Uhapšeno 27 krijumčara jegulja

Srna
Uhapšeno 27 krijumčara jegulja

PARIZ- Policija je uhapsila 27 trgovaca jeguljama i zaplijenila 254 kilograma krijumčarenih jegulja u međunarodnoj istrazi pod nazivom "Jezero", koja je počela prije gotovo dvije godine, saopštile su francuske vlasti.

U saopštenju se navodi da je policija otkrila da su četiri tone jegulja na prevaru izvezene između 2021. i 2023. godine za profit procijenjen na gotovo 1.186.000 evra.

Međunarodna unija za očuvanje prirode oklasifikovala je evropsku jegulju kao "kritično ugroženu vrstu", tako da je lov na nju regulisan i podliježe strogim ograničenjima.

Vlasti ističu da su jegulje veoma popularne u nekim azijskim zemljama i da se tom malom ribom od oko 10 centimetara može se trgovati po cijeni većoj od 5.000 evra po kilogramu.

Istraga, koja je uključivala saradnju između Francuske, Španije, Evropola, Evrodžasta i Evropske kancelarije za borbu protiv prevara, otkrila je ilegalne izvozne kanale u Aziju koje koristi mreža organizovanog kriminala aktivna u raznim evropskim zemljama.

Hapšenja su izvršena širom Francuske, Španije, Poljske i Belgije. Policija je u tim akcijama zaplijenila 200.000 evra u gotovini.

Policija je u Francuskoj zaplijenila 254 kilograma krijumčarenih jegulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana