemljotresa i cunamija prije dvije i po godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana