U Venecueli masovni protesti opozicije zbog rezultata izbora

Tanjug
U Venecueli masovni protesti opozicije zbog rezultata izbora

KARAKAS- Pristalice opozicije okupile su se širom Venecuele na masovnim protestima zbog, kako navode, sporne izborne pobjede predsjednika Nikolasa Madura na predsjedničkim izborima održanim prošlog mjeseca.

Vođa opozicije Marija Korina Mačado pridružila se hiljadama demonstranata u glavnom gradu Karakasu i poručila im da se ne plaše, prenosi BBC.

Mačado je nakon optužbi za pobunu bila u bjekstvu, ali se pojavila na protestima ističući da "ne postoji ništa iznad glasa naroda koji je progovorio".

-Nećemo napustiti ulice - rekla je demonstrantima Mačado i pozvala na nacionalne proteste kako bi se pojačao pritisak da Maduro prizna izborni poraz.

Policija i vojska bili su raspoređeni u velikom broju u gradovima, pošto su pristalice Madura takođe organizovale proteste.

Izborna komisija je saopštila da je Maduro pobijedio i osvojio treći šestogodišnji predsjednički mandat, ali opozicija tvrdi da je njen kandidat Edmundo Gonzalez pobiedio sa velikom razlikom.

Govoreći sa nepoznate lokacije Gonzalez je rekao da je vrijeme za "urednu tranziciju", ali je izborna komisija odbila da objavi detaljne rezultate, saopštivši samo da je Maduro pobedio sa 52 odsto glasova.

Od završetka izbornog procesa antivladini protesti su se rasplamsali, a prema podacima vlasti, više od 2.400 ljudi je uhapšeno od 29. jula, kada je objavljen rezultat izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana