U Rusiji uhapšen reditelj tokom snimanja filma

Tanjug
U Rusiji uhapšen reditelj tokom snimanja filma

BERLIN - Njemački reditelj ruskog porijekla Andrej Nekrasov je u avgustu priveden u Smolenskoj oblasti u Rusiji tokom snimanja novog filma i trenutno se nalazi u pritvorskom centru za strane državljane, prenio je Dojče vele.

Predstavnik njemačke ambasade u Ruskoj Federaciji već ga je kontaktirao, potvrđeno je za DW u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova.
    
Nekrasov je u Rusiji snimao film u okviru istraživačkog projekta o Rusiji, kada su ga, kako je naveo, priveli službenici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) u civilu, koji su tvrdili da je snimao u blizini zgrade FSB.
    
Nakon toga sud je Nekrasova proglasio krivim za kršenje administrativnog člana o "nezakonitoj profesionalnoj delatnosti". 
    
Reditelju je određeno zadržavanje do 90 dana u centru za strance, a sud nije uvažio činjenicu da Nekrasov, kako tvrdi, nije znao za lokaciju zgrade FSB u blizini mjesta snimanja i nije planirao da je snimi. 
    
On bi mogao biti optužen na osnovu Zakonika o administrativnim prekršajima za nezakonito obavljanje radnih aktivnosti u Rusiji, za šta je predviđena novčana kazna i prisilna deportacija iz zemlje. 
    
Andrej Nekrasov je rođen 1958. godine u Sankt Peterburgu. Sedamdesetih godina se oženio Nemicom i emigrirao u Nemačku, gdje je bio asistent režiseru Andreju Tarkovskom na snimanju filma "Žrtva". 
    
U Evropi i Rusiji snimio je nekoliko igranih i dokumentarnih filmova, uključujući i "Nemir. Slučaj Litvinjenko" o trovanju bivšeg oficira FSB u Londonu, koji je optužio ruske obavještajne službe da su organizovale bombardovanje stambenih zgrada u Rusiji 1999. godine i druge terorističke napade.
    
Nekrasov je takođe snimao filmove o ratu u Čečeniji i rusko-gruzijskom ratu. Laureat je međunarodnih kinematografskih i književnih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana