Uhapšeno još troje desničara osumnjičenih za zavjeru rušenja njemačke vlade

Tanjug
Foto: Tanjug/AP - Ilustracija

BERLIN - Njemačko savezno tužilaštvo saopštilo je danas da je policija uhapsila još troje osumnjičenih ekstremista krajnje desnice, koji su povezani sa navodnom zavjerom pokreta Rajhsburger, ili pokreta građana Rajha, za rušenje vlade u Njemačkoj.

Troje osumnjičenih, koji su identifikovani samo kao Johana F. J., Hans-Joahim H. i Štefen V. u skladu sa nemačkim pravilima o zaštiti privatnosti, privedeni su u ponedjeljak uveče u jugozapadnoj njemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg. Optuženi su osumnjičeni za članstvo u terorističkoj organizaciji, navodi se u saopštenju tužilaštva, prenio je AP.

Njemačka policija privela je u decembru 25 ljudi, uključujući samozvanog princa, penzionisanog padobranca i bivšeg sudiju, koji su optuženi da su planirali nasilno rušenje vlade.

Vlasti su navele da su tri osobe koje su uhapšene u ponedjeljak uveče na različite načine povezane sa osumnjičenima za navodni pokušaj puča.

Johana F. J. je osumnjičena da je bila aktivna u udruženju od maja 2022. godine, učestvujući na više sastanaka sa članovima rukovodstva na kojima se razgovaralo o ciljevima i organizaciji grupe.

Pored toga, ona je navodno tražila kontakt sa ruskim generalnim konzulom i nakon toga se dva puta sastala sa njim.

Hans-Joahim H. je osumnjičen da je bio aktivan za grupu od samog početka, dajući finansijske doprinose u ukupnom iznosu od više od 140.000 evra.

Pored toga, on je navodno aktivno učestvovao na konspirativnim sastancima i u regrutovanju novih članova.

Štefen V. je osumnjičen da se pridružio udruženju najkasnije do jula 2022. godine i da je preuzeo vodeću ulogu u takozvanoj kompaniji za domovinsku sigurnost, u kojoj je preuzeo funkciju vojnog službenika.

Osumnjičeni je navodno učestvovao u radu nekoliko koordinacionih sastanaka, a njegov zadatak je bio da regrutuje osoblje za svoju zonu odgovornosti i da ih vojno obuči, rekli su tužioci.

Njemačke bezbjednosne agencije su posljednjih godina osujetile nekoliko zavera malih grupa povezanih sa pokretom građana Rajha optuženih za planiranje napada na kritičnu infrastrukturu, vladine zvaničnike, pa čak i nacionalni parlament.

Šef njemačke obavještajne agencije, Tomas Haldenvang, upozorio je u ponedjeljak u intervjuu za AP na porast antivladinog ekstremizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana