Uhapšena bivša premijerka Perua: "Umiješana u zavjeru protiv države"

GS
Uhapšena bivša premijerka Perua: "Umiješana u zavjeru protiv države"

LIMA - Policija Perua uhapsila je bivšu premijerku Betsi Čaves zbog navodne umiješanosti u zavjeru protiv države i pridruživanju bivšem predsjedniku Pedru Kastilju u “državnom udaru”, u najnovijem krivičnom postupku protiv političara u toj zemlji, prenio je Rojters.

Čaves je pritvorena u svom domu u južnom gradu Takna po sudskom nalogu, više od šest mjeseci nakon što je Kastiljo uhapšen i zatvoren zbog optužbi za pobunu. Ona je negirala da je kršila zakon.

Osim Čaves, istražuju se i drugi bivši ministri iz Kastiljove vlade koja je trajala 17 mjeseci, jer su navodno spremali pobunu.

Optužbe su proizašle iz Kastiljove objave prošlog decembra da će raspustiti Kongres i vladati uz pomoć uredbe, malo prije nego što su poslanici pokušali da ga svrgnu s vlasti glasanjem.

Peruanska opozicija u Kongresu brzo je smijenila Kastilja, a onda ga je policija uhapsila. Kastiljovo uklanjanje s vlasti izazvalo je višemjesečno nasilje u protestima, u kojima je više od 60 ljudi nastradalo, uglavnom iz grupa starosjedilaca.

Sadašnja vlada koju vodi predsjednica Dina Boularte neigrala je da je zloupotrebila položaj tokom protesta, dodajući da će sarađivati sa istražnim organima.

Krivično vijeće Vrhovnog suda Perua izdalo je potjernicu za Čavesovom, objavio je sud na Tviteru, dok su tužioci tražili 18 mjeseci preventivnog pritvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana