U Poljskoj 14 državljana Ukrajine, Bjelorusije i Rusije osuđeno za špijunažu

Tanjug
Foto: gov.pl

VARŠAVA- Okružni sud u Lublinu osudio je danas 14 državljana Ukrajine, Bjelorusije i Rusije za špijunažu za Rusku Federaciju.

Trinaest lica osuđeno je na kazne u rasponu od jedne godine i jedan mjesec, do šest godina zatvora i na novčane kazne od oko 250 do 3.500 evra, uključujući oduzimanje sredstava ekvivalentih stečenoj finansijskoj koristi. 
    
Jedan od optuženih je u vrijeme činjenja krivičnog djela bio maloljetan i prema njemu su primenjene mjere predviđene Zakonom o izdržavanju i resocijalizaciji maloljetnika. On će biti smješten u vaspitni centar za mlade i dužan je da nastavi školovanje.
    
Svim optuženima se na teret stavlja krivično djelo špijunaže, a u većem broju slučajeva i djelovanje u organizovanoj kriminalnog grupi, saopštio je sudija Jaroslav Kovalski u obrazloženju presude, prenosi agencija PAP. 
    
Oni se nisu pojavili na izricanju presude i zastupali su ih branioci.     
    
Tokom rasprave advokati obrane zatražili su od suda da ne ukida istražni zatvor njihovim klijentima i da im se omogući izdržavanje kazne u Poljskoj.
    
U optužnici je navedeno da su osumnjičeni učestvovali u aktivnostima strane obavještajne službe, odnosno 5. Uprave za operativne informacije i međunarodne kontakte Federalne službe bezbjednosti Ruske Federacije (FSB), usmjerene protiv Poljske.
    
Istraga Agencije za unutrašnju bezbjednost sprovedena  pod nadzorom Kancelarije državnog tužilaštva u Lublinu pokazala je da su osumnjičeni djelovali najmanje od januara do juna 2023. u više poljskih gradova.
    
Optuženi i još najmanje desetak osoba - izvršavali su naredbe koje su im putem instant mesindžera Telegrama slali "neidentifikovani muškarac koji se predstavljao kao Andrij, Andrej ili Gabriel K.", kao i drugi ljudi pod više različitih nadimaka, poput " Barbados", "Pink", "Mara", "Tajni razgovor".
    
"Andrej, koji je bio zadužen za aktivnosti grupe, planirao je da izbaci iz šina voz koji je prevozio vojni transport u Poljskoj i Ukrajini. U tu svrhu tražio je ljude među članovima grupe i izvan nje koji bi preuzeli ovaj zadatak za naknadu od 10.000 dolara", stoji u optužnici.
    
Pojedini članovi grupe bavili su se između ostalog kupovinom dijelova za kamere, nabavkom i registracijom SIM kartica, posmatranjem i slikanjem objekata kritične infrastrukture telefonom, postavljanjem GPS odašiljača na vozove, regrutovanjem ljudi, prenosom naknade, kao i aktivnostima na širenju dezinformacija.
    
Propagandne aktivnosti grupe sastojale su se od slikanja grafita, štampanja i lijepljenje letaka s anti-NATO i anti-ukrajinskim sloganima sa ciljem da destabilizacije situacije u Poljskoj i izazivanja neprijateljskog stava Poljaka prema Ukrajincima.
    
Za obavljanje specifičnih zadataka, pokazala je istraga, članovi grupe dobivali su naknade od 5 dolara za postavljanje letka, preko 300-400 dolara za postavljanje kamere, pa sve do 10.000 dolara za pokušaj izbacivanja voza iz šina. 
    
Dobijalli su između ostalog i novac za kupovinu automobila i mobilnih telefona, kao i za putne troškove i smještaj u hotelima širom Poljske. 
    
Neki od osumnjičenih stupili su u kontakt s FSB-om i drugim ruskim službama tokom boravka na okupiranom području Ukrajine ili prilikom izlaska iz Ukrajine preko granice s Rusijom u tzv. filtracijske zone na Krimu i na granicama Rusije s Evropskom unijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana