U Rusiji obilježeno 80 godina od oslobođenja Lenjingrada

Tanjug, RTRS
U Rusiji obilježeno 80 godina od oslobođenja Lenjingrada

SANKT PETERBURG - U Sankt Peterburgu danas se obilježava 80 godina od potpunog oslobođenja grada, tada zvanog Lenjingrad, od nacističke blokade tokom Drugog svjetskog rata.

Predsjednica Saveta Ruske Federacije Valentina Matvijenko položila je vijenac na spomenik Otadžbini na Memorijalnom groblju Piskarevsko u Sankt Peterburgu, prenosi RIA Novosti.

Na komemoraciji su učestvovali i opunomoćeni predstavnik predsjednika Ruske Federacije u Sjeverozapadnom federalnom okrugu Aleksandar Gucan, guverner Sankt Peterburga Aleksandar Beglov, predsjednik Gradske zakonodavne skupštine Aleksandar Belski, narodni poslanici, predstavnici javnih organizacija veterana i preživeli građani.

U ime cijelog naroda Republike Srpske i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, šef Predstavništva Srpske u Moskvi Duško Perović položio vijenac na spomen-obilježje na Piskarevskom spomen-groblju u Sankt Peterburgu u znak sjećanja na poginule.

Učesnici ceremonije minutom ćutanja odali su počast žrtvama i položili vijence i cvujeće.

Piskarevskoe memorijalno groblje je jedno od mjesta masovnih grobnica žrtava opsade Lenjingrada i vojnika Lenjingradskog fronta.

Na groblju je podignuto spomen obilježje palim borcima i vječni plamen na gornjoj terasi spomen obilježja Piskarevski gori u znak sjećanja na sve žrtve blokade i branioce grada.

U masovnim grobnicama leži 420 hiljada stanovnika Lenjingrada koji su umrli od gladi, hladnoće, bolesti, bombardovanja i artiljerijskog granatiranja i 70 hiljada ratnika koji su branili Lenjingrad.

Na spomen obilježju se nalazi i oko šest hiljada pojedinačnih vojničkih grobova.

Opsada Lenjingrada, koja je počela 8. septembra 1941. godine, trajala je skoro 900 dana i probijena je 18. januara 1943. godine, ali su građani morali da čekaju još čitavu godinu prije nego što je potpuno ukinuta 27. januara 1944. godine.

Tokom opsade Lenjingrada umrlo je najmanje 1.093.842 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana