U Poljskoj ponovo pretresani domovi bivših vladinih zvaničnika

Tanjug
U Poljskoj ponovo pretresani domovi bivših vladinih zvaničnika

VARŠAVA - Poljske specijalne službe ponovo su danas pretresle domove bivših vladinih zvaničnika, članova partije Pravo i pravde (PiS), u okviru istrage o navodnoj zloupotrebi sredstava kojima je upravljalo Ministarstvo pravde, izjavio je portparol tužilaštva.

Specijalne službe su juče nasilno ušle u kuću bivšeg ministra pravde Zbignjeva Ziobra i kako je navelo tužilaštvo, privele četiri osobe - tri bivša zvaničnika ministarstva pravde i jednog korisnika fonda,prenio je Rojters.

Policija je danas pretresla sobu bivšeg zamjenika ministra pravde Mihala Vosa u hotelu koji pripada parlamentu i kuću koja pripada Ziobrovoj porodici, rekao je tužilac.

Vos je rekao da je pretresena i njegova kuća izvan Varšave.

Istraga se odnosi na navodnu zloupotrebu novca iz pravosudnog fonda, ustanovljenog za pomoć žrtvama zločina.

“Nemam šta sebi da zamjerim, sve je bilo legalno kada sam nadgledao Fond za pravosuđe...Podnijeću tužbu protiv tužilaštva”, rekao je Vos novinarima.

Bivši predsjednik Vrhovne kancelarije za reviziju rekao je ispred skupštinske komisije da ima dokaz da je 25 miliona zlota (6,3 miliona dolara) iz fonda potrošeno je na špijunski softver Pegasus za koji nova vlada kaže da je korišćen protiv pojedinih političara u vreme vladavine PiS.

Lokalni mediji su objavili da su sredstva korišćena i za dobijanje naklonosti seoskih birača PiS-a, kupovinom vatrogasnih vozila ili opreme za udruženja seoskih domaćica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana