U toku aktivno granatiranje tri naselja u Donbasu, ima žrtava

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA/KIJEV- Rat u Ukrajini – 321. dan. Ruske snage krenule su u novi, snažan napad na Soledar, tvrdi Kijev. Borbe i Donbasu i Bahmutu. Predsjednik Zelenski tvrdi da ukrajinske snage pružaju snažan otpor. Ruske pomorske snage započele vojne vježbe u Kalinjingradu. Raste pritisak na Berlin da isporuči tenkove "leopard" Kijevu, Šolc odgovara da je potrebna koordinacija sa saveznicima.

U toku aktivno granatiranje tri naselja u Donbasu, ima žrtava

Ukrajinske snage aktivno granatiraju naselja Svatovo, Kremena i Rubežno u posljednjih nekoliko dana, a prijavljeno je da ima poginulih i povrijeđenih, izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljov.

"Intenzivno artiljerijsko granatiranje Svatova, Kremene i Rubežnog se nastavlja, a na žalost ima i civilnih žrtava. Ranjen je jedan četrnaestogodišnjak. Svima je pružena medicinska njega", rekao je Kiseljov za televiziju "Prvi kanal".

Kiseljov je istakao da je povećan intenzitet granatiranja ovih naselja, s obzirom na to da je sada glavni fokus na pravcu Artjomovsk /Bahmut/ - Soledar, prenio je TASS.

Stoltenberg: Moramo pojačati podršku Ukrajini

NATO mora da dodatno pojača podršku Ukrajini, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Odlučni smo da podignemo partnerstvo NATO-a i EU na sljedeći nivo", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

On je dodao da ruski predsjednik Vladimir Putin nije uspio u namjeri da podijeli zapadne saveznike povodom sukoba u Ukrajini.

Peskov: Zapad reagovao cinično na božićni prekid vatre

Kremlj je saopštio danas da su Ukrajina i Zapad reagovali "cinično" na prijedlog o prekidu vatre na 36 časova koji je uputio ruski predsjednik Vladimir Putin povodom pravoslavnog Božića.

"Dobili smo ciničnu reakciju od Kijeva i brojnih zapadnih lidera", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je saopštila da je prekid vatre predložen iz humanitarnih razloga, da bi pravoslavni hrišćani mogli da proslave Božić. Ukrajina tvrdi da su ruske snage granatirale desetine položaja duž linije fronta u subotu, 7. januara, kada je prekid vatre trebao da stupi na snagu.

Raste pritisak na Berlin da isporuči "leoparde“ Kijevu; Šolc: Potrebna koordinacija

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je i dalje ubeđen u potrebu koordinacije isporuke oružja Ukrajini sa saveznicima dok raste pritisak na Berlin da Kijevu pošalje njemačke tenkove "leopard 2".

Njemačka je prošle nedjelje najavila da će obezbijediti Ukrajini oklopna vozila "marder" za pomoć u odbijanju ruskih snaga.

Najava je stigla istoga dana kada su SAD saopštile da će Ukrajini poslati borbena vozila Bredli, dan nakon sličnog saopštenja iz Francuske.

Šolc, koji je često naglašavao važnost da ne eskalira sukob u Ukrajini ili da se da povod Rusiji da Zapad smatra stranom u ratu, rekao je da su zapadni saveznici dugo "pripremali, raspravljali i organizovali ovo".

Kijev je, takođe, tražio teška vozila kao što su tenkovi "leopardi", što bi predstavljalo značajan korak podrške Zapada Ukrajini, navela je agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana