U Vašingtonu počeo sastanak Zelenskog i Bajdena

Tanjug
U Vašingtonu počeo sastanak Zelenskog i Bajdena

Na marginama samita NATO-a u Vašingtonu počeo je sastanak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Očekuje se da će glavna tema razgovora biti situacija u Ukrajini, kao i nastavak liderske uloge Sjedinjenih Američkih Država u međunarodnim naporima za podršku Kijevu, javio je Ukrainform.

Zelenski je više puta istakao da očekuje da američka strana ukine ograničenja upotrebe zapadnog naoružanja na vojnim objektima na teritoriji Rusije.

Ukrajina je tokom samita NATO-a u Vašingtonu dobila uvjeravanja u vezi sa transferom pet strateških sistema PVO, aviona F-16 i drugog naoružanja u bliskoj budućnosti.

Zemlje članice Alijanse takođe su se obavezale da će sljedeće godine izdvojiti najmanje 40 milijardi evra za podršku Ukrajini, koja nastavlja da se odupire ruskoj agresiji u Evropi.

Bajden je rekao Zelenskom da će objaviti novi bezbjednosni paket za Kijev, prenio je Rojters.

- Ostaćemo uz vas, tačka, rekao je Bajden Zelenskom uoči bilateralnog sastanka, na marginama samita NATO-a u Vašingtonu.

Zelenski je kazao da će njih dvojica razgovarati o tome kako postići pravedan kraj rata sa Rusijom i pozvao na drugi mirovni samit ove godine.

Prvi samit, na koji Rusija nije bila pozvana, održan je prošlog mjeseca u Švajcarskoj.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana