U zemlju ukopali drogu vrijednu više od 200 miliona dolara

Agencije
U zemlju ukopali drogu vrijednu više od 200 miliona dolara

Odbrambene snage Gvajane zaplijenile su još jedan tovar kokaina namijenjen evropskom tržištu, a izvori iz stranih bezbjednosnih službi tvrde da istraga vodi ka takozvanom balkanskom narko kartelu.

Prema informacijama “Vijesti”, džakovi u koje je bilo zapakovano 4,4 tone kokaina vrlo su slični onima pronađenim u dvije velike operacije u Atlantiku, koje je izvela Francuska, a u kojima je zaplijenjeno 10,6 tona i 10,5 tona oduzetih nedavno na oko 600 nautičkih milja od Martinika.

Zaplijena oko 200 miliona dolara vrijedne droge rezultat je rada tamošnjih obaveštajnih službi, ali i informacija razmijenjenih s agentima Uprave za kontrolu droga Sjedinjenih Američkih Država (DEA) i drugim međunarodnim partnerima.

Zvanično je objašnjeno da je droga pronađena u džungli, blizu granice s Venecuelom, u podzemnim bunkerima u blizini ilegalne poletno-sletne staze otkrivene u Regionu jedan, oko 20 kilometara od rudarskog grada Metjuz Ridž, u sjeverozapadnoj Gvajani.

U akciji su učestvovali službenici Carinske jedinice za borbu protiv narkotika Gvajane (CANU), u saradnji s Jedinicom specijalnih snaga odbrambenih snaga Gvajane.

Prvobitno, istražitelji su pronašli ilegalnu pistu, a pretresom okoline pronađen je kokain i dvije puške.

Ministar sigurnosti Gvajane Robeson Ben rekao je juče novinarima da se procjenjuje da je zaplijenjena droga vrijedna najmanje 200 miliona dolara.

"Srećni smo što DEA dijeli informacije i obavještajne podatke s nama... Gvajana je žrtva ove ilegalne aktivnosti. Mi ne proizvodimo kokain, ne prevozimo ga”, rekao je Ben.

Šef Gvajanske carinske jedinice za borbu protiv narkotika Džejms Sing kazao je medijima da je droga trebalo da bude poslata za Evropu.

Objasnio je da je kokain bio sakriven u nekoliko rupa iskopanih u zemlji, a da su preko njega, kako bi zakamuflirali skloništa, postavljena drva...

Zvaničnici Gvajane saopštili su da je nakon poslednje akcije, izvedene pre tri dana, jasan način rada narko mafije u toj oblasti Južne Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana