Akcija Evropola protiv šverca umjetninama: Zaplijenjeno više od 6.400 artefakata

Tanjug
Foto: Interpol

ŽENEVA - U operaciji “Pandora” protiv međunarodne trgovine umjetničkim delima, uhapšeno je 85 osoba, a zaplijenjeno više od 6.400 artefakata, saopšteno je danas iz Evropola.

U međunarodnoj operaciji učestvovali su pripadnici carinskih službi i policija iz 25 zemalja, na čelu sa španskom policijom i uz podršku Evropola i INTERPOL-a, navodi se u saopštenju.

Tokom operacije Pandora izvršeno je nekoliko hiljada pretresa na brojnim aerodromima, lukama i graničnim prelazima, ali i u muzejima, aukcijskim kućama i privatnim rezidencijama.

Pripadnici policije otkrili su značajan broj ukradenih umetnina pretražujući i veb sajtove na internet. Na taj način otkriveno je čak 580 ukradenih predmeta.

Među najvrednijim otkrićima su arheološki artefakti od zlata iz perioda skitske kulture koji su ukradeni u Ukrajini i prošvercovani u Španiju, a njihova vrednost je procenjena na preko 60 miliona evra.

Značajnu zaplijenu izveli su i italijanski Karabinijeri koji su otkrili sliku jednog savremenog autora vrednu oko 150.000 evra koja se prodavala preko interneta.  

Takođe u Italiji je zaplijenjeno više od 2.000 vrednih predmeta i fragmenata kao što su vrhovi strijela i kopalja iz neolita i bronzanog doba koji su se takođe prodavali preko interneta, navodi se u saopštenju.

Evropol je odigrao ključnu ulogu olakšavanjem razmjene informacija i davanjem analitičke i operativne podrške individualnim istragama na nivou pojedinih zemalja.

INTERPOL je podržao akciju Pandora time što je pomogao razmjenu informacija između zemalja učesnica operacije, a posebno zemalja regiona Balkana, navodi se u saopštenju.

Među zemljama učesnicama masivne operacije bila je i Srbija i BiH.

Operacija Pandora pokrenuta je prvi put 2016., a ovo je osmi put da je organizovana i sprovedena.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana