Uhvaćen policajac koji je pomagao u bijegu Karlesa Puđdemona

Tanjug
Foto: Yahoo

BARSELONA- Portparol katalonske specijalne jedinice Mosos potvrdio je danas da je jedan od njenih službenika uhapšen u vezi s istragom bijega katalonskog separatističkog lidera Karlesa Puđdemona.

Španski mediji su objavili da je automobil koji je pripadao uhapšenom službeniku korišten u Puđdemonovom bijegu, prenosi Gardijan.  

Portparol Mososa rekao je da policija nije iznijela detalje o tom pitanju osim što je potvrdila hapšenje.  

Puđdemon se ranije danas pojavio pred svojim pristalicama u Barseloni, uprkos nalogu za hapšenje nakon napuštanja Španije prije sedam godina.  

On je pred oko 3.500 pristalica održao kratak govor, a njegovo pojavljivanje bilo je popraćeno jakim policijskim snagama, piše Pais i dodaje da je nakon kratkog pojavljivanja Puđdemon nestao u nepoznatom pravcu.  

Nakon kratkog govora u kojem je rekao da nema namjeru da odustane, Puđdemon je nestao među ljudima.  

Policija je postavila kordone kod gradske skupštine gdje se očekivalo da će Puđdemon otići.  

Nakon što je pobjegao, policijske jedinice su na putu provjeravale vozila širom grada, što je, kako prenosi AP, napravilo gužve u saobraćaju, a provjeravala su se i vozila koja su se kretala autoputevima ka susjednoj Francuskoj.  
U međuvremenu, potraga je obustavljena.  

Stranka bivšeg katalonskog predsjednika Karlesa Puđdemona, Junts, juče je pozvala pristalice da se danas okupe ispred parlamenta u Barseloni, kako bi podržali Puđdemona, koji je juče potvrdio da planira povratak.  

Članovi Juntsa tvrde da je njihova namjera da isprate Puđdemona do vrata parlamenta, kako bi on ostvario svoja politička prava govorom u parlamentu kao vođa te stranke, prenijela je agencija Efe.  

Puđdemon nije bio u Španiji od 2017. godine kada su vlasti naredile njegovo hapšenje zbog organizovanja nelegalnog referenduma o nezavisnosti Katalonije.  

On je tada izbjegao španske vlasti pošto je krišom prešao granicu i pobjegao u samoproglašeni egzil u Belgiji.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana