Putin: Udružiti snage u cilju okončanja sukoba

Srna
Foto: Kremlin.ru

MOSKVA - Međunarodna zajednica treba da udruži snage u pronalaženju političkog rješenja za izraelsko-palestinski sukob, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

”Stav Rusije je konzistentan i ne mijenja se sa situacijom. Pozivamo međunarodnu zajednicu da udruži snage kako bi se ublažile tenzije, osigurao prekid vatre i pronašlo političko rješenje za izraelsko-palestinski sukob”, rekao je on, obraćajući se na vanrednom samitu grupe BRIKS-a,koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika.

Prema Putinovim riječima, “nacije BRIKS-a i zemlje regiona mogle bi da igraju ključnu ulogu u ovom poslu”.

Ruski predsjednik je istakao činjenicu da “sve zemlje BRIKS-a dijele slične stavove o potrebi ulaganja zajedničkih napora za pronalaženje dugoročnog i održivog rješenja za izraelsko-palestinsko pitanje”.

Prema njegovom mišljenju, “to se pokazalo u glasanju Generalne skupštine UN o nacrtu rezolucije o humanitarnom prekidu vatre, kao i u raspravama o rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN o bliskoistočnom rješenju, koja je usvojena prvi put poslije sedam godina”.

“Iako rezolucija poziva samo na humanitarne pauze, a ne na prekid vatre, njeno usvajanje vidimo kao korak u pravom smjeru”, istakao je Putin.

On je naglasio da “iako bi potpuni prekid vatre bio bolji, takve humanitarne pauze su potrebne za napore da se oslobode taoci i evakuišu civili i strani državljani iz Pojasa Gaze”, prenio je TASS.

Savjet bezbjednosti UN ranije je usvojio nacrt humanitarne rezolucije, koji je predložila Malta, koja ima za cilj pomoć đeci u zoni izraelsko-palestinskog sukoba. Dokument od sedam tačaka posebno poziva na duge humanitarne pauze i trenutno oslobađanje svih talaca, posebno đece.

Ruski lider je istakao potrebu postizanja trajnog mira na Bliskom istoku i sprečavanja širenja sukoba. “Obezbjeđivanje dugoročnog i održivog prekida vatre je svakako najhitniji cilj. Važno je spriječiti da druge zemlje budu uvučene u rat na Bliskom istoku, širenje sukoba i treba očuvati krhki međuvjerski mir”, istakao je Putin.

Putin je posebno zahvalio egipatskom kolegi Abdelu Fatahu el Sisiju što je omogućio evakuaciju ruskih državljana iz Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana