Uhapšen četvrti osumnjičeni za pogibiju migranata u brodolomu

Srna
Uhapšen četvrti osumnjičeni za pogibiju migranata u brodolomu

RIM - Četvrti osumnjičeni za trgovinu ljudima uhapšen je u vezi sa brodolomom kod obale južne Italije u kome je u februaru nastradalo najmanje 72 ljudi, rekao je danas neimenovani italijanski policijski službenik.

On je izjavio da je osumnjičeni turski državljanin star 27 godina uhapšen sinoć u Austriji, nakon što je uspio da pobjegne sa lica mjesta poslije tragedije koja se dogodila ujutru 26. februara.

Tri osumnjičena krijumčara, jedan Turčin i dva pakistanska državljanina, privedeni su neposredno nakon nesreće. Njih su preživjeli identifikovali i prijavili policiji.

Drveni čamac, u kojem je bilo više od 180 migranata, isplovio je iz Turske 22. februara i prepolovio se nakon što je udario u stijene pet dana kasnije u vidokrugu italijanskog sela Stekato di Kutro.

Do sada su izvučena 72 tijela, uključujući 28 maloljetnika i 30 žena. Preživjelo je 79 ljudi, a oko 30 se još uvijek vode kao nestali.

Preživjeli su rekli da je bio još najmanje jedan trgovac ljudima, vjerovatno državljanin Sirije, koji je uspio da pobjegne sa broda i još nije identifikovan. Istražioci su imenovali samo četiri osumnjičena, koji su sada u pritvoru.

Tužilaštvo je pokrenulo dvije istrage ove katastrofe - jedna se tiče krijumčara, a druga italijanskih vlasti, odnosno toga da li su učinile dovoljno da se tragedija izbjegne.

Italijanska Vlada negirala je optužbe da je odgodila akciju spasavanja nakon što je dobila izvještaj iz aviona agencije EU za zaštitu granica Fronteks da se brod približava južnoj Italiji po nemirnom moru.

Premijer Italije Đorđa Meloni rekla je juče da Fronteks nije saopštio da je brod u nevolji u smislu navigacije i naglasila da su italijanske mornaričke obalske službe "reagovale ispravno".

Očekuje se da će Melonijeva sutra održati sastanak Vlade na kome će biti odobren prijedlog zakona kojim će biti pooštrene kazne za trgovce ljudima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana