Uhapšeni zbog krađe umjetnina iz muzeja u Drezdenu proglašeni krivim

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

DREZDEN- Petorica muškaraca proglašena su krivim zbog pljačke dragulja iz Državnog umjetničkog muzeja u Drezdenu 2019. godine i suočavaju se sa kaznama zatvora između 4 i 6 godina.

Kako navodi Bi-Bi-Si, oni su ukrali dragocjene predmete i umjetnine u vrijednosti od 113 miliona evra, a riječ je o pažljivo planiranoj pljački.

Uhapšeni su bili članovi zloglasne kriminalne mreže ''klan Remo'' i prije same pljačke posjetili su muzej nekoliko puta, kako bi unapred odabrali ulaznu tačku.

Navodi se da su ušli u muzej koristeći mašinu za sječenje kako bi uklonili rešetke sa prozora, prije nego što su ih vratili na mjesto, i da su sljedećeg dana isključili struju u tom kvartu, kako bi ušli u muzej.

Oni su sjekirama razbili staklene vitrine kako bi došli do umjetnina, a prije nego što su krenuli iz muzeja poprskali su prostoriju penom za gašenje požara kako bi prikrili tragove.

Nakon jednogodišnje istrage, policija je uhapsila petoricu muškaraca i pronašla veliki dio ukradenih umjetnina, uključujući mač optočen dijamantima.

Direktorka muzeja Marion Akerman je ocijenila da postoji mogućnost da su neka ukradena blaga zauvijek izgubljena.

''Postoje ljudi koji kradu umjetnička djela iz strasti prema umjetnosti, ali ovo je zapravo bilo suprotno. Nisu imali predstavu šta su uzeli'', rekla je ona.

Mnogi od ukradenih predmeta vraćeni su u muzej nakon što su osumnjičeni priznali krađu i pristali da otkriju lokaciju plijena u zamjenu za blaže kazne.

Britanski javni servis navodi da nekoliko umjetnina još nedostaje, uključujući veoma rijedak dijamant poznat kao Beli kamen Saksonije.

Predmeti su bili dio riznice koju je u 18. vijeku sakupio Avgust Snažni, princ Saksonije, koji je sakupio umjetnine prekrivene dijamantima i dragim kamenjem i dizajnirao Zeleni trezor u kojem ih je izložio.

Provala i krađa su pokrenule pitanja o adekvatnosti bezbjednosnih mjera muzeja, pošto je čak i jedan od lopova na suđenju izrazio čuđenje što su mogli da probiju prozorske rešetke uprkos buci koju je stvarala njihova oprema za sječenje.

Akerman je navela da je bezbjednosni sistem osmišljen za skeniranje spoljnih zidova muzeja otkazao, a da čuvari koji su sjedili u centralnoj prostoriji obezbjeđenja i koji su na monitorima vidjeli kako se događaji odvijaju nisu pozvali policiju na vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana