Kolumbija: Uhapšen narko bos, koji je kontrolisao proizvodnju kokaina za meksičke kartele

GS
Kolumbija: Uhapšen narko bos, koji je kontrolisao proizvodnju kokaina za meksičke kartele

BOGOTA - Bjegunac za kojim traga Holandija, a za koga se vjeruje da je narkobos koji je za meksičke kartele kontrolisao proizvodnju kokaina i metamfetamina u Evropi, uhapšen je u Kolumbiji, saopštio je Europol.

Radi se o 43-godišnjem muškarcu koji je, kako se navodi, 18. jula uhapšen u Tului u Kolumbiji nakon veoma složene operacije u kojoj su učestvovali istražioci iz Kolumbije, Holandije, SAD i Španije.

Kako navodi Europol osumnjičeni je povezan sa uvozom velikih količina kokaina i raznim laboratorijama za prozvodnju droge u Holandiji.

„Bjegunac star 43 godine, koji je uhapšen po holandskom nalogu za hapšenje, sada je u pritvoru i čeka na izručenje Holandiji. Istraga koju je predvodila Holandija uspjela je da poveže ovog osumnjičenog sa zaplijenom 2,5 tone metamfetamina 2019. godine. Takođe, on je povezan i sa pranjem velikih količina novca i ukupno 20 miliona evra prebačenih iz Holandije u Meksiko i Kolumbiju“, navodi se u saopštenju Europola.

Dodaju da podrška Europola bila ključna za uspjeh cijelog slučaja.

„U okviru rada na šifrovanim kriminalnim komunikacijama, Europol je razvio obavještajne podatke o meksičkim i kolumbijskim organizacijama za trgovinu drogom aktivnim u Evropi. Ove kriminalne mreže su do tada djelovale uglavnom ispod radara istražnih organa. Europolova analiza pomogla je da se identifikuju ključne mete u Evropi i Latinskoj Americi, pored postrojenja za proizvodnju kokaina i metamfetamina raštrkanih širom Evrope“, dodaje se u saopštenju.

Pojašnjavaju da je potom organizovan čitav niza koordinacionih sastanaka, kako bi okupio sve zemlje koje su bile uključene u istragu, kako bi razvili strategiju za rušenje ove kriminalne mreže.

„Tokom istrage, u Evropi je otkriveno i demontirano više laboratorija za proizvodnju droge i više od 50 osumnjičenih je uhapšeno. Osumnjičeni 43-godišnji Kolumbijac je bio u bjekstvu i policijske agencije širom svijeta su zajedno radile na njegovom pronalaženju i privođenju pravdi“, navodi Europol.

Naglašavaju da je Europol u Kolumbiju poslao jednog svog stručnjaka i finansirao raspoređivanje holandskog istražitelja da pomogne nacionalnim vlastima u hapšenju. Kolumbija je takođe rasporedila tri istražitelja u sjedište Europola kako bi zajedno radili na ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana