Uhapšen osnivač Ef-Ti-Eksa

Srna
Foto: Tanjug/AP

VAŠINGTON- Osnivač berze za trgovinu kriptovalutama Ef-Ti-Eks Sem Benkman-Fird uhapšen je na Bahamima po nalogu tužilaštva SAD, dan prije nego što je trebao da svjedoči pred Kongresom o nagloj propasti njegove kompanije u novembru.

On je uhapšen u svom stanu u luksuznom mjestu Albani i pojaviće se tokom dana pred okružnim sudom, saopštila je policija Bahama. Lokalno tužilaštvo saopštilo je da očekuje njegovo izručenje u SAD.

Ef-Ti-Eks je bila jedna od najvećih svjetskih berzi za trgovanje kriptovalutama.

Tridesetogodišnji preduzetnik bio je jedan od nosilaca popularizacije bitkoina i ostalih digitalnih valuta i postao je milijarder, zahvaljujući Ef-Ti-Eksu.

Berza je pokrenuta 2019. godine, a sjedište joj je bilo na Bahamima. Preduzeće je podnijelo zahtjev za proglašavanje bankrota 11. novembra, pošto nije uspjelo da sakupi novac i spriječi sopstveni kolaps jer su trgovci požurili da podignu svojih šest milijardi dolara sa ove platforme u periodu od samo 72 časa.

Nakon toga se saznalo da je Benkmen-Frid u tajnosti koristio deset milijardi dolara iz fondova svojih mušterija za podsticanje svog trgovačkog posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana