Uhapšen bivši američki predsjednik Donald Tramp

Agencije
Uhapšen bivši američki predsjednik Donald Tramp

NjUJORK - Bivši američki predsjednik Donald Tramp stigao je u sud na Menhetnu, gdje je formalno uhapšen, a nakon što je stigao ispred zgrade suda i izašao iz automobila u kojem je putovao, pogledao je u pravcu svojih pristalica i podigao pesnicu u znak pozdrava.

Kako navodi Gardijan, Trampu će u zgradi suda biti uzeti otisci prstiju, nakon čega će se pojaviti na suđenju gde se očekuje da se izjasni da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Dodaje se da se očekuje da će sudija njujorškog Vrhovnog suda Huan Merčan dozvoliti Trampu da se nakon toga vrati kući na Floridu.

Ne očekuje se da će Tramp imati lisice na rukama nakon hapšenja, jer će ostati pod stalnom zaštitom organa za sprovođenje zakona.

Tramp je do suda putovao u koloni vozila, a za vrijeme vožnje od ''Tramp kule'' na Menhetnu do zgrade suda, takođe na Menhetnu, na svojoj društvenoj mreži Istina napisao: ''Idemo u Donji Menhetn, u zgradu suda. Deluje tako nadrealno - vau, oni će me uhapsiti. Ne mogu da verujem da se ovo dešava u Americi. MAGA'', pri čemu su ''MAGA'' odnosi na akronim slogana ''Make America Great Again'', odnosno ''Napravimo Ameriku ponovo velikom''.

Agencija AP navodi da bi uvod u registar i Trampovo pojavljivanje pred sudijom Huanom Merčanom trebalo da bude relativno kratko. Bivši predsjednik će se, prema navodima njegovih advokata, izjasniti da se ne osjeća krivim.

Sudija je donio odluku da televizijskim kamerama nije dozvoljen pristup u sudnici.

CNN je izvjestio da će se Tramp suočiti sa više od 30 tačaka u vezi sa poslovnom prevarom u okviru istrage o tajnim isplatama novca 2016. godine glumici za odrasle Stormi Danijels.

Tramp je uoči suđenja objavio poruku na svojoj društvenoj mreži "Truth" (Istina), u kojoj je kritikovao lokaciju u Njujorku na kojoj bi trebalo da se pojavi pred sudom kao "veoma nepravedno mjesto" jer je, kako tvrdi, u nekim oblastima samo jedan odsto birača glasalo za republikace. 

Tramp je takođe nazvao sudiju pred kojim bi trebalo da se pojavi kao "veoma pristrasnog" i optužio njega i njegovu porodicu da su poznati po tome što ga mrze. 

Snimatelj Donalda Trampa putovao je s njim od Floride do Njujorka kako bi dokumentovao šta se događa iza kulisa predaje  bivšeg predsednika SAD, prenosi Si-En-En pozivajući se na dva izvora upoznata sa Trampovim planovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana