U Ukrajinu stigla municija zabranjena u više od 100 zemalja

Tanjug
U Ukrajinu stigla municija zabranjena u više od 100 zemalja

KIJEV - Ukrajinski general potvrdio je za "CNN" da je Ukrajina od SAD zaprimila kontroverznu kasetnu municiju.

"Upravo smo ga dobili. Još ga nismo upotrijebili, ali ono može radikalno promijeniti situaciju na bojnom polju", rekao je general Oleksandr Tarnavski.

"I neprijatelj zna da ćemo s ovim oružjem imati prednost. Prepustiće nam onaj dio terena gdje ga je moguće koristiti. Ovo je vrlo moćno oružje, više instance će odlučiti gdje ćemo ga upotrijebiti", dodao je. 

Tarnavski je naglasio da neće upotrijebiti kasetnu municiju u gusto naseljenim područjima, čak i ako su ih okupirale ruske snage. SAD su saopštile da je napismeno dobio garanciju da Ukrajina neće koristiti ovo oružje u naseljenim područjima i da će se nakon završetka rata sprovesti akcije deminiranja.

"Rusi misle da ćemo ga koristiti na svim područjima fronta. To nikako nije tačno. Ali jako su zabrinuti", rekao je general.

SAD navode da su poslale kasetnu municiju Ukrajini zbog niskog nivoa snabdijevanja standardnim artiljerijskim projektilima.  

"Snabdijevanje kasetnom municijom je privremeno. Jednom kada proizvodnja projektila dostigne nivo koji može zadovoljiti potrebe Ukrajine, tada više neće biti potrebe za slanjem dodatne kasetne municije", kazao je u utorak Džejk Salivan, američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost. 

Inače, kasetna municija je zabranjena u više od 100 zemalja svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana