U velikoj akciji EPPO u 17 zemalja, među kojima je i Hrvatska, uhapšeno 14 osoba

Tanjug
Foto: Interpol

ZAGREB - U velikoj akciji Evropskog tužilaštva (EPPO), koja je sprovedena u 17 zemalja članica EU, među kojima je i Hrvatska, uhapšeno je ukupno 14 osoba koje se povezuje sa utajom poreza teškom oko 195 miliona evra.

Riječ je o akciji koju je koordinisala Kancelarija evropskog tužilaštva Njemačke, a obuhvatila je  kriminalnu grupu koja je ovu poresku pregavaru izvela preko prodaje pametnih telefona, elektronskih uređaja i zaštitnih maski.

U okviru operacije kodnog naziva “Midas” juče je obavljeno više od 180 pretraga u Albaniji, Austriji, Kipru,  Češkoj, Estoniji, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Malti, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Švedskoj, Hrvatskoj i Velikoj Britaniji. U akciji je bilo angažovano 680 policijskih službenika i poreznih istražitelja.

Zaplijenjeno je raznih uređaja vrijednih preko 15,3 miliona evra, kao i jahtu vrijede tri miliona evra, kao i još 1,2 miliona evra gotovine i kriptovaluta.

Oduzeto je i nekoliko automobila među kojima su “rols-rojs, “BMW” i “reindž rover”, a u domovima osumnjičenih pronađeno je i više od 2,5 kilograma zlata, nakita i luksuznih satova.

Rekonstruisano je da je sve to zarađeno na kružnoj poreskoj prevari za koju su iskorišćena prekogranična pravila koja među zemljama članicama EU omogućuje izuzimanje od PDV-a.

Kako prenosi zagrebačka N1 tv., sve je počelo još 2017. kada je njemačka firma započela lanac poreskih prevara na prodaji malih električnih uređaja. Za to su korišćeni, tzv. nestajući trgovci koji su nestajali prije nego što bi platili svoje poreske obaveze.

Tokom 2020., sumnja EPPO, organizatori ove prevare ušli su i u tržište zaštitnih maski, koje su tokom pandemije Kovida-19 bile tražena roba. Iako je prema dokumentaciji u preprodaju bila uključena firma iz Hong Konga, utvrđeno je da su maske bile u skladištu u Nemačkoj, te su ostale tamo sve dok ih njemačko Ministarstvo zdravstva nije kupilo od te navodne firme iz Hong Konga. Nijedna od firmi uključenih u kupoprodaju nije platila porez.

Sve je to, utvrdili su istražitelji, bilo skriveno iza brojih fiktivnih firmi i lažnih vlasnika. Istraga u kojoj su zajedno radili evropski tužitelji iz 12 zemalja trajala je dve i po godine. Utvrđeni su komplikovani  kontakti i tajna komunikacija koja je omogućila ove prevare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana