Uhapšen nakon pokušaja ulaska u Južnu Koreju na džet-skiju

Srna
Foto: Ilustracija

SEUL- Južnokorejska obalska straža saopštila je danas da je uhapsila kineskog državljanina koji je pokušao da uđe u Južnu Koreju nakon što je putovao džet-skijem iz Kine, prešavši više od 300 kilometara.

Muškarac je nosio prsluk za spasavanje i kacigu, a Žuto more je prešao na džet-skiju sa motorom zapremine 1.800 kubika, krenuvši iz provincije Šandong. Tokom putovanja koristio je dvogled, kompas i pet buradi goriva.

"Dopunjavao je benzin tokom vožnje, a praznu burad je bacio u more", navodi se u saopštenju obalske straže, prenio je AFP.

Kada se njegov džet-ski nasukao u plićaku u blizini brodskog terminala u zapadnom južnokorejskom lučkom gradu Inčeonu, muškarac je pozvao pomoć.

Obalska straža je saopštila da je muškarac, kojeg nisu identifikovali, uhapšen jer je pokušao da uđe nelegalno u Inčeon. Vlasti su saopštile da nisu otkrile ništa što bi ukazivalo na to da je riječ o špijunu.

Bjegunac koji je vozio džet-ski je kineski aktivista za ljudska prava Kvon Pjong, saopšteno je iz južnokorejske nevladine organizacije "Dijalog Kina".

Tridesetpetogodišnji Kvon postavio je na društvenim mrežama fotografije na kojima se ruga kineskom predsjedniku Si Đinpingu, a u Kini je proveo vrijeme u zatvoru zbog subverzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana