Ukinuta ograničenja za Trampov Fejsbuk i Instagram nalog

Tanjug
Ukinuta ograničenja za Trampov Fejsbuk i Instagram nalog

VAŠINGTON - Kompanija Meta je danas saopštila da je ukinula ograničenja na nalozima bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa na Fejsbuku i Instagramu.

Nalozi bivšeg predsjednika SAD suspendovani su 2021. godine nakon što je pohvalio pristalice koje su 6. januara upali u američki Kapitol, prenio je "BBC".

Trampovi nalozi, koji zajedno imaju više od 60 miliona pratilaca, ponovo su odblokirani 2023. godine, ali su bili pod dodatnim nadzorom, koji je sada ukinut, saopštila je Meta.

Ova kompanija je navela da ima odgovornost da dozvoli političko izražavanje i da bi Amerikanci trebalo da imaju mogućnost da čuju predsjedničke kandidate na ravnopravnoj osnovi.

Meta je dodala da američki predsjednički kandidati "i dalje podliježu istim standardima zajednice kao i svi korisnici Fejsbuka i Instagrama, uključujući političke standarde osmišljene da spriječe govor mržnje i podsticanje na nasilje".

Otkako se vratio na Metine platforme, Trampovi nalozi su uglavnom objavljivali detalje kampanje i memove, uključujući napade na njegovog rivala u predsjedničkoj trci aktuelnog predsjednika Džozefa Bajdena.

Trampu je bilo zabranjeno i korišćenje Tvitera i Jutjuba.

Ograničenja za ove naloge su, takođe, ukinuta prošle godine, ali uprkos tome Tramp sada komunicira na platformi "Truth Social" (Istina), koju posjeduje, radije nego na drugim društvenim mrežama.

Tramp se vratio i na Tviter, koji je, u međuvremenu, promijenio ime u "X",  nakon što je izvršni direktor kompanije Ilon Mask organizovao anketu u kojoj su se korisnici izjašnjavali da li Trampov nalog treba da bude ponovo aktiviran.     

"Da" je pobijedilo, sa 51,8 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana