U Velikoj Britaniji hitne mjere zbog prenatrpanosti zatvora

Tanjug
Foto: Ilustracija

LONDON- U Velikoj Britaniji uvedene su hitne mjere zbog pretrpanosti zatvora nakon hapšenja stotina učesnika nedavnih nasilnih protesta u zemlji, a mjere predviđaju da optuženi budu zadržani u ćelijama policijskih stanica dok za njih ne bude pronađeno mjesto u zatvoru.

Mjere dozvoljavaju da se optuženi drže u policijskim ćelijama sve dok se za njih nađe mjesto u zatvoru.

Vlada premijera Kira Starmera saopštila je da je nedavno hapšenje više od 1.100 osumnjičenih za rasističko nasilje usmjereno na migrante i muslimane pogoršalo krizu kapaciteta zatvora, prenosi Rojters.

 Nova, privremena mjera znači da će osumnjičeni biti pozivani na sud tek kada se potvrdi da je za njih dostupna ćelija u jednom od više od 100 zatvora širom zemlje, a do tad će biti zadržani u policijskoj stanici.

Britanija ima najveću stopu pritvaranja u zapadnoj Evropi, a broj zatvorenika je naglo porastao od pandemije korona virusa zbog dužih kazni, odlaganja suđenja i zahtjeva da ozbiljni prestupnici služe najmanje 65 odsto kazne iza rešetaka.

Prema planovima koje je Starmer najavio prošlog mjeseca, većina zatvorenika će steći pravo na puštanje nakon što odsluže 40 odsto kazne zatvora.

Očekuje se da će mjere koje su danas stupile na snagu biti usmjerene na smanjenje kapaciteta zatvora na sjeveru Engleske, gdje su nedavno izbili neredi koji su uslijedili nakon dezinformacija da je osumnjičeni za ubistvo tri djevojčice u Sautportu, 29. jula, migrant.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana