U poplavama u Evropi poginula 21 osoba, izdata nova upozorenja

Tanjug
U poplavama u Evropi poginula 21 osoba, izdata nova upozorenja

VARŠAVA/BUDIMPEŠTA - U poplavama koje je u centralnoj Evropi izazvao ciklon Boris život je izgubila najmanje 21 osoba, a snažne oluje sada prijete Italiji, gdje je pronađeno tijelo jednog vatrogasca koji je nestao u poplavi.

Za veći dio Italije izdata su upozorenja na jaku kišu, vjetrove i poplave, prenosi BBC.

Već su objavljeni izvještaji o poplavama u Peskari u centralnoj Italiji, dok italijanska Meteorološka služba upozorava da će nevrijeme pogoditi sjevernu obalu regije Emilija-Romanja.

Rano jutros u južnoj italijanskoj provinciji Fođija pronađeno je tijelo vatrogasca nakon što je vozilo kojim je on upravljao odnijela poplava, prenosi danas ANSA.

Vatrogasac je bio član tima koji je na autoputu između San Severa i Tore Mađorea pomagao motorciklistima zaglavljenim u nevremenu. Vlasti u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Poljskoj takođe upozoravaju na poplave narednih dana. Ukaz mađarskog premijera Viktora Orbana o zaštiti od poplava, prema kojem su naložene koordinisane mjere zaštite za cijelu teritoriju Mađarske stupio je na snagu, a Orban je danas izjavio da je u toku najteža faza zaštite, za koju se očekuje da će trajati do sledećeg četvrtka. Volonteri i službe za vanredne situacije radile su protekle noći na učvršćivanju zaštite poljskog grada Vroclava od poplavnog talasa koji se približava tom području, prenosi Rojters.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je na sastanku Kriznog štaba u Vroclavu da je sa mjesta do kojih bude stigao poplavni talas važno što prije poslati informaciju nadležnim službama. On je naveo da su gradovi južno od Vroclava već poplavljeni.

Više od 5.000 vojnika raspoređeno je radi pružanja pomoći ljudima u južnoj Poljskoj, uključujući 40.000 stanovnika evakuisanih iz grada Nise.

Na području od Rumunije do Poljske poplave su u gradovima nanijele mulj i krhotine, rušeći mostove, potapajući automobile i pričinjavajući veliku materijalnu štetu domaćinstvima, koja se procjenjuje na više milijardi dolara.

U Češkoj Republici nivoi vode uglavnom opadaju, ali rijeke i dalje bilježe visok vodostaj u nekim dijelovima južne Bohemije. U najpogođenijim oblastima lokalni stanovnici i službe za vanredne situacije raščišćavaju dio železničke pruge od Praga do Ostrave, koja je dio rute Beč-Varšava, a još je van funkcije.

Najgore poplave koje su centralnu Evropu pogodile u najmanje dvije protekle decenije zahvatile su dijelove Poljske, Češke Republike, Rumunije i Austrije, pri čemu je poginula najmanje 21 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana