Uhapšen ukrajinski agent koji je spremao teroristički napad

Tanjug
Uhapšen ukrajinski agent koji je spremao teroristički napad

MOSKVA - Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) privela je ukrajinskog bezbjednosnog agenta koji se navodno spremao da izvrši teroristički napad na visoko rangiranog pripadnika ruske vojske i protiv njega je podnijeta krivična prijava, saopštila je pres služba FSB.

U saopštenju se navodi da je FSB suzbila protivzakonito djelovanje ukrajinskog državljanina, rođenog 1995. godine, koji je, kako se tvrdi, bio umiješan u pripremu diverzantsko-terorističkog akta u Voronježu protiv visokog vojnog pripadnika ruskih oružanih snaga, prenio je TASS.

           

Ističe se da je uhapšeni priznao da je sarađivao sa ukrajinskim specijalnim službama i planirao teroristički akt po njihovim uputstvima.

           

-U Voronježu, moj rukovodilac Anton je naložio da izvedem napad bombom na visokorangiranog ruskog vojnog komandanta kao osvetu za zastrašivanje vojnika i civila - izjavio je ukrajinski agent u videu koji je FSB pres služba dostavila Tass-u.

           

FSB navodi da su uhapšenog u septembru 2022. godine u ukrajinskoj oblasti Harkov regrutovali zaposleni ukrajinski obavještajci, da je prošao obavještajnu i sabotažnu obuku i da je nakon toga poslat u Rusiju gdje je prvo boravio u Belgorodu, a zatim u Voronježu.

           

Istražitelji su od pritvorenika oduzeli eksplozivnu napravu i falsifikovani ruski pasoš sa kojim je trebalo da napusti zemlju nakon izvršenja zločina, saopštio je FSB.

      

Navodi se da je uhapšeni "u sklopu zavjere bio maskiran u dostavljača hrane".

           

Tužilaštvo razmatra da promijeni optužnicu u krivično djelo pripreme terorističkog napada, koje se nalaze u ruskom kriminalnom zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana